Gość: LILA IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 07.12.04, 14:08 mam mieso gulaszowe z indyka w ladnych duzych kawalkach.Moze zaproponujecie z tego jakies danie obiadowe bo jakos dzisiaj nie mam natchnienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: gulaszowe z indyka 07.12.04, 14:16 No, albo gulasz, jak inne - tylko krócej o wiele duszony. Ponizej znajdziesz wybór smakowy :-)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18330868&a=18330868 Albo nie gulasz. Tylko usmaż na mocno rumiano w dobranych smakowo przyprawach (imbir i miod i sos sojowy)(ziola prowansalskie)(papryka slodka i ostra) (oregano, tymianek, bazylia) lub (gozdzik, lekko cynamon i kardamon - z sokiem z cytryny). Takie cos jest też swietne na zimno potem, jako przekąska. Ja zawsze tak robie paski wąskie z indyka, ale kostki gulaszowe tez spoko. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birke Re: gulaszowe z indyka IP: 217.78.10.* 07.12.04, 14:22 bardzo lubie taki oto gulasz z indyka: indyk, 3 papryki, 2 puszki pomidorow i bulwa kopru wloskiego pokrojona na drobne paseczki (dodaje pyszny anyzkowy posmak)plus smietana. kombinacje dosmaczania dowolne, ja najczesciej dodaje ziola prowansalskie, czasem odrobine miodu lub musztardy. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: gulaszowe z indyka 07.12.04, 14:38 Ja proponuję smaki bardziej swojskie: mięso w dość dużą kostkę pokroić, oprószyć przyprawami (sól, pieprz czy inne), oprószyć mąką, wrzucić na środek do naczynia do zapiekania (powinno być nieco większe), dookoła ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki (kostka trochę mniejsza niż mięso), marchewkę, cebulę, może być fasolka szparaagowa mrożona, tudzież inne warzywa. Acha, mięso przyprawić też czosnkiem (najlepiej świeżym). Warzywa skropić oliwą lub olejem, posolić. To wszystko piec pod przykryciem do miękkości. Można rzucić listek laurowy lub ziele angielskie. Wychodzi z tego pyszne danie jednogarnkowe. Odpowiedz Link Zgłoś