Dodaj do ulubionych

polećcie dobrą oliwę

28.12.04, 17:50
Od niedawna zajadam się sałatkami z olową z oliwek, kupiłam Mognini - dobra,
teraz Carapelli - może być, nie chcę eksperymentować, doradźcie co luicie, dzięki
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: polećcie dobrą oliwę 28.12.04, 19:58
      Nie lubilam oliwyz oliwek, jej smaku ani na surowo ani w smazeniu, niewazne czy
      byla wloska, hiszpanska, gecka, tloczona na zimno itp, smak mi nie odpowiadal i
      juz, az tutaj z powodow bardziej kosmetycznych niz kulinarnych kupilam butelka
      oliwy, otworzylam, powachalam, podgrzalam, znow powacalam i... nie ma lepszej
      oliwy na swiecie niz chilijska, a gdy pochodzi z doliny Huasco to juz w ogole
      dam sie pokroic. Jest cudownie pachnaca sloncem, ciepla trawa, lekkim zapachem
      nieokreslonych ziol i ten kolor, zielonkawy, soczysty. Zrumieniony tost polany
      taze oliwa, mniammmmmmmmm. Wiec jak widzisz nie doradze, bo takiej w kraju nie
      kupisz, a szkoda.
      www.polcom.cl/patagonia
      www.polcom.cl/zloto
      smakosze.blox.pl
      • miska_malcova Re: polećcie dobrą oliwę 28.12.04, 20:50
        Monini
      • Gość: jp Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:02
        bo to co polski trafia to dramat

ostatnimi laty coraz gorzej

sprytny włoch i hisspan leje pomace
        a podpisze extra vergin
        sytuacja się pogarsza

• kwieta4 Re: mysiulku! 28.12.04, 21:04
        ja chce do 'doliny Huasco'!!! ales pieknie to opisala, a tu za oknem pada i
        pada, stechlizna wszedzie zalatuje... musze sobie wyobrazac, ze sa takie piekne
        miejsca na swiecie!
        • mysiulek08 Re: mysiulku! 28.12.04, 21:17
          Sa piekniejsze niz dolina Huasco:) Jest pustynia, gdzie slyszysz bicie wlasnego
          serca, gdzie powietrze drga Ci przed oczyma, sa wulkany o nieomal rownych
          stozkach, wodospady spadajace z gor, gorace zrodla buchajace para o swicie,
          slonce zachodzace jako ostatnie na planecie, gwiazdy tak nisko nad Toba, ze
          niemal czujesz sie zanurzona w Mleczna Droge i Krzyz Poludnia prowadzacy Cie na
          koniec swiata:)

I jedna z najgorszych kuchni jakie mi przyszlo smakowac.
          • kwieta4 Re: mysiulku! 28.12.04, 21:35
            i juz umarlam... wsrod drapaczy chmur:)!
            • qubraq Kwieto! 29.12.04, 17:12
              kwieta4 napisała:

> i juz umarlam... wsrod drapaczy chmur:)!

Co Ci Haniu, co sie stało?
              A.
    • Gość: El Padre Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:32
      Włoskiej nie polecam. Kantują. Chyba że z naprawdę najwyższej półki.
      Wolę hiszpańską. Oni chyba jeszcze się nie nauczyli.
      Borges ex virg. lub Ibarra.
      W Geancie jest Ibarra Gran Seleccion po ok 23zl za 500 ml i jest naprawdę niezła.
      Na Monini bym jednak uważał. Owszuści. Ktoś pisał ostatnio że się mocno struł.
      Poszukaj w wyszukiwarce. była na ten temat dyskusja.
    • marghe_72 Re: polećcie dobrą oliwę 28.12.04, 21:42
      Firmy nie polecę..
      Grunt, zeby to była oliwa extra dziwica :) żadne inne. Z pierwszego tłoczenia

I z uporem maniaka będę powtarzać NIE KUPUJCIE olio di SANSA di oliva.
    • Gość: jswm Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 17:19
      Ja kupuję zawsze Costa d'Oro.
    • coralin Re: polećcie dobrą oliwę 29.12.04, 17:56
      Mnie smakują hiszpańskie Goya i Rafael Salgado(mało znana firma, ale dostępna
      u nas, ma stronę www). Ale najbardziej włoskie oliwy kupowane na miejscu czyli
      we Włoszech.
    • Gość: giezik oliwa z Chile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:15
      dzis w GW byl tekst o oliwie z Chile, ale nie moge znalezc tekstu w sieci
    • Gość: berbla Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 30.12.04, 19:29
      hiszpańska Borges
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka