myduke 08.01.05, 22:47 Czy to moliwe? Obilo mi sie o uszy ze ktos tam wcinal ciasto kokosowe smakujace niczym pyszne rafaelki! Posiada ktos taki magiczny przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Ciasto ala RAFAELLO? IP: *.acn.waw.pl 08.01.05, 22:58 1/2 l mleka, 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki maki pszennej, 1 mały cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, paczka krakersów, kostka margaryny, 25 dag wiórek kokosowych sposób przygotowania Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami, ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek. Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką. Zostawić na noc w lodówce, wiem, że ciężko wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
myduke Re: Ciasto ala RAFAELLO? 08.01.05, 23:14 Brzmi apetycznie!:) Tyle ze to przypuszczam nie o takie slone krakersy chodzi, a raczej slodkawe cherbatniki? Czy wlasnie nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda20044 Re: Ciasto ala RAFAELLO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:21 Na pewno chodzi o słone krakersy,np Lajkonik Odpowiedz Link Zgłoś
myduke Re: Ciasto ala RAFAELLO? 11.01.05, 00:02 Poczatkowo te slone krakersy nie do konca mnie przekonywaly, ale juz widze w jakim bledzie bylam!:) Moje dzielo wstawilam juz do lodowki, i tak licze, coby przynajmniej pol jego do jutra ostalo...:) Odpowiedz Link Zgłoś
elsaa Re: Ciasto ala RAFAELLO? 10.02.05, 18:54 prostota przygotowania i pochwaly tej przysznosci mnie przekonaly zeby sprobowac:) mam tylko takie pytanie do marghe_72 : znalazlam taki sam przepis ale dodatkowo sa w nim dwa zoltka dodane do mleka i nie wiem czy sa konieczne. druga sprawa to krakersy, jesli dobrze zrozumialam to mieszkasz we wloszech: czy uzywasz Tuc (ktore wg mnie najbardziej przypominaja lajkonika) czy moze masz jakas inna marke? chcialabym przygotowac to ciasto/deser na pozegnanie w pracy i jednym slowem zablysnac...:) Odpowiedz Link Zgłoś
toyaa Re: Ciasto ala RAFAELLO? 10.01.05, 15:00 ja mam podobny przepis. smakuje przepysznie! udało mi się zdobyć względy teściowej! Ciasto kokosowe 2 opakowania krakersów zwykłych 3 opakowania po 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 litr mleka 2 żółtka 1 kostka masła 2 łyżeczki żelatyny 2 ½ opakowania wiórków wsypać do zimnego mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zwykłą, szklankę cukry i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagotować; cały czas mieszając aż do momentu, kiedy się zagotuje. Gotować jeszcze ok. 2 minut na małym gazie. Ostudzić. Dodać po troszku masła ciągle miksując. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać odrobinę ciepłej wody i dodać całość do masy. Masa jest gotowa. Na dno średniej wielkości brytfanki wyłożyć krakersy przełożyć cienką warstwą masy ( 3 warstwy krakersów). Posypać ciasto reszta wiórków. Włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ciasto ala RAFAELLO? 10.01.05, 18:23 Najłatwiejszy z podanych powyżej: Karpatka 4 paczki herbatników wiórki kokosowe 200g pół szklanki wódki Karpatkę zrobić wg przepisu na torebce i zmiksować z wiórkami ( zostawić trochę na posypanie ciasta). Wódkę rozcieńczyć wodą przegotowaną, do 3/4 szklanki. Herbatnikami wyłożyć blaszkę i nasączyć alkoholem. Wyłożyć połowę masy kokosowej, na to herbatniki , znów nasączyć i wyłożyć resztę masy. Resztkę wiórków uprażyć na patelni na złoty kolor i posypać ciast. Trzymać w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
porahora Re: Ciasto ala RAFAELLO? 11.01.05, 09:21 A ja znam taki przepis na RAFAELLO: 1 biszkopt (1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia), 2 paczki "Śnieżki", 2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g), 2-3 białe czekolady, 1 paczka płatków migdałowych (lub startych migdałów), albo mogą być orzechy - 100 g "Śnieżki" ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Czekoladę stopić i po lekkim przestudzeniu dodać do ubitej śmietany. Do masy dodać 1/2 paczki wiórków oraz migdały. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, nasączyć alkoholem. Masę wylać na biszkopt włożony do formy (pół miedzy warstwy, pół na wierzch), posypać pozostałymi wiórkami i migdałami (orzechami) i wstawić do lodówki. Rafaello najlepsze jest następnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka RAFFAELLO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:37 A bez alkoholu jak wychodzi? Biszkopty są za suche, czy smak nie ten? Uda się? Odpowiedz Link Zgłoś
porahora Re: RAFFAELLO 12.01.05, 14:18 Bez alkoholu nie próbowałam, wydaje mi się, że mogłoby byc troche mdławe... Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Biała czekolada... 12.01.05, 13:43 taż to jedynie tłuszcz i cukier plus jakieś tam emulgatory - to po kiego czorta tym się truć???...))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamao2 Re: RAFAELLO 11.01.05, 10:46 A ja robię tak: RAFAELLO Biszkopt: 4 białka 1 szkl.cukru ubić, a następnie dodać: 4 żółtka 1 łyżka wody ½ szkl.mąki ½ szkl.mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z upieczonego ciasta ściągnąć górną warstwę(pokruszoną) masa: ½ l śmietany 30% 1 biała czekolada 2 śnieżki 5 kieliszków Adwokata 20 dkg kokosu żelatyna na 1 litr. Odlać trochę śmietany i podgrzewać z połamaną czekoladą tak by się rozpuściła, ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić, dodać śnieżki, rozpuszczoną czekoladę, kokos, adwokat i żelatynę (rozpuszczoną w ok.1/2 szkl.wody.) i pokruszony biszkopt. Wylać na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: RAFAELLO IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:23 praktykuję od jakiegoś czasu przepis bardzo podobny do przepisu mamao2, ale bez adwokata i żelatyny ztymże z płatkami migdałowymi w kremie,wszyscy je uwielbiają rewelacja,prawdziwe rafaello(nie to co z tymi krakersami,tamto przecież to deser a nie ciasto),rozkosz dla łasuchów,powalajaca ilość kremu:-)))) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Zrobiłam - PYSZNE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:37 Serdecznie Wam dziękuję za tak cudne przepisy, zrobiłam wczoraj Raffaello wg tego przepisu z kremem Karpatka, wyszło po prostu cudne!!! I uwaga, koszt 9 zł! (na średnią tortownicę). Używałam tylko około 50 ml wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archiwald4 Re: RAFAELLO IP: *.pu.kielce.pl 04.02.05, 08:49 a czy mozna przełożyc ta masa biszkopt? "nie siądzie", nie jest za delikatna na to? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Ciasto ala RAFAELLO? 12.01.05, 16:48 Przepis I: Biszkopt: 4 jajka 1 szk cukru 1 szk mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Placek kokosowy: 300 – 400 g wiórków kokosowych 4 białka 1 szk cukru Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wiórki, lekko wymieszać. Piec na pergaminie! W tortownicy takiej jak biszkopt. Masa: ½ l mleka 4 żółtka ½ szk cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy Wszystkie składniki wlać na gotujące się mleko. Po wystudzeniu utrzeć z kostką masła. Masę podzielić na pół. I warstwa: biszkopt II warstwa: masa III warstwa: placek kokosowy IV warstwa: masa Ozdobić paczką wiórków i migdałów. Przepis II: Biszkopt: 6 jaj 1 szk cukru 1,5 szk maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Upiec biszkopt, przekroić na połowę. Masa: 0,5l śmietany łaciatej 1 biała czekolada 2 śnieżki 2 paczki wiórków kokosowych Połowę śmietany wlać do garnka i rozpuścić w niej czekoladę. Ostudzić. Dodać dwie śnieżki, resztę śmietany i ubijać 5 minut. Dodać 1,5 paczki wiórków, wymieszać. Biszkopt posmarować masą, przykryć drugą częścią, posmarować resztą masy, udekorowac pozostałymi wiórkami. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Zrobiłem 12.01.05, 17:29 ...pomimo, że słodkiego zwyczajnie "nie przyswajam" oprócz lodów a i to zrobione "domowo" z jogurtu - ale patrząc na minę mojej szanownej małżowinki i słysząc te odgłosy wydawane na bieżąco z ryjofonika - to chyba coś dobrego wyszło...Może też się skuszę??? Acha - dołożyłem "między-pomiędzy" całe migdały...Właśnie coś z tyłu mi zamlaskało, że rewelka - dzięki za przepis...))) Odpowiedz Link Zgłoś
kjkk Re: Zrobiłem 13.01.05, 09:48 Dispell, a wg którego przepisu dokladnie? bo juz sie pogubilam... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Według tego: 14.01.05, 22:10 Raffaelo Ciasto kokosowe 2 opakowania krakersów zwykłych 3 opakowania po 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 litr mleka 2 żółtka 1 kostka masła 2 łyżeczki żelatyny 2 1 opakowania wiórków wsypać do zimnego mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zwykłą, szklankę cukry i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagotować; cały czas mieszając aż do momentu, kiedy się zagotuje. Gotować jeszcze ok. 2 minut na małym gazie. Ostudzić. Dodać po troszku masła ciągle miksując. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać odrobinę ciepłej wody i dodać całość do masy. Masa jest gotowa. Na dno średniej wielkości brytfanki wyłożyć krakersy przełożyć cienką warstwą masy ( 3 warstwy krakersów). Posypać ciasto reszta wiórków. Włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. I zabijcie nie pamiętam od kogo "zerżnąłem"...)))) Acha - nie odstąpiłem od przepisu ani na krok za wyjątkiem dodania całych migdałów między 1 a 2 warstwę krakersów "Lajkonik". Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Ciasto ala RAFAELLO? 04.02.05, 11:59 ja robię jeszcze inaczej :-) Przepis taki jak mamo2, ale bez żelatyny. I trochę inaczej układam: biszkopt tnę na pół (jak do przełożenia) a potem: najpierw biszkopt, potem połowa masy wymieszana ze startą na tarce resztą biszkopta, na to masa śmietanowa "gładka" i to wszystko posypane wiórkami. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Ciasto ala RAFAELLO? 04.02.05, 17:35 2 opakowania okraglych biszkoptow, dwie sniezki, galaretka cytrynowa, 2 smietany 36, 200 gram wiorkow, pol bialej czekolady. dno tortownicy wykladamy biszkoptami. reszte scieramy na drobnej tarce, ucieramy pol czekolady. sniezke miksujemy ze smietanami, dodajemy do tego tezejaca galaretke i wirki ( troszke odlozyc do posypania na wierzchu). wszystko razem mieszamy, wykladamy na tortownice, posypujemy wiorkami, wkladamy na kilka godzin do lodowki. ps. mozna w polowe ciasta przelozyc konfitura z czarnej porzeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
ppolkaa Re: do pimpek sadelko 04.02.05, 23:22 co to znaczy ucieramy pół czekolady? jakbyś mogła doprecyzować bo nie rozumiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś