Gość: bigi IP: *.arcor-ip.net 20.12.04, 17:16 Gdzie w Warszawie mozna kupic aceto balsamico? Ale takie naprawde dobre! Bigi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szpak Re: aceto balsamico IP: 149.250.252.* 20.12.04, 17:47 Takie "naprawde dobre", 25-letnie balsamico to w Polsce kupic trudno, mozesz sprobowac w jakichs super-exkluzywnych delikatesach (typu "Winniczek" w Konstancinie), choc i tam moze byc trudno dostac taki towar. No przygotuj sie na okolo 450zl za 100ml. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: aceto balsamico IP: 149.250.252.* 20.12.04, 18:27 Sorry, pomylka: mialo byc za 250ml. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: aceto balsamico IP: *.acn.waw.pl 20.12.04, 20:52 to ja znowu powtórzę : Bomi. Moze coś Ci sie uda znaleźć. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigi Re: aceto balsamico IP: *.arcor-ip.net 21.12.04, 08:27 Dziekuje za informacje! Dziwne, ze aceto balsamico tak trudno w Polsce znalezc. A co do ceny; dobre rzeczy kosztuja... Pozdrawiam. Bigi Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: aceto balsamico 21.12.04, 08:46 Wcale nietrudno znależć. W prawie każdym markecie na stoisku delikatesowym stoi sobie aceto balsamico. I nie za 450 (to jest arogancja! cenowa):( Zaręczam, że nikt nie wyczuje różnicy między 450 a np. 30 zł. Chyba, że postawisz butelkę na półce etykietą prosto w oczy... To mi zakrawa na snobizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna mylisz sie IP: *.kabel.telenet.be 21.12.04, 09:23 ten za 30 zl jesli nie classico na ogol podsladzany jest karmelem, tak wiec kolor jest bardziej brunatny a smak lekko gorzkawy. I czuc posmak octu winnego Dojrzaly balsamico czyli kilkunastoletni ma zupelnie inny smak, ciezki, aromatyczny --wlasciwie mozna go pic tak jak likier, kolor bardzo brazowy, prawie czarny. O balsamico powinno sie raczej myslec tak jak o dobrym winie a nie jak o occie. I dodaje sie go naprawde niewiele, kilka kropel wystarczy zeby przyprawic salate lub skropic nim truskawki. Jesli masz ochote wydac pieniadze na luksus to dobry balsamico jest tego wart. Szukaj butelek z informacja o wieku octu i napisu classico. Na pewno nie pozalujesz Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: mylisz sie 21.12.04, 09:27 Mimo wszystko uważam, że jest to przesada cenowa i niezdrowy (sic!) snobizm. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: aceto balsamico IP: 149.250.252.* 21.12.04, 09:26 Zakrawa Ci na snobizm tylko dlatego, ze nie probowalas prawdziwego octu balsamicznego starzonego w beczkach, tylko podroby sprzedawane w supermarketach (to ocet winny, slodzony i barwiony, tak, zeby przypominal ten prawdziwy) po 30 zl. A Bigi chciala przeciez NAPRAWDE DOBRY ocet balsamiczny... Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: aceto balsamico 21.12.04, 09:59 Wiesz, nie jest sztuką zrobić zakup za 450 zł i oczarować znajomych... Czasami warto zrobić coś z niczego :) i zapracować na zachwyt. Nie upieram się, że taki leżakowany ocet nie jest lepszy od takiego z delikatesów (bo taki kupiłam), nie próbowałam ale to nie oznacza że nie mogę mieć własnego zdania i oceniać tej kwoty za przesadzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: aceto balsamico 21.12.04, 10:04 Przestańcie juz :-) Najlepiej miec oba. Naprawde warto uzbierac pieniądze na super prezent dla siebie... i kupic dooobry ocet balsamiczny tu albo lepiej przywiezc z wakacji. Nie musi miec 30 lat, ale od 10 w gore juz robi wrazenie. I nie mowie tu o znajomych i ludziach tylko o kubkach smakowych :-) Uzywa sie go bardzo dluuuugo. A ze sklepu warto miec tez nie najtanszy do czestszego uzytku. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: aceto balsamico 21.12.04, 10:07 Co to ma wspolnego z pojeciem "dobry ocet balsamiczny"? Jesli dobry, to tzw. "tradizionale". Drogi glownie z uwagi na dlugotrwale lezakowanie. To, ze malo kogo stac na taki zakup, to juz inna sprawa. Zapewniam Cie, ze roznica jest i to duza. Gwarancja kontroli organoleptycznej: www.balsamico.it/qualita.html Gwarancja jakosci: www.balsamico.it/qualita.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: aceto balsamico 21.12.04, 10:13 Oczywiscie moj post jest odpowiedzia na wypowiedz Ks40. Z Jackiem zgadzam sie oczywiscie w pelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: aceto balsamico IP: 149.250.252.* 21.12.04, 10:12 > próbowałam ale to nie oznacza że nie mogę mieć własnego zdania i oceniać tej > kwoty za przesadzoną. Mozesz miec wlasne zdanie na temat ceny tego octu (czy jakiejkolwiek innej rzeczy), ale NIE MOZESZ OCENIAC czy cos jest warte swej ceny, czy nie dopoki tego nie sprobujesz. > Wiesz, nie jest sztuką zrobić zakup za 450 zł i oczarować znajomych... Czasami > warto zrobić coś z niczego :) i zapracować na zachwyt. Zacietrzewilas sie i nie myslisz logicznie, a w dodatku, to ze sama usilujesz "zapracowac na zachwyt" swoich znajomych powoduje, ze myslisz, ze wszyscy tak maja. Ja nie zamierzam oczarowywac znajomych. Ba! nie zamierzam oczarowywac nikogo! Ja po prostu wiem co to jest prawdziwe aceto balsamico. Ono mnie oczarowalo - juz lata temu cale - i kupuje je DLA SIEBIE, bo lubie. Jestes w stanie to pojac? Ze mozna kupic cos dla siebie, a nie po to, zeby "zapracowac na zachwyt"? Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: aceto balsamico 21.12.04, 10:33 Logika nie ma nic wspólnego z dobrym smakiem, a ZDROWY zachwyt moich przyjaciół jest dla mnie ważny bo to oznacza, że im smakowało. Widać dziesiejszy dzień nie służy nikomu z nas, a szkoda bo teraz świeci słońce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: aceto balsamico 21.12.04, 10:36 Byc moze dlatego nie dostrzegasz tego, co probuja Ci wyjasnic inni. Byloby dobrze wrocic do tej dyskusji po tym ,jak uda Ci sie porownac oba smaki. Na razie mowisz o czyms, czego nie znasz. Wlasnie dlatego dziwi nas, ze tak uparcie bronisz swojej opinii. Wlasciwie jej polowy. Nie masz porownania, wiec po co taka stanowczosc. Odpowiedz Link Zgłoś
remy-martin Re: aceto balsamico 21.12.04, 14:43 Zgadzam się ze Szpakiem, dobre aceto balsamico ma nieporównywalnie wykwintniejszy smak od podróbek powszechnie dostępnych w sklepach i warto w niego zainwestować. Moim faworytem jest 12-letnie modeńskie Mazzetti Tradizionale, nie wiem czy jest dostępne w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś