Gość: monia IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 06.01.05, 16:08 Czy mogłybyście podac mi przepis na kopytka. Chciałabym je zrobić dla mojego męża. Z czy je podać?? Z jakim sosem - równiez prosze o przepisy. Z góry dziekuje!!! Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pejsik Re: Jak zrobić kopytka?? 06.01.05, 16:32 no ja np. tak ostatnio zrobilam kopytka w ten sposob ze kupilam je w Bertim. co wiecej jestem nieugieta i robie je tak jak leniwe ku zgrozie otoczenia - z maselkiem rozpuszczonym i cukrem. chlast (zrobil moj jezor na sama mysl o tym). a niektore dziwne osobniki robia je z sosem gulaszowym, grzybowym, smietanowo - chrzanowym... ale to zbrodnia na kopytkach jest! Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Jak zrobić kopytka?? 06.01.05, 17:19 W pełni popieram szanowną przedmówczynię: masełko, cukier no i może jeszcze cynamonik...)))Ale podam jeszcze i to: www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/564/11/ www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=87 www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=798 qchnia.glt.pl/ pl.wikipedia.org/wiki/Kopytka I już całkiem odlotowo Włoskie kopytka z kasztanami i sosem szpinakowym: tvp.pl/1181,20041105130711.strona Pozdrawiam...))) Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Jak zrobić kopytka?? 06.01.05, 21:27 Kopyta na słodko - veto!!!! Przepis na oko moje - z kilogram ziemniaków, ugotować, rozgnieść/ przecisnąć przez praskę, wyrzucić na stolnicy, wsypać szklankę mąki i wbić jajko, łyżkę mąki kartoflanej, a potem dzielnmie ugniatać, stopniowo dosypuac mąki dopóki ciasto nie przestanie się przyklejać do rąk i stolnicy i da się ładnie zwinąć w grube podłużne paski. Ziemniaki stare najlepiej. Teraz w sumie o inne trudno;) Mój ulubiony sos - serkowy: w garnuszku rozpuścić na bardzo małym ogniu łyżkę masła, dodać serek mascarpone (spokojnie można zastąpić tłustą śmietaną), mieszać, dopóki nie stanie się toto gładziutka masą, zwiększyć ogień i dodawać gorgonzolę - ile chcesz, ja uwielbiam, więc wrzucam dużo. Na tym w zasadzie kończę (poza posypaniem gotowego dania parmezanem na talerzach), moja koleżanka eksperymentuje z serkami przeróżnymi, od topionych po żółte, i efekty są nader zadowalające. Tylko do takiego sosu kluseczki muszą być zdecydowanie mniejsze, niż tradycyjne kopyta. 16%VOL 22%VAT takie tam sobie forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś