Dodaj do ulubionych

Jak zrobić kopytka??

IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 06.01.05, 16:08
Czy mogłybyście podac mi przepis na kopytka. Chciałabym je zrobić dla mojego
męża. Z czy je podać?? Z jakim sosem - równiez prosze o przepisy.
Z góry dziekuje!!!

Monika
Obserwuj wątek
    • pejsik Re: Jak zrobić kopytka?? 06.01.05, 16:32
      no ja np. tak ostatnio zrobilam kopytka w ten sposob ze kupilam je w Bertim. co
      wiecej jestem nieugieta i robie je tak jak leniwe ku zgrozie otoczenia - z
      maselkiem rozpuszczonym i cukrem.
      chlast (zrobil moj jezor na sama mysl o tym).

a niektore dziwne osobniki robia je z sosem gulaszowym, grzybowym, smietanowo -
      chrzanowym... ale to zbrodnia na kopytkach jest!
      • dispell Re: Jak zrobić kopytka?? 06.01.05, 17:19
        W pełni popieram szanowną przedmówczynię: masełko, cukier no i może jeszcze
        cynamonik...)))Ale podam jeszcze i to:
        www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/564/11/
        www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=87
        www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=798
        qchnia.glt.pl/
        pl.wikipedia.org/wiki/Kopytka
        I już całkiem odlotowo Włoskie kopytka z kasztanami i sosem szpinakowym:
        tvp.pl/1181,20041105130711.strona
        Pozdrawiam...)))
    • very_martini Re: Jak zrobić kopytka?? 06.01.05, 21:27
      Kopyta na słodko - veto!!!!

Przepis na oko moje - z kilogram ziemniaków, ugotować, rozgnieść/ przecisnąć
      przez praskę, wyrzucić na stolnicy, wsypać szklankę mąki i wbić jajko, łyżkę
      mąki kartoflanej, a potem dzielnmie ugniatać, stopniowo dosypuac mąki dopóki
      ciasto nie przestanie się przyklejać do rąk i stolnicy i da się ładnie zwinąć w
      grube podłużne paski. Ziemniaki stare najlepiej. Teraz w sumie o inne trudno;)

Mój ulubiony sos - serkowy: w garnuszku rozpuścić na bardzo małym ogniu łyżkę
      masła, dodać serek mascarpone (spokojnie można zastąpić tłustą śmietaną),
      mieszać, dopóki nie stanie się toto gładziutka masą, zwiększyć ogień i dodawać
      gorgonzolę - ile chcesz, ja uwielbiam, więc wrzucam dużo. Na tym w zasadzie
      kończę (poza posypaniem gotowego dania parmezanem na talerzach), moja koleżanka
      eksperymentuje z serkami przeróżnymi, od topionych po żółte, i efekty są nader
      zadowalające.
      Tylko do takiego sosu kluseczki muszą być zdecydowanie mniejsze, niż tradycyjne
      kopyta.

16%VOL
      22%VAT

takie tam sobie forum homeopatia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka