Dodaj do ulubionych

czerwona herbata

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:14
smakuje wam? zastanawiam się czy ją kupić. ma jakieś plusy, minusy?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: czerwona herbata 23.12.04, 14:14
      Mnie nie smakuje. JUż sam zapach mi przeszkadza
      • Gość: myszz Re: czerwona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:17
        a jak smierdzi?

notabene mi posmakowała goździkowa ostatnio ;)
        • marghe_72 Re: czerwona herbata 23.12.04, 14:19
          trudno zapach opisac :)
          Moim zdaniem brzydko:)
          • Gość: Cynamoon Re: czerwona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:20
            Moim zdaniem jest to zapach blotno- moczarowy ;-)
            • myszz Re: czerwona herbata 23.12.04, 14:22
              a jaką lubisz? Cynamoon? chce jakąś nową i nie wiem co wybrać
          • myszz Re: czerwona herbata 23.12.04, 14:21
            czytałam że dziala oczyszczająco. nie chcę takiego efektu, zeby latać do ubikacji co chwilkę na siusiu, jak po Figurze . nie mialaś jakichś ubocznych efektów?

ps. lubie experymenty herbaciane ale sama nie wiem ...
    • marghe_72 Re: czerwona herbata 23.12.04, 14:23
      Mysszo jak dal mnie to czerwoną mozna pić jedynie w celach leczniczych (bladego
      pojęcia nie mam jakich..) czyli traktowac jak lekarstwo.. Dla przyjemnosci z
      pewnoscią nie. Jest tyle wysmienitych herbat na rynku
      np Roiboos - Orange Cream.. czy ktoś wie gdzie mzna ją kupic (w-wa)?????
      • myszz Re: czerwona herbata 23.12.04, 14:25
        ok, uratowałam 6zł :)

• Gość: wiedzma 6zl??? IP: *.3web.net 25.12.04, 01:24
          To byla jakas "cienka" herbatka.. Porzadna kosztuje deczko wiecej...

Pozdrawiam!

p.s. Temat juz byl poruszany.. i to nawet nie tak dawno...
          • myszz Re: 6zl??? 25.12.04, 21:28
            nie cieńka chyba nie, paczkowana pu-erh
            • Gość: wiedzma Re: 6zl??? IP: *.3web.net 26.12.04, 00:49
              Cienka? Raczej "wyrob czerwonoherbatopodobny" ;)) Prawdziwa chinska kosztuje
              deczko wiecej ;)))
    • myszz a biała herbata ?? 23.12.04, 14:25
      • Gość: Cynamoon Re: czerwonej raczej nie pijam, chociaz przyznam, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:41
        czerwonej raczej nie pijam, chociaz przyznam, ze mnie jej smak nie odrzuca, ona
        fajnie gasi pragnienie.
        A z innych, coz, w zimie pijam zupelnie inne herbaty niz latem. Teraz opijam sie
        cynamonowo-jablkowa slowackiej firmy Mistral i jest to moje odkrycie, uwielbiam ja!
        Oprocz tego rooiboos- znakomita na zime i w pewnym sensie tez czerwona ;) choc
        inaczej.
        Ze sklepow herbacianych polecilabym jeszcze chai tea albo cynamonowe czarne herbaty.
        Moja kolezanka ostatnio zachwycala sie cynamonowa zielona- zamierzam sprobowac.
        I zawsze jestem fanka yerba mate.

A czerwona pu erh nie wywoluje efektow przeczyszczajacych-nie ma obawy!
        • myszz Re: czerwonej raczej nie pijam, chociaz przyznam, 23.12.04, 14:50
          za mną chodzi cynamonowa ale nie mialam jeszcze odwagi, krąże koło niej w sklepie od dłuższego czasu.
          kupiłam goździkową, już zniknęła chyba się skusze na cynamonową... chyba polece jeszcze dzisiaj :)

odnośnie czerwonej chodziło mi bardziej o efekt moczopędny :)
          • Gość: sunny roiboos IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.04, 11:30
            A ja Ci polecam inną czerwoną - roiboos "Gwiazda Betelejemska", do kupienia w
            sieci Kawy i Herbaty Świata. Pełno w niej owoców, są nawet gwiazdki
            cukrowe...Idealna na zimę.
            • myszz Re: roiboos 25.12.04, 16:05
              polecialam do sklepu po cynamonową ale wykupili...:( po świętach kupię tą Twoją, sunny
              • Gość: a3 Re: roiboos IP: *.crowley.pl 25.12.04, 17:42
                Czerwone zawsze było do kitu
    • Gość: lojalna Re: czerwona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:06
      Jestem fanką Pu-Erh od ponad pięciu lat.
      Muszę przyznać, że zdecydowałam się na pierwszy zakup tej herbaty pod wpływem
      rzekomych jej właściwości (prawie panaceum na wszystkie uboczne skutki naszej
      cywilizacji ;-). Nigdy na sobie nie doświadczyłam jej "cudownego" działania
      (nie schudłam, cholesterol b/z ), ale fascynacja tą herbatą trwa do dziś.
      Rzeczywiście jej smak trzeba polubić - zapach mokrej ziemi, dlatego na start
      proponuję Pu - Erh aromatyzowane: fantazja - dla mnie nr 1 !, grapefruit czy
      wiśnie w rumie.
      Właśnie te ostre dodatki łamią ten dziwny smak.
      Nie polecam kupowania tych herbat paczkowanych (Bio-Active i inne) w/g mnie to
      śmieci ładnie zapakowane - sprawdziłam. Kupuję tylko na wagę - mój ulubiony
      sklep, to malutki sklepik (wybór herbat szalony) w Łodzi przy ul. Próchnika/
      Zachodnia.
    • Gość: Iwka Re: czerwona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 21:20
      czerwony ulung albo oolong jest całkiem smaczną herbatą, tyle, że nie ma
      tej "magicznej mocy" jaka przypisywana jest innej czerwonej herbacie pu-erh,
      która ma ziemisty zapach a dla mnie pachnie sklepem rybnym.
      Zgadzam się, że jeśli juz kupowac herbaty czerwone to najlepiej w sklepie
      herbacianym, tam zawsze można powąchac herbatę i zdecydowac czy uda nam sie
      przełknąc napar o takim zapachu czy raczej nie.
      Herbaty białe MATE mają równie okropny smak, może nawet są jeszcze gorsze za to
      działają jak kawa- stawiają na nogi i powoduja, że poprawia się nasza
      koncentracja uwagi.
      Rooibos to nie herbata- tylko afrykańska trawa, nazywa się go herbatą, tak samo
      jak herbatą nazywa się napary owocowe czy ziołowe: rumianki, bratki itp.
      Rooibosy w odróznieniu od herbaty pu-erh i mate mają przyjamny zapach, smak i
      niezwykłą czerwoną, klarowną barwę, mnie osobiście najbardziej smakują
      naturalnie aromatyzowane- np. kalahari. Kupuje je w róznych herbacianych
      sklepach, ktorych teraz mamy mnóstwo.
      • myszz Re: czerwona herbata 25.12.04, 21:24
        Gość portalu: Iwka napisał(a):

> > Herbaty białe MATE mają równie okropny smak, może nawet są jeszcze gorsze
        za to
        >
        > działają jak kawa- stawiają na nogi i powoduja, że poprawia się nasza
        > koncentracja uwagi.
        >

o! dokladnie, smakuje jak wygnieciona ścierka, ale nie zauważyłam żadnego
        efektu pobudzającego :(, na dodatek kosztuje 30zl/10g
        • Gość: Iwka mate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 01:43
          MATE przed zalaniem powinno sie wypłukać zimną wodą a potem zalać wodą
          przestudzoną- jak herbaty zielone, nie można jej też długo parzyć, bo robi
          dodatkowo gorzka
          mnie MATE pobudzała, ale kupiłam 5 dag tylko raz i to cytrynową, już w sklepie
          sprzedawczyni mnie uprzedziła, że "czystej" nie dam rady wypić, bo jest
          wstrętna- to znaczy ma "specyficzny" smak.
          w DEMMERS TEAHOUSE "mate at limone" kosztuje 10.80 za 10 dag
          www.tea.pl
          • smolkowicz_a Re: mate 26.12.04, 11:23
            CZerwona herbata ma właściwości odchudzające. To po pierwsze. Po drugie za 6 zł
            wcale nie musi być podróbką. Po trzecie sama w sobie ma wstrętny smak, ale ja
            kupuję PU-ERH cytrynowy i nie jest tak źle. Polecam, ale nie dla smaku tylko
            właściwości.
          • rezurekcja Re: mate 27.12.04, 15:07
            Gość portalu: Iwka napisał(a):

> MATE przed zalaniem powinno sie wypłukać zimną wodą a potem zalać wodą
            > przestudzoną- jak herbaty zielone, nie można jej też długo parzyć, bo robi
            > dodatkowo gorzka

pierwsze slysze. Ja pilam zgodnie z tradycja poludniowoamerykanska.
            niczego nie plukano i zalewano zwyczajnie wrzatkiem.
            I nie parzono pod przykryciem, tyklko od razu slodzilo sie i pilo.

> mnie MATE pobudzała, ale kupiłam 5 dag tylko raz i to cytrynową, już w sklepie
            > sprzedawczyni mnie uprzedziła, że "czystej" nie dam rady wypić, bo jest
            > wstrętna- to znaczy ma "specyficzny" smak.

bo pierwszy napar mate jest rzeczywiscie niesmaczny.
            dopiero nastepne maja samk, u nas pilo sie poslodzone, mozna dodac cytryny lub
            kardamon.
            Zalewa sie wrzatkiem ciagle te sama esencje az do chwili, kiedy juz nie ma
            smaku. I za kazdym zalaniem sie slodzi.
            CHyba, ze ktos nie slodzi.
        • Gość: dobrota Re: czerwona herbata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:12
          herbata biała, a mate biała to cos zupełnie innego. biała herbata to bardzo
          kosztowna przyjemność - ceny zaczynaja sie chyba od 70 zł za 10 dkg. piłam
          tylko "cesarską perłę" - bardzo delikatną jaśminówkę, ale uwielbiam ten smak.
          kupujemy czasami 1 dkg - to małe herbaciane "perełki" - najdelikatniejsze
          szczyty o delikatnym aromacie. wrzuca sie dosłownie kilka "perełek' na czajnik
          i parzy - najlepsze jest drugie parzenie. i na pewno nie smakuje jak scierka.
          • Gość: myszz Re: czerwona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 08:33
            mam "cesarską igłę" , mi niestety nie smakuje wogóle:(
          • Gość: Iwka Re: czerwona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 10:36
            smakowałam "cesarską perłę" w herbaciarni sik-kim
            w karcie znajdowała się wśród herbat czarnych
            rekomendowano ją jako szampana wśród herbat, mnie niestety nie zasmakowała
            co zaś tyczy się ceny to w sik-kim 10 dag "cesarskiej perły" kosztuje niecałe
            40 złoty
      • Gość: kasica Re: czerwona herbata IP: *.pwn.com.pl 27.12.04, 12:44
        mate tez nie ma nic wspolnego z herbata, jakiegokolwiek koloru - to zupelnie
        inna roslina.
    • qcharzowa czerwona herbata odchudza 28.12.04, 12:40
      fakt, śmierdzi, ale można się przyzwyczaić. Jeśli łączy się ją z rozsądnym
      jedzeniem, można z jej pomocą zrzucić kilka zbędnych kg (moja siostra ją lubi).
      Są najróżniejsze rodzaje, polecam Pu-Erth, ma jakieś różne kombinacje - od earl
      grey po smakowe. Oczywiście sypana (ekspresowa też jest). Występuje także w
      formie zawijanych liści w całości - fajnie wygląda w pudełeczku (jak
      czekoladki).

pzdr,
      Qcharzowa
    • kasiakaz1 Re: czerwona herbata 28.12.04, 12:48
      Pu-Erh mi smakuje bardzo. oczywiście czymś przyprawiona-cytryna, cynamon albo
      co. Co do zapachu, owszem, śmierdzi, ale to kwestia przyzwyczajenia. Złośliwi
      twierdzą że smierdzi domkiem chomika.
      • Gość: myszz Re: czerwona herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 14:04
        kasiakaz1 - piszesz ze przyprawiona np. cynamonem... póki co nie mam czerwonej ale mam zwykłą. Mogę do niej dosypać cynamonu trochę? Da się wypić bez rewolucji w żołądku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka