labea 14.12.04, 18:54 Szukam przepisu na trufle z czekolady - sprawdzonego i w miarę szybko "robiącego się"!!! Mam ich smak w ustach, ale przepis gdzieś uleciał...ojciec chce wprowadzić głodówkę - ratujcie!!! (nie wiem, czy mnie czy jego...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sławek Re: trufle, ale czekoladowe - przepis poszukiwany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:28 Nie robiłem,ale brzmi smakowicie: acn.waw.pl/pooh/przysmaki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: trufle, ale czekoladowe - przepis 14.12.04, 21:58 200 gram czarnej czekolady 10 cl slodkiej smietany w plynie (moze byc UHT) smak waniliowy albo laseczka wanilii 30 gram masla 5 lyzek czarnego kakao w proszku (typu Van Houten) PRZYGOTOWANIE: Zrobic ganache (ganasz), tzn: 1. polamac czekolade na male kawalki, wlozyc je do miski 2. zagotowac smietane z wanilia (jesli laska waniliowa, to przeciac ja w dlugosci, wyskrobac lyzeczka srodek laski, i dac to do smietany) 3. wlac goraca smietane na czekolade, i wymieszac az sie wszystko roztopi 4. dolozyc maslo, i wymieszac Ganache jest gotowy - odlozyc go do lodowki az stwardnieje (2 godziny minimum) Na talerzyk wsypac 5 lyzek kakao. Wyjac ganasz. Mala lyzeczka brac porcje na jedna kulke - polozyc na kakao, utoczyc delikatnie kulke, i przelozyc na drugi talerz. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
mamao2 Re: trufle, ale czekoladowe - przepis poszukiwany 15.12.04, 10:00 jeżeli to mają być trufle, to koniecznie dodałabym do nich alkohol Odpowiedz Link Zgłoś
mamao2 Re: trufle, ale czekoladowe - przepis poszukiwany 15.12.04, 10:07 Może coś takiego: 25 dkg masła 1 szkl.cukru pudru 2 żółtka - utrzeć 6 paczek herbatników - pokruszyć 30-40 dkg bakalii(orzechy laskowe, włoskie, rodzynki, migdały, kokos itp.) – pokroić 8 łyżek spirytusu - wszystko razem wymieszać, na końcu dodać spirytus. Zawsze robiłam tak: - wyłożyć na niewielką blachę, mocno uklepać i polać roztopioną czekoladą, posypać kokosem i do lodówki na 2-3 dni, ale kulki pewnie tez wyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: trufle to tylko ganasz ! zadne dokladki ! 15.12.04, 10:11 Oryginalne trufle to tylko ganasz, zadne bakalie czy herbatniki. Prosze nie mieszac definicji ! Odpowiedz Link Zgłoś