Gość: mami IP: 217.153.6.* 07.01.05, 17:49 mam pytanie czy oscypek, na którym utworzył się mały nalot plesniowy nadaje się jeszcze do spozycia po usunięciu tegoż nalotu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: OSCYPEK 07.01.05, 18:18 mam odpowiedz :-) tak. Mozesz zeskrobac. Jesli sie czujesz niepewnie, to skroj delikatnie warstwe. To tak jak z żółtymi serami - mozna je reanimowac (do czasu) obróbką skrawania :-) A jak jeszcze sie czujesz niepewnie, to podaj na cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: OSCYPEK IP: *.pronet.lublin.pl 07.01.05, 18:22 Na pewno nie. Pleśń jest bardzo szkodliwa, to co widać na powierzchni to zaledwie ułamek całej pleśni, reszta umiejscowiła się wewnątrz i nie dostrzeżesz jej gołym okiem.Sery pleśniowe to zupełnie co innego,zaszczepia się je wyselekcjonowaną nieszkodliwą pleśnią. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: OSCYPEK 07.01.05, 18:23 ja bym nie zjadła ale ja obrzydliwa jestem;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: OSCYPEK 07.01.05, 18:37 Upieram sie przy swoim. Ale ok. :-) Ujme to inaczej. Ja zjadam po skrojeniu i chodze i zyje:-) A Ty Marghe nie mow tak o sobie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: OSCYPEK 07.01.05, 22:18 marghe_72 napisała: > ale ja obrzydliwa jestem;-) Ty jesteś po prostu NIE BRZYDLIWA ( czy może niebrzydliwa, jak kto woli), co od razu lepiej brzmi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
akaala Re: OSCYPEK 07.01.05, 19:00 ja tez zjadam i jakos symptomow zatrucia plesniami nie widac:)) Ale zawsze odkroje gruby plaster z plesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilu Re: OSCYPEK IP: *.miechow.com / *.miechow.com 07.01.05, 22:09 jeśli to biała pleśń - to jest zupełnie nieszkodliwa. Z niej produkuje się penicylinę. Jacek ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś