Dodaj do ulubionych

Raaaatuuunnkuuuu ciasto cyrynowe

IP: *.9.119-80.rev.gaoland.net 27.12.04, 20:19
Raaatuuujcieee, jutro przyjedza moja tesciowa ( 1000 km dzieli nas ) a
moja "wieksza" polwka palnela ze zrobilam specjalnie dla niej ciato
CYTRYNOWE :(
i co , musze zrobic :(nie mam wyjscia :(
mam dwa przepisy z kuchni ale szukam jeszcze ...
czy ktos z was moze jadl BELGIJSKIEJ ciasto cytrynowe ? bo ona za takim
przepada :( buu jestem w pulapce ...
czy macie jakies pomsly na takie ciasto ? pomocy plizzzzzzzzzz
Obserwuj wątek
    • Gość: qd Re: Raaaatuuunnkuuuu ciasto cyrynowe IP: *.gryfnet.szczecin.pl 27.12.04, 21:15
      dwa wyjścia:
      1) zwykła babka piaskowa z dodatkiem kisielku cytrynowego zamiast maki
      ziemniaczanej i trocha soku z cytryny
      2) "Torcik Halusi" - kruche ciasto na spod, na surowy spod nakladasz warstwe
      konfitury cytrynowej ( podawalam przepis tutaj na forum), na konfiturę skubiesz
      kawalki ciasta kruchego dosc grube, zeby taki ksiezycowy krajobraz powstal.
      pieczesz na zloto. Kupujesz gotowy krem w proszku waniliowy lub ajerkoniakowy,
      dodajesz skorki z cytryny i troszke soku, smarujesz ciasto i voila!

qd
      • Gość: Nimeska Re: Raaaatuuunnkuuuu ciasto cyrynowe IP: *.9.119-80.rev.gaoland.net 28.12.04, 06:49
        ciekawe z tym torcikiem hmmm tylko nie mam konfitury :( ani kremu w torebkach :(

jeszcze jakies propozycje ?
        • kwieta4 Re: Raaaatuuunnkuuuu ciasto cyrynowe 28.12.04, 06:57
          ja znam wersje ciasta piaskowego z tarta skorka, nasaczanego po upieczeniu
          sokiem z cytryny.
          a co ty dziecko ze strachu nie spisz? czy do pracy wychodzisz:)
          • Gość: Nimeska Re: Raaaatuuunnkuuuu ciasto cyrynowe IP: *.9.119-80.rev.gaoland.net 28.12.04, 07:53
            chora jestem i spac nie moge :(
    • Gość: brzoza Re: Raaaatuuunnkuuuu ciasto cyrynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 07:04
      Ciasto cytrynowe
      tyle ile ważą 4 jajka , mąki cukru i masła , dwie łyżeczki proszku do
      pieczenia jedna cytryna . Cytrynę wyszorować i sparzyć a następnie zetrzeć na
      tarce do tarcia ziemniaków / cytryna razem ze skórką / utrzeć w misce jajka
      całe z cukrem masłem i mąka datać utartą cytrynę i proszek wymieszać . Piec w
      średniej tortownicy wysmarowanej masłem.
      Zrobić polewę z cukru pudru soku z cytryny i gorącej wody - robię to na oko ale
      trzeba okoł 15 dkg cukru trzy łyżki wody i sok z połowy cytryny jeżeli bardzo
      rzadkie dodać cukru pudru i tą polewą polać ciepłe ciasto.
      • kwieta4 Re: ciasto piaskowe - cyrynowe 28.12.04, 07:21
        1/2 paczki masla roslinnego,
        1/2 szkl cukru,
        1 szkl maki,
        czubata lyzka maki ziemniaczanej,
        3 jajka,
        2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia,

2 male cytryny (lub 1 cytryna + 1 pomarancz)
        szklanka pudru

wysmarowac tortownice maslem, wysypac tarta bulka. utrzec maslo z zoltkami i
        cukrem na gladka mase. ubic piane, dodawac do masy na przemian z maka i maka
        ziemniaczana, zmieszanymi z proszkiem do pieczenia. ciasto wlozyc do lekko
        nagrznego piekarnika (np.150stC), gdy podrosnie zwiekszyc temp.(180stC)i piec
        az bedzie zlote, a patyczek wyciagniemy suchy.
        zetrzec skorke z wyparzonych cytryn, wycisnac sok, utrzec wszystko z pudrem, az
        sie rozpusci.
        Ciasto po lekkim przestudzeniu przekladamy na talerz i nasaczamy sokiem.
        wierzch mozna posypac posiekanymi migdalami. podawac na zimno, np z bita
        smietana.

Ps. pieklam lata temu te wersje, niezle bylo. przepis z ksiazki 'Owoce na kazda
        okazje' A.iP. Fedak (1988)
        • Gość: wini3 Re: ciasto piaskowe - cyrynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 08:00
          A w podobne ciasto Nella Rubinstein wlewała lukier cytrynowy w wywiercone
          patyczkiem otworki. Najfajniejsze były te tuneliki z lukrem. Piekłam i
          smakowało, tylko samo ciasto wolałabym trochę lepsze.
          • nimeska Re: ciasto piaskowe - cyrynowe 28.12.04, 08:06
            no wlasnie ja tez czytalam o tych tunelkach robonych widelcem ( goracym ?!)
            tylko zastanawiam sie czy bedzie dosc ;) cytrynowe ;) ?
    • lunatica nie belgijskie, ale cytrynowe 28.12.04, 08:51
      a raczej cytrynowa. tarta cytrynowa Nelli Rubinstein. jedna z najlepszych
      rzeczy na świecie :-) tarta wspomnienie lata. lato w gębie. uwielbiam ją.
      w moim wydaniu wygląda tak: tiny.pl/2xf

Spód do tarty, najlepiej kruchy.
      +
      Krem do tarty cytrynowej:
      3-4 cytryny
      3 łyżki zmiękczonego masła
      1/3 szkl tartej bułki
      3 jajka
      200 g cukru
      1/4 l śmietanki kremowej
      spód tarty z kruchego ciasta posmarowany 1 białkiem rozbitym z łyżką stołową
      wody, a nastepnie podpie`czony (8 min w 200 st C)

Skórkę z cytryny ostrożnie otrzeć na bardzo drobnej tarce (bez białej gorzkiej
      części skórki). Cytryny wycisnąć: będziemy potrzebować 3/4 szkl soku.
      Piekarnik nagrzać do temp 180 st C.
      Sok z cytryny, skórkę, masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietankę umieścić w
      naczyniu i zmiksować.
      Masę wylać na podpieczony spód, nie napełniając go po brzegi, gdyż w trakcie
      pieczenia krem zwiększy swoją objętość. Piec 20-30 min.
      Tarta jest gotowa wtedy, gdy stwierdzamy, ze krem równomiernie podniósł się na
      całej powierzchni. Jego konsystencja powinna byc zwarta, a kolor -
      złotawobrązowy. /N. Rubinstein/
      • Gość: Nimeska Re: nie belgijskie, ale cytrynowe IP: *.9.119-80.rev.gaoland.net 28.12.04, 17:37
        jak lepiej zrobic, najpierw zetrzec skorke z cytryny czy najpierw wysisnac sok
        a pozniej zetrzec ?
        • lunatica u mnie 28.12.04, 18:46
          najpierw skórka starta,
          a później wyciskanie soku.
          • Gość: Nimeska Re: u mnie IP: *.9.119-80.rev.gaoland.net 28.12.04, 18:49
            dzieki Lunatico :)
            • lunatica no problem 28.12.04, 19:01
              mam nadzieję, że będziesz zadowolona :-)
              jeśli się na nie zdecydujesz...
              • Gość: Nimeska Re: no problem IP: *.9.119-80.rev.gaoland.net 28.12.04, 19:40
                juz jestem zadowalona bo zrobilam Twoja tarte i drugie cytrynowe posklejane z
                innych przepisow i takiej baaardzo starej ksiazki kucharskiej sprzed 20 laty :]
                ( biszkopt przelozylam masa cytrynowa i zrobilam polewe cytrynowa) tak kwasne
                ze az buzie wykreca w zadowolony umiech :) wiec mama bedzie zadowolona ;) i
                skwaszona bo takie uwielbia a sobie zostawie Twoja tarte :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka