Dodaj do ulubionych

Placki ziemniaczane

09.12.04, 17:28
Wg książki kucharskiej wychodzi tak: 1,8kg ziemniaków, 0,05kg cebuli, 1 jajo,
2,5 łyżki mąki, troche posolić. Oczywiście 1,8kg ziemniaków to za dużo na 1
porcję, na mniejsze przeliczam to w Excelu i placki wychodzą jak należy.
Ja chciałbym spytać czy macie jakieś inne patenty- inne składniki do dodania,
czy coś innego żeby coś urozmaicić ?
Obserwuj wątek
    • fairy5 Re: Placki ziemniaczane 09.12.04, 17:32
      dodac mozesz marchewke, czosnek, cukinie i koniecznie pieprz i ostra papryke!
      Ja zawsze robie na oko, wiec nie wiem jakie proporcje. W sumie do plackow
      mozesz dodac cokolwiek : kielbaske, mielone, boczek (mniam) i rozne starte
      warzywa, ja lubie ostre wiec duzo cebuli, papryki, pieprzu :-))
      • Gość: agma Re: Placki ziemniaczane IP: 83.144.122.* 09.12.04, 17:53
        Podziwiam Cie Cavy z tym excelem:-))
        Ja tez robie na oko, wiec nie umiem podac proporcji. Bardzo smacznym dodatkiem
        poza wyzej wymienionymi jest starty ser zolty. Posypuje sie nim placki jeszcze
        na patelni, pod koniec smazenia, oczywiscie tylko z jednej strony, uwazajac,
        zeby ser nie wpadl w tluszcz. Podawac mozna z keczupem.
      • gourmet48 Re: Placki ziemniaczane 10.12.04, 07:34
        a kto z was jada poprostu placki ziemniaczane, bez zadnych przygotowawczych
        dodatkow posypane juz na talezu cukrem
        uwielbiam i uwazam, ze sa to prawdziwe placki ziemniaczane, wszystko inne to
        mniej lub bardziej udana odmiana
        • Gość: mooncake Re: Placki ziemniaczane IP: *.netvigator.com 10.12.04, 07:39
          gourmet48 napisał:

          > a kto z was jada poprostu placki ziemniaczane, bez zadnych przygotowawczych
          > dodatkow posypane juz na talezu cukrem
          > uwielbiam i uwazam, ze sa to prawdziwe placki ziemniaczane, wszystko inne to
          > mniej lub bardziej udana odmiana

          Ja. Tylko takie:) Jedynym dodatkiem moze byc smietana.
        • cavy Re: Placki ziemniaczane 10.12.04, 10:19
          Jak się zachowa właściwe proporcje to nie muszę sypać nawet cukrem, takie są
          dobre. Zauważyłem też że jak się da za dużo cebuli to smak jest jakiś mdły.
          Smak robią ziemniaki, cebula i sól. Mąka jest po to żeby nie przylepiały sie do
          patelni, jajko pełni rolę lepiszcza- ścinając się trzyma placek w kupie. Taką
          wymyśliłem teorię.

          gourmet48 napisał:

          > a kto z was jada poprostu placki ziemniaczane, bez zadnych przygotowawczych
          > dodatkow posypane juz na talezu cukrem
    • marghot Re: Placki ziemniaczane 10.12.04, 08:16
      ja do ok. 1kg ziemniaków dodaję startą marchewkę (sposób mojej Babci). Placki
      są wtedy bardziej rumiane i puchate.
      Gdy wiem, że nei będą jedzone ze śmeitaną i cukrem, dodaję jeszcze 2-3 ząbki
      czosnku.
    • malwina7 Re: Placki ziemniaczane 10.12.04, 08:20
      Moja mała podpowiedź - ziemniaki "trę" w sokowirówce dodając potem tylko część
      soku. Dużo mniej pracy niż przy tradycyjnym tarciu ręcznym, a w smaku prawie
      takie same.
    • allexamina Re: Placki ziemniaczane 10.12.04, 08:38
      Sama nigdy nie robie plackow ziemniaczanych. Moj maz jest ekspertem. Robi
      absolutnie genialne.

      Jak go zapytac ile celbuli, przypraw, czy jaj - to on nie umie odpowiedziec.
      Mowi tylko ze trzec ziemniaki trzeba recznie bo tylko wtedy widac czego i ile
      wejdzie do nich - kazdy ziemniak bierze inaczej (cytuje ;^) ). Poza tym
      podpatrzylam ze ubite bialko dodaje do malych porcji ciasta tuz przed samym
      smazeniem: bierze lyzka ciasta tyle ile mu na patelnie wejdzie, troche bialka i
      delikatnie miesza w osobnym naczyniu, po czym na patelnie. Potem nastepna
      porcje tak samo. Wychodza kruche, chrupkie, pulchne, i lekkie. Nie przepadalam
      nigdy za plackami ziemniaczanymi - ale te sa po prostu ge-nial-ne!

      Raz znajomych Austriakow poczestowal - pierwszy raz w zyciu widzialam jak
      doroslym ludziom trzesly sie uszy przy jedzeniu. Doslownie. (Nota bene: uszy
      chodza jak u sloni - od i do wewnatrz...) :^)
      • cynnamon Re: Placki ziemniaczane 10.12.04, 09:40
        z cukrem czasami.....ze smietana jak najbardziej tez ale osttanio ze wzgledu
        na: patrz sygnaturka wogole nie jadam plackow niestety
        z watrobka...pokrojona w male plasterki,preferuje tutaj drobiowa,maja bardzo
        ciekawy pozniej smak,i zawsze do kazdych(do babki zemniaczanej albo kiszki
        ziemniaczanej tez)dodaje mleko
        • gourmet48 Re: Placki ziemniaczane 11.12.04, 17:29
          no właśnie jak ktoś napisał, ważny smak a nie nazwa
          placki ziemniaczane z tymi wszystkimi dodatkami, nie mają już smaku placków
          ziemniaczanych tylko czegoś tam w zależności od dodatków
          używajcie więc np. placki łowickie, śląskie, zabużańskie, poznańskie, placki
          mojej mamusi, babusi czy jak tam je zwał ale nie placki ziemniaczane, jeśli
          chcemy aby było to "danie polskie"

    • hania55 Re: Placki ziemniaczane 12.12.04, 17:16
      Mój przepis na placki:

      1 kg ziemniaków
      1 duża cebula
      1 jajko
      sól
      pieprz
      olej

      Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć starannie płyn, który
      zostanie po starciu, do osobnej miseczki i odstawić. Dodać do startych
      ziemniaków jajko, zetrzeć cebulę i dodać, doprawić solą i pieprzem. Z miseczki
      z płynem pozostałym po starciu ziemniaków odlać delikatnie ten płyn, ale tak,
      by nie wylać skrobii, która się z niego wytrąciła. Dodać skrobię do ziemniaków.
      Przeważnie wtedy już nie trzeba dodawać mąki i placki są b. delikatne. Gdyby
      jednak masa była zbyt płynna można dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.

      Na patelni mocno rozgrzać olej (warstwa 1 cm) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć
      placki z obydwu stron na złoto.

      Zjadać natychmiast :-)
      • gourmet48 Re: Placki ziemniaczane 13.12.04, 11:08
        hania55 napisała:

        > Mój przepis na placki:
        >
        > 1 kg ziemniaków
        > 1 duża cebula
        > 1 jajko
        > sól
        > pieprz
        > olej
        >
        > Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć starannie płyn, który
        > zostanie po starciu, do osobnej miseczki i odstawić. Dodać do startych
        > ziemniaków jajko, zetrzeć cebulę i dodać, doprawić solą i pieprzem. Z
        miseczki
        > z płynem pozostałym po starciu ziemniaków odlać delikatnie ten płyn, ale tak,
        > by nie wylać skrobii, która się z niego wytrąciła. Dodać skrobię do
        ziemniaków.
        >
        > Przeważnie wtedy już nie trzeba dodawać mąki i placki są b. delikatne. Gdyby
        > jednak masa była zbyt płynna można dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.
        >
        > Na patelni mocno rozgrzać olej (warstwa 1 cm) i nakładać ciasto łyżką. Smażyć
        > placki z obydwu stron na złoto.
        >
        > Zjadać natychmiast :-)

        jednak cebula i jajko, daje juz troche inny smak plackom ziemniaczanym i nie
        beda to polskie placki ziemniaczane, ktore mozna reklamowac obcym
        takie lub bardzo podobne mozna kupic w kazdym niemieckim markecie


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka