Dodaj do ulubionych

OT/prognoza pogody

13.12.04, 10:23
Kochani, wiem, że toneimiejsce, ale jedyne sympatyczne forum w necie, na
którym mogę bez obaw zapytać czy orientujecie się, jaka prognozę pogody mamy
na Święta?
Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 10:27
      Obilo mi sie o uszy, ze do 20 grudnia ma byc cieplo i bezsnieznie a potem snieg
      i mroz.
      Wyglada na to, ze swieta beda biale- jak sie sprawdzi ;-)))
      • Gość: marghot Re: OT/prognoza pogody IP: a2fw.a* / 62.148.83.* 13.12.04, 10:42
        Dzięki. Przyznam, że mam niejaką nadzieję, że prognoza się nie sprawdzi i
        śnieżyć nei będzie.
        Czeka mnie dość długa droga samochodzem i wolałabym jechać "suchą" drogą i w
        bezchmurny oraz bezopadowy czas.
        • dziuunia Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 10:50
          Pogodę podają tutaj z wyprzedzeniem do 2 dni: meteo.icm.edu.pl/
          I przeważnie jest taka jak podali :)
          • em_es Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 11:02
            Zgadza się, bardzo dobra prognoza - te wszystkie długoteminowe to się
            sprawdzaja mniej więcej jak prognozy bazy spod Giewontu: "bedzie deszcz albo i
            nie bedzie" ;)
            • em_es bacy miało być, nie bazy ;) 13.12.04, 11:03
          • linn_linn Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 11:07
            2 dni to malo. We Wloszech korzystam ze strony, gdzie podaja pogode z
            wyprzedzeniem 6-dniowym. Sa genialni: ostatnio bylam na kilkudniowej wycieczce
            objazdowej: wszystkie temperatury sie sprawdzily.
        • cynamoon6 Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 10:53
          Jezeli o mnie chodzi, to snieg i temperatura moglyby wogole nie spasc ;-)))
    • marghot Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 11:31
      dzięki wszystkim.
      znalazłam na wp.pl prognoze do końca tego tygodnia. tak więc w przyszły wtorek
      coś będę wiedzieć,a le pewnie do tego czasu tu i ówdzie 9w radio i tv) wspomna
      o świętach.
      • hania55 Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 11:36
        Marghot, sprawdź na www.accuweather.com

Na marginesie z lewej strony jest link world weather. Kliknij, a później musisz
        wstukać w okienko, które Ci się pojawi, miasto i kraj. Podają prognozę pogody
        na 16 dni.
        • marghot Re: OT/prognoza pogody 13.12.04, 11:40
          super!
          wynika z tego że noce poniżej zera a w ciągu dnia powyżej; trochę deszczu,
          trochę sniegu.
          zobaczymy co powiedzą za kilka dni :)
    • mwookash Może Was rozczaruję ale niestety 13.12.04, 12:08
      długoterminowa prognoza pogody która się sprawdza tak naprawdę jest marzeniem.
      Studiowałem między innymi meteorologię i wiem, że sprawdzalne są prognozy
      dwudniowe, pięciodniowe już gorzej a tygodniowe lub więcej to już loteria
      prawie. Przy pewnych typach pogody (stabilnych) da się przwidzieć ją na dłużej
      ale tak naprawdę z reguły nie. Pogoda jest tak zawiłym zagadnieniem, że nie
      jesteśmy jej w stanie przewidzieć na dłuższy czas w przód. Potrzebne są bardzo
      silne komputery ale i one nie zawsze dają sobie radę.

Proponuję mały test aby zapisać sobie prognozy na święta z róznych źródeł i
      jeszcze sprawdzać jak się będą w miare zbliżania do świąt zmieniać. No i jaka
      rzeczywiście w święta będzie pogoda. Obiecuję zaskakujące spostrzeżenia :)

PS Można prognozować łatwiej zmianę klimatu, bo jest mniej zmienny niż pogoda.
      Nie mam też nic do zarzucenia obserwacjom ludowym o ile nie podają jaka będzie
      pogoda konkretnego dnia z wielodniowym wyprzedzeniem. Ktoś kto obserwuje
      środowisko i wie jak do tej pory było przez lata, z bardzo dużym
      prawdopodobieństwem może powiedzieć jakiej pogody możemy się spodziewać w danym
      okresie.
      • marghot uuuu, ale 13.12.04, 12:43
        uczenie się zrobiło.
        Znaczy się mam się nie podneicać zapowiedziamy pogodowymi - rozumiem :)))
        będę zatem czekać do 22 grudnia :)
        • mwookash Było już o stali nierdzewnej 13.12.04, 12:46
          to miałem nadzieję, że i to "strawicie" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka