agawka2 28.12.04, 17:50 Od niedawna zajadam się sałatkami z olową z oliwek, kupiłam Mognini - dobra, teraz Carapelli - może być, nie chcę eksperymentować, doradźcie co luicie, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: polećcie dobrą oliwę 28.12.04, 19:58 Nie lubilam oliwyz oliwek, jej smaku ani na surowo ani w smazeniu, niewazne czy byla wloska, hiszpanska, gecka, tloczona na zimno itp, smak mi nie odpowiadal i juz, az tutaj z powodow bardziej kosmetycznych niz kulinarnych kupilam butelka oliwy, otworzylam, powachalam, podgrzalam, znow powacalam i... nie ma lepszej oliwy na swiecie niz chilijska, a gdy pochodzi z doliny Huasco to juz w ogole dam sie pokroic. Jest cudownie pachnaca sloncem, ciepla trawa, lekkim zapachem nieokreslonych ziol i ten kolor, zielonkawy, soczysty. Zrumieniony tost polany taze oliwa, mniammmmmmmmm. Wiec jak widzisz nie doradze, bo takiej w kraju nie kupisz, a szkoda. ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:02 bo to co polski trafia to dramat ostatnimi laty coraz gorzej sprytny włoch i hisspan leje pomace a podpisze extra vergin sytuacja się pogarsza Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: mysiulku! 28.12.04, 21:04 ja chce do 'doliny Huasco'!!! ales pieknie to opisala, a tu za oknem pada i pada, stechlizna wszedzie zalatuje... musze sobie wyobrazac, ze sa takie piekne miejsca na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: mysiulku! 28.12.04, 21:17 Sa piekniejsze niz dolina Huasco:) Jest pustynia, gdzie slyszysz bicie wlasnego serca, gdzie powietrze drga Ci przed oczyma, sa wulkany o nieomal rownych stozkach, wodospady spadajace z gor, gorace zrodla buchajace para o swicie, slonce zachodzace jako ostatnie na planecie, gwiazdy tak nisko nad Toba, ze niemal czujesz sie zanurzona w Mleczna Droge i Krzyz Poludnia prowadzacy Cie na koniec swiata:) I jedna z najgorszych kuchni jakie mi przyszlo smakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Kwieto! 29.12.04, 17:12 kwieta4 napisała: > i juz umarlam... wsrod drapaczy chmur:)! Co Ci Haniu, co sie stało? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:32 Włoskiej nie polecam. Kantują. Chyba że z naprawdę najwyższej półki. Wolę hiszpańską. Oni chyba jeszcze się nie nauczyli. Borges ex virg. lub Ibarra. W Geancie jest Ibarra Gran Seleccion po ok 23zl za 500 ml i jest naprawdę niezła. Na Monini bym jednak uważał. Owszuści. Ktoś pisał ostatnio że się mocno struł. Poszukaj w wyszukiwarce. była na ten temat dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: polećcie dobrą oliwę 28.12.04, 21:42 Firmy nie polecę.. Grunt, zeby to była oliwa extra dziwica :) żadne inne. Z pierwszego tłoczenia I z uporem maniaka będę powtarzać NIE KUPUJCIE olio di SANSA di oliva. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 17:19 Ja kupuję zawsze Costa d'Oro. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: polećcie dobrą oliwę 29.12.04, 17:56 Mnie smakują hiszpańskie Goya i Rafael Salgado(mało znana firma, ale dostępna u nas, ma stronę www). Ale najbardziej włoskie oliwy kupowane na miejscu czyli we Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik oliwa z Chile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:15 dzis w GW byl tekst o oliwie z Chile, ale nie moge znalezc tekstu w sieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berbla Re: polećcie dobrą oliwę IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 30.12.04, 19:29 hiszpańska Borges Odpowiedz Link Zgłoś