Gość: julka_t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:48 No właśnie, czy z suszonych grzybków można zrobić jakiś dobry sosik? Czy nie bardzo.....Jeśli tak to bardzo proszę o przepis:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: sos z suszonych grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:52 do czego ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka_t Re: sos z suszonych grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 22:17 robię w tym roku pierwszy raz sama Wigilię i zostało mi sporo suszonych grzybów...tak sobie pomyślałam, że może zrobić jakiś sosik np. do podania z rbką, albo do pierożków z kapustą.....sama nie wiem, może to głupi pomysł:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v.rubel Re: sos z suszonych grzybów IP: *.toya.net.pl 22.12.04, 23:06 ja ostatnio robiłam - pierwszy raz w życiu, dość intuicyjnie, ale chyba nie pogwałciłam żadnych reguł, bo niezły był. A zrobiłam go tak: namoczone grzyby podsmażyłam na masle z cebulą i odrobiną czosnku. Zalałam wodą, dodałam trochę suszonych warzyw (marchew, por itp)i gotowałam. Grzybów było sporo, więc sos był mooocno grzybowy. Zagęsciłam śmietaną wymieszaną z mąką. Z przypraw dodałam chyba odrobinę gałki, mjeranku +sól i pieprz. Naleśniki ruskie z tym sosem smakowały przednio:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: sos z suszonych grzybów 23.12.04, 00:03 Jeeeezu, toż to rozkosz kucharska...:-)) Musisz je namoczyc zawsze. Potem w tym plynie juz mozesz poszalec... Z cebulka i ziolkami poddusic i zagescic smietana (lub jog nat) i masz sos grzybowy.... a do niego dodawaj co chcesz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka_t Re: sos z suszonych grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:48 Dzięki Wam bardzo!!!! Cieplutkich i radosnych Świąt........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: sos z suszonych grzybów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 07:39 jesli do pierogów - namocz jak mowi jacek. Pokroj na cieniutkie paseczki. Jesli masz rozmaryn dodaj (wyjatkowo mi tu pasuje) - suszonego z łyżeczkę. WLej na patelnie i niech sie wygotuje do polowy. Przecedz, przez sitko, zeby pozbyc sie kawałkow rozmarynu - z powrotem na patelnie dodaj smietane i jeszcze chwile pogotuj. I juz Odpowiedz Link Zgłoś