romanska.3463 20.12.04, 16:44 Czy któraś z Pań lub Panów ma dobry i sprawdzony (a najlepiej łatwy) przepis na faszerowanego indyka. Liczę na pomoc. pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: świąteczny indyk IP: *.home.cgocable.net 20.12.04, 18:34 przepis na 4 kg. indyka: Przygotować go na dwa dni przed, moczyć go w wodzie z nastepującymi przyprawami: 125g soli (poł szklanki) 3 łyżki ziarnek pieprzu 2 łyzki ziela angielskiego 4 gozdziki 2 łyżki gorczycy 1 cały imbir (pokruszyć) - ja nie miałam i dodałam sproszkowany 1 łyżkę 1 pałeczka cynamonu 1 łyżka kminku - ziarenek pęczek pietruszki cały (nie szatkować) 4 cebule - ćwiartki 1 pomarańcza - ćwiartki (wycisnac i włożyć tak z indykiem do wody) Co dodatkowego w przepisie mialam to: 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki miodu Tych ostatnich nie włożyłam osobiscie. Indyka trzymałam dwa dni na balkonie. Dwie godziny przed włozeniem do piekarnika wyjalam z solanki i poczekałam ponad godzine az ocieknie. Potem postarac sie wyciagnac sciegna z nog. Ja nie mogłam wszystkich wiec tylko je podciełam. Do poł szklanki oleju włozyłam troche przypraw które szły na zewnarz ptaka - to według gustu, bo chodzi o chrupiaca skórkę. Wymieszałam przyprawy z olejem i wysmarowałam tym indyka. Włozyc do brytfany, włozyc tam mozna cebule z solanki (a takze suszone morele). Włozyc indyka piersia do gory, wierzch posypac przyprawami zeby skorka była fajnie przyprawiona. Podlac troche woda (nie oblewaj indyka bo zejda przyprawy, dac z boku dla pary). Zamknac brytfane wiekiem i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Pierwsze pol godziny to 220 C, potem reszta 170C. Tylko pol godziny przed wyjeciem indyka - zdjac wieko i zwiekszyc temperature do 220, aby skorka sie przypiekła fajnie. Podlewac conieco tłuszczem z brytfany całego ptaka. Ja dodałam do srodka indyka szklanke ryzu, uprzednio podsmazonego z migdałami i suszonymi morelami. Ryz oczywiscie nieugotowany. Włozyc ryz do srodka. Podlac woda go w srodku i zaszyc ptaka. Jesli cos zapomnialam pytajcie, ale miesko wyszlo bardzo mieciutkie. To byl moj pierwszy raz, ale wiem ze tak bede robic zawsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś