Dodaj do ulubionych

Polonio Francuska !! wielkie odkrycie sledziowe !!

IP: *.19.119-80.rev.gaoland.net 18.12.04, 20:09
Kochani, dzis znalazlam sledzie w Carrefoure !! :D
Juz sie przymierzalam zeby zobic substytut wg Szopena, lecz wprawdzie
sledziozerna nie jestem ale na obczyznie wszsytko czego nie mam pod reka
czayna mi smakowac :D
i leza sobie takie malutkie, slicznutkie sledziki juz wypatroszone ;) i
czekaja na Nas !
a wiec RODACY :) jesli ktos z Was jeszcze nie zrobic sledzi
lososiowych/lososi sledziowych leccie do Carrefoura :D
Obserwuj wątek
    • Gość: Nimeska Re: Polonio Francuska !! wielkie odkrycie sledzio IP: *.6.119-80.rev.gaoland.net 19.12.04, 10:59
      ps . cena ok 2.8 € za kilo
    • Gość: Panna Andzia Re: Polonio Francuska !! wielkie odkrycie sledzio IP: *.adsl.proxad.net 19.12.04, 15:54
      A w ktorym to dokladnie, siuple, bo w naszym nie ma :(
      Sa tylko te paskudne rolmopsy w sloiku ze skora, fuj.
      • Gość: Nimeska Re: Polonio Francuska !! wielkie odkrycie sledzio IP: *.6.119-80.rev.gaoland.net 19.12.04, 17:04
        W Nimes, na stoisku z rybkami swierzymi, tez je dojrzajam po dokladnym szukaniu
        i przeleceniu wzrokiem kazdej rybki
        Zayptaj sie moze sprzedawce, bo ti chyba malo chodliwy towar, tak jak kapusta
        kiszona u mnie, zawsze lezy pod lada a na wystawie jej namiastka
        • Gość: dosia Re: Polonio Francuska !! wielkie odkrycie sledzio IP: *.adsl.proxad.net 19.12.04, 18:02
          Kupic swieze sledzie we Francji to zaden problem. Sa w kazdym supermarkecie,
          tak samo jak kapusta kiszona. Co do sledzi w oleju, u kazdego Zyda albo w
          épicerie fine. Ja kupuje zawsze matjasy w Lafayette Gourmet. Inna alternatywa
          to Maison du Danemark albo Ikea jak ktos lubi na slodko.
          • Gość: Panna Andzia Re: Polonio Francuska !! wielkie odkrycie sledzio IP: *.adsl.proxad.net 19.12.04, 19:32
            Taaak ? To sprobuj kupic swieze albo solone sledzie na samym poludniu. Ktoregos
            roku zacielam sie, ze bedzie sledz na Wigilie i schodzilam WSZYSTKIE mozliwe
            supermarkety i poissonneries w zasiegu 30 km od Marsylii, bez rezultatu, a jak
            pytalam czy bywaja, to sprzedawcy patrzyli sie na mnie jak na osobe niespelna
            rozumu. Moze pojawiaja sie wyjatkowo i znikaja w pare dni, tak jak ten karp w
            Carrefour na Nowy Rok chinski (nawiasem mowiac byl paskudny, blotnisty w smaku
            i pelen osci)
            Dzisiaj bylam w: Carrefour, Geant i Auchan, w tygodniu Monoprix i Galeries
            Lafayette w Marsylii i guzik. Pewnie, ze sa : w oleju, te podwedzane i
            oczywiscie paskudne rolmopsy ze skora jak u mamuta, sprobuj z takiego czegos
            zrobic normalnego polskiego marynowanego. Na polnocy rzeczywiscie dostac latwo,
            bo sledz to atlantycka ryba, ale wybacz, nie kopsne sie TGV do Paryza, zeby
            kupic kilo sledzia - bylby chyba na wage zlota :)
            Nimeska, dzieki za informacje, moze jeszcze zdolam w tym tygodniu podskoczyc.
            • Gość: Nimeska w ED IP: *.21.119-80.rev.gaoland.net 20.12.04, 18:48
              dzis w ED kupilam rolmopsy w sloiczku, taniocha 1.2 € a w srodku 3 rolmopsiki z
              cebulka, znalazlam tez sledzie podwedzane na tacce, cena podobna - moze komus
              sie przydadza te wskazowki :)
              Nie bylo u mnie dzis w Carrefour swierzych sledzi ale pani powiedziala ze tez
              maja pakowane ale znalesc za cholere nie moglam, a wiec kto szuka ten
              znajdzie ;)
              • Gość: jacek2 Re: w ED IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 20.12.04, 21:08
                Jesli mam ochote na sledzia kupuje oryginalne holenderskie matyjasy - mrozone -
                po odmrozeniu sa nie do pobicia smakowo , niebo w gebie !!! :-))
                • Gość: Panna Andzia Re: w ED IP: *.adsl.proxad.net 20.12.04, 22:07
                  Gdzie te mrozone, adresik pliz ???
                  Dzisiaj znowu pani w sklepie tak sie dziwnie na mnie spojrzala jak zapytalam o
                  sledzie, buuu ;(
                  • Gość: Nimeska mrozonki IP: *.10.119-80.rev.gaoland.net 22.12.04, 18:21
                    a te mrozone matiasy moga byc w pikardzie ( oj chyba nazwe przekrecilam) w
                    sieci sklepow tylko z mrozonkami, niebiesko-biale logo :)
                  • Gość: Nimeska Re: w ED IP: *.10.119-80.rev.gaoland.net 22.12.04, 18:22
                    ojej, najwidodzniej to zalezy od sklepu, u mnie tez nie sa zawsze ale sie
                    pojawiaja, w przyszlym roku bede nachodzic sklep duzo wczesniej :D
                  • Gość: jacek2 Re: w ED IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 22.12.04, 18:52
                    Adres sklepu z mrozonymi matyjasami:
                    Un Saumon a Paris
                    110 rue Monge
                    75005 Paris
                    Matyjasy sa najlepsze tuz po odmrozeniu , mozna je jesc jak Holendrzy czyli z
                    posiekana drobno cebula , lub po francusku z goracymi dobrymi ziemniakami z
                    wody + pokrojony pomidor z cebulka i polski ogorek kiszony !!
                    • Gość: Nimeska Re: w ED IP: *.10.119-80.rev.gaoland.net 22.12.04, 19:08
                      mniam, wlasnie przeksztalcam rolmopsy w zalewie octwoej w sledzie w smietania i
                      sledzie w oleju, bo przeciez sledzik lubi plywac :p
                      • Gość: Jacek2 Re: w ED IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 26.12.04, 14:00
                        W Championie jest doskonala polska kapusta kiszona w sloikach , oczywiscie w
                        rejonie koszernym. !
                        • nimeska dla Ciebie Jacku 26.12.04, 15:12
                          cos o kapusie kiszonej :D
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18386082&a=18386082
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka