Dodaj do ulubionych

doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynową

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 22:47
z powodu katastrofy z komputerem, z opoznieniem pewnym. Robilem kurczaka z wyzej wymienionymi.
Trawa cytrynowa - w przepisie bylo, by dodac 4 - zapach imbiry, spowodowal ze dodalem 2 (mimo, ze sprobowalem wczesniej i nie okazala sie ostra). W efekcie moge powiedziec - ze nie nalezy pękać.

sos rybny - noooooo, jak ktos nie przepeda za zapachem ryb, to niech klips na nos zalozy prze pierwsze minuty przygotowania :)

Ale pozniej jak reka odjal.
Efekt warty trudu
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 04.01.05, 23:45
      > sos rybny - noooooo, jak ktos nie przepeda za zapachem ryb, to niech klips na
      n
      > os zalozy prze pierwsze minuty przygotowania :)

hihihi,
      a nie mowilam?!

sos rybny nie smierdzi tylko jaK sie go dodaje w pozniejszj fazie gotowania. Do
      zupy czy curry na przyklad :)

• hania55 Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow 04.01.05, 23:48
      Gieziku, gdzie w Warszawie kupić trawę cytrynową? Mam rewelacyjny przepis
      wymagający użycia trawy cytrynowej. Chciałabym wypróbować w weekend (jeśli się
      uda, to podrzucę przepis).
      • Gość: giezik na Poznanskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 06:24
        jest taki sklepik z orientalna zywnoscia (naprzeciwko szkoly gastronomicznej)
        • Gość: ola Re: na Poznanskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 18:11
          w tym sklepiku jest masa przeróżnych,fajnych orientalnych produktów /na
          ul.Poznańskiej/
      • brunosch trawa cytrynowa 05.01.05, 09:31
        W Bomi na Puławskiej (silwerskriinie) w drugiej części sklepu. Poszukaj w
        chłodniach tam gdzie krewetki i inne cuda. Trawę też tam mają.
        • hania55 Gieziku i Brunoschu 05.01.05, 18:34
          Dziękuję za namiary. Spróbuję w Bomi.
          • hania55 Niestety 07.01.05, 10:51
            W Bomi w Klifie nie było. Jutro się przejdę na Poznańską, a jeśli tam nie
            będzie, to może na Puławską do Bomi w Silwerskrinie.
      • very_martini Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow 06.01.05, 23:53
        A ja wczoraj widziałam w sklepie z takimi cudeńkami w arkadii, naprzeciwka
        carrefoura, sklep połączony z restauracją. fajne rzeczy tam są

16%VOL
        22%VAT

takie tam sobie forum homeopatia
    • ampolion Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow 05.01.05, 00:24
      Fish sauce recipes (tajskie):
      www.thaitable.com/Thai/Ingredients/Ishow.asp?I='fish%20sauce'&C='Thai'
    • Gość: giezik przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 06:31
      Kurczaka (piers) pokrojonego w kawalki smazymy na oliwie z czosnkiem na złoto. Dodajemy cebulę i jeszcze szybko mieszamy. Do tego posiekaną chili i 4 pedy (czy to są pędy) trawy cytrynowej drobno posiekanej.. Smazymy przez chwile, dodajemy sos rybny (2-3 lyzki), miod (2 łyżki) i juz
      • Gość: szopen Re: przepis IP: 206.73.209.* 05.01.05, 07:07
        Takie moje 3 grosze.

Jeszcze lepiej wychodzi jesli uzyc miesa z nog kurczaka, troche wysilku to
        wymaga ale efekt duzo lepszy.

Mozna dodac ciut imbiru.

Miod ja pomijam.

A tak nawiasem to w lipcu bylem w fabryce a raczej wytworni sosu rybnego.

Tam dopiero "ryba pachnie".

Podobno najlepszy sos jest wlasnie z wyspy Phu Quoc w Wietnamie jako, ze
        wystepujace tam ryby maja wyzsza zawartosc bialka.

Ale jak kupilem sobie butelke by do domu zabrac to niestety na lotnisku mnie
        zatrzymano, nakazano rozpakowac bagaz i pokazac co to za butelka.
        Okazalo sie ze z sosem rybnym w bagazu (ani w kieszeni) do samolotu nie
        wpuszczaja wiec dalem ta butelke milej pani na lotnisku.

Ciekawe dlaczego nie wpuszczaja?????
        • giezik Re: przepis 05.01.05, 07:09
          moze to bron bakteriologiczna jest :)
          • Gość: szopen Re: przepis IP: 206.73.209.* 05.01.05, 08:18
            Na pewno bakteriobujcza.

Chyba mieli nieciekawe doswiadczenia.
        • robinsonek szklo do bagazu podrecznego????? 07.01.05, 21:42
          ..."Okazalo sie ze z sosem rybnym w bagazu (ani w kieszeni) do samolotu nie
          wpuszczaja wiec dalem ta butelke milej pani na lotnisku.

Ciekawe dlaczego nie wpuszczaja??

Domyslam sie, ze sos rybny byl w butelce....... SZKLANEJ?.......

Na lotnisku w Pekinie starszemu panu zabrano na moich oczach jakas wode po
          goleniu czy inna toaletowa, bo byla w szklanym opakowaniu (trabili wszyscy-
          biuro podrozy, przewodnik, informatory- ze takowe pakuje sie do walizek, a nie
          do podrecznego, bo zabiora tak samo jak pilniczki, nozyczki( nieszkodzi, ze
          miniaturowe do paznokci) i inne tego typu.

Pozdrawiam.
    • kardamon1 Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow 05.01.05, 10:00
      a wlasnie mialem zapytac co tam slychac w kuchni orientalnej :)

sos rybny dodawalem ostatnio do tajskiego curry, kilku gosci odwazylo sie
      sprawdzic zapach sosu przed przygotowaniem - malo mi z domu nie uciekli jak sie
      dowiedzieli ze maja to jesc - ale zjedli :) i chyba nawet smakowalo
      • Gość: siostraheli Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 10:14
        zawsze dodajemy sosu rybnego do vinegretu do sorowek podawanych do dan rybnych.
        Bardzo sie dobrze komponuje. A zwlaszcza do sorowki: kielki sojowe swieze,
        avocado w kostke, garsc swiezej kolendry (lub pietruszki), 1 paprycza chili
        (swieza). do tego sos: 4 zabki czosnku, sok z 1 limonki, lyzka sosu rybnego,
        lyzeczka miodu.
    • baky Cóż to za sos rybny? Jakiej firmy? 05.01.05, 10:44
      Ja mam tylko doświadczenie z sosem ostrygowym (Woh Hup) - doskonały.
      Czas jednak na rybny. Czy w hipermarketach można go kupić?
      • marghe_72 Re: Cóż to za sos rybny? Jakiej firmy? 05.01.05, 13:27
        Sos rybny jest w Bomi i w sklepach z orientalną zywnoscią
        Trawa tylko w sklepach z orientalną. a tych w w-wiew jest kilka..
        m.
        • baky Dzięki. Poszukam. Trawę mam _n/t 05.01.05, 13:39
          marghe_72 napisała:

> Sos rybny jest w Bomi i w sklepach z orientalną zywnoscią
          > Trawa tylko w sklepach z orientalną. a tych w w-wiew jest kilka..
          > m.
          • Gość: siostraheli Re: Dzięki. Poszukam. Trawę mam _n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 13:56
            sos rybny jest w wiekszosci supermarketow. Ale czy ktos widzial moze trawe
            cytrynowa na Slasku?
    • giezik sos rybny - opis 05.01.05, 20:54
      spisuje z etykiety:
      Hang San Xuat
      Hung thanh

( a cholera wie co to :) )
      Product of Vietnam

0,65 l, 9,9 zł.
      skład: anchovies, sól

niestety zerwalem etykietke zewnetrzna, gdzie bylo kto jest importerem, ale tu np jest Tao tao:
      www.tan-viet.com.pl/pl_produkty_tao_sosy.html
      • Gość: goldi Re: sos rybny - opis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:14
        Sos rybny po wietnamsku to Nuoc Mam, po tajsku NAM PLA.Stosuje sie go glownie w
        tych krajach zamiast soli i sosu sojowego.W tych dwoch krajach sos sojowy jest
        mniej popularny niz w Chinach.Sos rybny dodaja do wszystkich zup i roznego
        rodzaju tajskich Curry, pasta curry rozpuszczona w mleku kokosowym z miesem lub
        owocami morza,a na koniec lyzka sosu rybnego.Ja wole tajskie bo te wietnamskie
        zabijaja odorem.
    • abere8 Pyszna tajska zupka 06.01.05, 04:22
      To jest zmodyfikowany przepis z www.epicurious.com Wczoraj zrobilam po
      raz kolejny i juz sie ciesze na dojadanie jej dzis wieczorem.

2-3 posiekane zabki czosnku
      2 lyzki oleju
      1-1,5 lyzki tajskiej czerwonej pasty curry
      3-4 szklanki bulionu z kury (ja mam zawsze duzo zamrozonego w lodowce)
      puszka nieslodzonego mleczka kokosowego (ja zawsze daje coconut cream, czyli
      niby smietanke, ale wychodzi pycha)
      szklanka wody
      2 pedy trawy cytrynowej w ok. pieciocentymetrowych kawalkach, zeby mozna bylo
      latwiej wylowic
      dziesiec plasterkow swiezego imbiru
      lyzeczka ziaren pieprzu
      cala piers kurczaka ze skora i koscia (ja daje gotowane mieso z kurczaka, np. z
      rosolu, przez co krocej sie gotuje)
      200g cienkiego makaronu ryzowego (rice vermicelli)
      3 lyzki soku z limonki
      3 lyzki sosu rybnego
      Swieza kolendra do przybrania

Podsmazyc czosnek na oleju na srednim ogniu, dodac paste curry, pomieszac przez
      30 sekund i dodac bulion, mleczko kokosowe, wode, trawe cytrynowa, imbir i
      ziarna pieprzu i zagotowac. Dodac kurczaka i po ok. 20 minutach (jak jest
      ugotowany) wyjac i pokroic na kawalki.
      Wlozyc kurczaka z powrotem do zupy, dodac sok z limonki i sos rybny. Ja w tym
      momencie dodaje jeszcze papryke pokrojona na kawalki i pedy bambusa. Zagotowac
      i podawac z makaronem ryzowym.

Makaron gotuje zalewajac go wrzatkiem i przykrywajac na 5 minut. Potem do
      miseczek, zalac zupa i gotowe.
    • abere8 O trawie 06.01.05, 23:28
      Ciekawa jestem, jak uzywacie trawy, bo w wielu przepisach kaza ja drobno
      posiekac, a dla mnie po pierwsze to trudne, bo twarda, swintucha, jest, a po
      drugie i tak w potrawie nie mieknie zbytnio, wiec sie tak gryzie w zebach. Ja
      najczesciej kroje ja na kilkucentymetrowe kawalki i przed podaniem je wyjmuje.
      Aromat zostaje, a klopot z glowy.
      • Gość: senin Re: O trawie IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 07.01.05, 01:31

> Ciekawa jestem, jak uzywacie trawy, bo w wielu przepisach kaza ja drobno
        > posiekac, a dla mnie po pierwsze to trudne, bo twarda, swintucha, jest, a po
        > drugie i tak w potrawie nie mieknie zbytnio,

ja siekam tylko kiedy przyrzadzam paste do tajskich/malajskich curry

1. noz musi byc bardzo ostry
        2. siekasz tylko 6-10 cm dolnego klacza (biala czesc tylko, jest dosyc miekka)
        3. skrawaj plasterki 0.5 mm grubosci - po rozbiciu w mozdzierzu z innymi
        przyprawami powstanie miazga
        4. rozbijaj w mozdzierzu dosc dokladnie

pomysl gotowania duzych kawalkow tez niezly, nie do zastosowania w tzw. suchych
        curry :)
        • Gość: giezik Re: O trawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 07:15
          ja ten pierwszy raz bardzo drobno posiekalem
        • abere8 Re: O trawie 07.01.05, 07:44
          Gość portalu: senin napisał(a):

> ja siekam tylko kiedy przyrzadzam paste do tajskich/malajskich curry
          >
          > 1. noz musi byc bardzo ostry
          > 2. siekasz tylko 6-10 cm dolnego klacza (biala czesc tylko, jest dosyc miekka)
          > 3. skrawaj plasterki 0.5 mm grubosci - po rozbiciu w mozdzierzu z innymi
          > przyprawami powstanie miazga
          > 4. rozbijaj w mozdzierzu dosc dokladnie

Aha! To trzeba mozdziez miec... :-) Marzy mi sie taki fajny, kamienny
          (marmurowy?), ktory niedaleko mnie maja w sklepie prowadzonym przez Hindusow.
          Musze tylko najpierw prace znalezc, a wczesniej dostac na nia pozwolenie. No,
          ale juz niedlugo! :-)

A na razie tajskie pasty curry kupuje i jest ok. A nawet przepysznie :-)
          • Gość: senin Re: O trawie IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 07.01.05, 13:23
            tajskie curry maja trawe cytrynowa "w sobie"
            mozna troche uwydatnic aromat dodajac swieze klacze w calosci ( do sosu, w
            koncu jest dosc plynny)

mozdziez niezbedny! kamienny zwlaszcza
            (ja bylam na etapie poszukiwania malutkiego bendera - tluczenie moze okazac
            sie bardzo upierdliwe) Mlynek do kawy, uzywany tylko do miksowania past bylby
            chyba niezla opcja, Blender- zdecydowanie za duzy.
            • Gość: szopen Senin IP: 206.73.209.* 07.01.05, 13:31
              Jest takie dobre urzadzenie.

Tez blender ale maly.
              Element zestawu firmy Braun do przyzdzania jedzenia dla malych dzieci.
              Wchodzi tam moze ze 200ml max.

Corka mi podrosla.
              Ja mam maly blender.

Moze znajdziesz znajomych w takiej samej sytuacji.

A moze sa takie dokladki do do innych ich urzadzen.
              • Gość: senin Re: Senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 07.01.05, 13:44
                dzieki szopen

znajomi z malezji uzywali wlasnie malego blendera,
                poszlam z owa znajoma na poszukiwania, ale okazalo sie ze nie maja odpowiedniej
                mocy. Ponoc najlepsze ok 1000Watt. Takich na rynku niet (austarlijskim)
    • Gość: foxie777 Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow IP: *.proxy.aol.com 07.01.05, 16:30
      czy mozna te specjaly jak swiezy imbir i lemon grass kupic w kazdym
      markecie, a jesli chodzi o swieze ryby to gdzie najlepiej
      bede w Kraju za tydzien, a moja Mama narzeka ze ryby nie sa dobre
      • giezik w Warszawie bez problemu (no txt 07.01.05, 18:00

• marghe_72 Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow 07.01.05, 18:14
        imbir prawie w kazdym
        lemon grass w niektorych
        z rybami jest problem. Ie ma sklepu rybnego z prawdziwego zdarzenia :(
        • Gość: szopen Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow IP: 206.73.209.* 07.01.05, 18:29
          Tak sie szybko zastanawiajac to czy taki skleb rybny z prawdziwego znaczania to
          nie bylby wspanaily interes????

Albo jeszcze lepiej restauracja ze swiezymi rybami?????
          • marghe_72 Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow 07.01.05, 18:29
            tak tak tak!
            :)
          • hania55 Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow 07.01.05, 19:14
            No niby jest Osetria, która miała być knajpą rybną, ale skończyło się na ładnym
            wnętrzu i karcie z oszałamiającymi cenami.
            • Gość: goldi Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 11:50
              Chyba OSTERIA!
        • Gość: foxie777 Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow IP: *.proxy.aol.com 07.01.05, 22:31
          czyli Mama ma racje, zostanie dobry schabowy, a tego chyba nie braknie.
          a jak wyglada sprawa z tatarkiem? Czy to jest dozwolone?
          Ciekawe dlaczego nie ma dobrego sklepu z rybami
          pozdrawiam
    • Gość: senin Re: doswiadczenia z sosem rybnym i trawa cytrynow IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.01.05, 07:39
      z trawa cytrynowa, dzisiejsza przygoda

uzylam skrotu substytutu - efekt przechodzacy wyobrazenie

ryz zasmazany z pasta tom jum ( skaldniki: trawa cytrynowa, sok z cytryny,
      imbir, czosnek, szalotka, sol, cukier, chilli)

na goracym oleju podsmazylam posiekany czosnek, cebule, troche drobno
      pokrojonych brokulow (moze byc inne wazrywo), do tego dodalam ryz (wczorajszy)
      i lyzke (chyba nawet dwie) pasty tom jum . dobrze wymieszalam i posmazylam z
      minute....

trudno sie nam bylo od tego smaczku oderwac...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka