Dodaj do ulubionych

Wyszukiwarka

11.01.05, 13:32
Parokrotnie natknąłem się na "strofowanie" za pytania typu: co na obiad, co
zrobić z... W moim odczuciu, wyszukiwarka jaką mamy na KF nie jest
zbytnio "lotna", jeśli chodzi o trafność wyszukiwania, po za tym ludzie wolą
pogadać z ludźmi niż usłyszeć uwagi typu: poszukaj sobie na forum...Nie tak
chyba wygląda uprzejmość i pomoc??? Może się qrna mylę - ale co tam ja
wiem...;D
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 13:36
      Dispell,
      wyszukiwarka działa jak działa, ale raczej wszyscy sa mili i wiadomo, że chcemy
      gadac :-)
      Ale sa wypadki, że np. wątek z dzis lub góra z przedwczoraj jest niedaleczko
      tuz za rogiem i juz wszyscy sie wygadali i wypisali, a tu trach.... :-(
      Temu komus nie chciało sie nawet zerknąc kilka pozycji w dół... Ale i wtedy
      jest miło i z usmiechem, a co! :-)
      W okresie Światecznym ze śledziami na ten przykład, to mozna było zwariowac,
      gdyby Ampolion (zdaje sie) nie podsumowywał.
      • dispell Re: Ja nie o takich n/t 11.01.05, 13:40
      • lunatica Święte słowa... 11.01.05, 13:45
        ...wyszukiwarka pozostawia wiele do życzenia, ale jak ktoś planuje obiad - to
        mniej więcej wie czym dysponuje: czy będą to pomidory, buraczki, ogórki... i
        wtedy jest łatwiej coś znaleźć... jeśli nawet wątek się powtarza to ja ze
        swojej strony staram się wrzucić wcześniejsze dotyczące tej samej potrawy czy
        problemu... chyba faktycznie nie było Cię tu w grudniu... :-)
    • invicta1 Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 13:40
      wiecie co - a ja nie lubię, kiedy w wyszukiwarce znajduję wyczerpujace
      odpowiedzi, bo lubie sobie z Wami pogadać tak na żywo:), a wyszukiwarka nic nie
      odpisuje małpa jedna
      • dispell Re:I o to chodzi...))) n/t 11.01.05, 13:41
        • jacek1f oooo to chodzi.. 11.01.05, 13:45
          Sprawdzilem troche...
          - do wyszukiwarki glownie odsyla sie przy baaardzo ogolnych, wczesniej
          omowionych doglebnie tematach (np. co z krewetek..., jak buraczki... jaka
          sałatka....)
          - i w dodatku kiedy, ktos pytajacy nie zauwazyl watku kilka linii nizej :-(
          A tak, to gatatliwi jestesmy wszyscy ze az milo :-)))
        • lunatica I o to chodzi.... 11.01.05, 13:46
          to prawda. Ale znaleziony, istniejący wątek można podbić zadając w nim
          nurtujące nas pytanie, a nie zakładać kolejny...
        • baky Tyle tylko, że co to za gadanie... 11.01.05, 13:47
          ... jeśli ktoś zapodaje pytanie: "Co na obiad?" kole południa i znika do
          wieczora, albo całkiem... To gadanie do samego siebie... hihi...
      • brunosch Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 13:46
        Jest jeszcze i taka uciecha ze stosowania wyszukiwarki, że wyciągasz starą
        dyskusję a'piat na wierzch i znów trwa rozmowa.
        • jacek1f Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 13:48
          Jak ponizej o ziemniakach...
          a zaraz znajde i podbije UŚMIECH, a co!
    • lunatica Ale o co chodzi? 11.01.05, 14:15
      Chciałam poprzeglądać sobie najstarsze wątki, w których zabierałam głos w 2004
      roku, no i mi niby znalazło 1894 posty, pierwsza stona "buch" jest, chcę
      przejśc na druga, a tu pojawia się komunikat "Nie masz uprawnień do szukania na
      tym forum,zaloguj się na inne konto" - o co chodzi? Buuu.... ja chcę do
      archiwum...
    • Gość: ampolion Re: Wyszukiwarka IP: *.proxy.aol.com 11.01.05, 16:06
      Pogadać lubimy i ględzimy często bez umiaru bo w tym forum dominują panie.
      Zauważcie, że to głównie one pytają się o to samo dookoła Wojtek.
      A wyszukiwarka to nie tylko forum, są i internetowe, są i inne fora kuchenne.
      A forum Kuchnia nie jest do pogaduszek, od tego są e-maile, komórki i co tam
      jeszcze. Kuchnia jest do receptur, instrukcji, porad.
      Now, there you have it.
      • jacek1f Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 16:11
        Ampolionie, jakis Ty dzis zasadniczy i w ogole taki straightforward :-)
        • dispell Re: Zgody brak 11.01.05, 16:15
          ...a to dlatego,że w realu wszystkie imprezy jakie znam i tak przenoszą się do
          kuchni prędzej czy później - dlaczego ma byc inaczej w wirtualnej? A nie
          opowiadał Ci kumpel po raz 123 tego samego kawału, a Ty jako człek kulturalny
          nie śmiałeś się z tego po raz 124?...)))Pozdrawiam...)))
          • Gość: Hela Dla purystow IP: *.dep.no / *.dep.no 11.01.05, 16:29
            zostalo to forum oczywiscie, pogaduszki zaiste sie przeniosly i tocza sie w
            najlepsze na forum pogaduszkowym
            • dispell Re: w/g Wł.Kopalińskiego 11.01.05, 17:07
              Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych:
              purysta osoba (przesadnie, pedantycznie) dbająca o czystość i nieskazitelność
              języka.
              purytanin członek grupy protestantów ang. (w XVI i XVII w.),
              przeciwstawiającej się tradycjom i formom Kościoła anglikańskiego, która w
              czasach Olivera Cromwella (1649-59) stała się silną partią polit. i w
              większości wyemigrowała do Nowej Anglii; przen. człowiek o b. surowych zasadach
              moralnych.
              puryzm (przesadnie) rygorystyczna dbałość o czystość języka (a. surowość
              obyczajów); dążenie do nadania zabytkom jednolitego, czystego charakteru
              stylowego przez usuwanie późniejszych nawarstwień.
              Etym. - fr. puriste 'puryst(k)a', purisme 'puryzm' i ang. puritan 'purytanin'
              (z późn.łac. puritas 'czystość') od łac. purficare 'oczyszczać' od
              purus 'czysty'; por. purée.

Proszę - nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz, a jeszcze lepiej
              sprawdź zanim napiszesz...)))
              TERAZ POSTĄPIŁEM JAK PURYSTA!!!!...)))
              • Gość: Hela NIe, IP: *.dep.no / *.dep.no 11.01.05, 17:23
                po prostu nie zrozumiales mojego postu.
                Nie wiesz przypuszczalnie o co chodzi, Ampolion zrozumial.
    • dispell Re: W dodatku... 11.01.05, 16:54
      ...ja generalnie niczego nie poszukuję.Z przyjemnością sobie podczytuję,
      rzucając na tasmę od czasu do czasu jakiś kąsek. Za to nie raz nie dwa -
      niejako przy okazji - znajduję coś w odpowiedziach czego szukać by mi nawet do
      głowy nie przyszło...Dla mnie więc wyszukiwarka może nie istnieć...)))
    • dziuunia Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 18:00
      IMO to nie o uprzejmość chodzi i podawanie wszystkiego na od razu tacy.Do zasad
      internetowych i netykiety również należy to żeby pytac tylko o to czego się
      samemu nie znalazło w danym temacie.Wiem że to jest forum i jest lżejszą wersją
      wymiany opinii niż np.grupy dyskusyjne,ale nie znaczy to że zasady ogólne
      przestały obowiązywać.Na grupach dyskusyjnych jezeli ktos by spytał o cos co
      było już,to od razu posypałyby się niepochlebne komentarze,a wątek byłby
      merytorycznie zignorowany.Jeżeli ktoś zagląda tutaj od dłuższego czasu to wie
      doskonale że wątki się powtarzają,niektóre bardzo często i lepiej skorzystać z
      wyszukiwarki niż pytać.Sprawą dyskusyjną pozostaje sprawność gazetowej
      wyszukiwarki niestety.
      A post kolegi ampoliona-pichciarza co do pogaduszek pozostawię bez
      komentarza,nie jest po prostu tego wart.
      • jottka Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 18:17
        nieno, to właśnie chodzi o uprzejmość, tyle że względem nieco dłużej obecnego na
        forum koleżeństwa:)

tematy, przy których wątkodawcy odsyłani są do szukajki, należą do grupy
        najpopularniejszych (w danym momencie - np. makówki przed wigilią lub w ogóle -
        np. jak sie robi mielone). trudno zakładać, że szalenie uczynna osoba, która raz
        i drugi odpowiedziała wyczerpująco na takie pytanie, będzie miała czas i ochotę,
        żeby to czynić po raz trzeci i dziesiąty, bo pytającemu nie chciało sie poszukać
        po stronach. trudno też oczekiwać, że będzie ona miała chęć dyskutować na temat
        dla niej do bólu oklepany.

odnośnie co do boleśnie głupawych uwag o gadułach w sieci podpisuje sie pod
        odpowiedzią puukipsi
        • dziuunia Re: Wyszukiwarka 11.01.05, 18:21
          jottka napisała:

> nieno, to właśnie chodzi o uprzejmość, tyle że względem nieco dłużej obecnego
          n
          > a
          > forum koleżeństwa:)

O właśnie,o to dokładnie chodzi :)
      • Gość: ampolion Re: Wyszukiwarka IP: *.proxy.aol.com 11.01.05, 19:34
        Krótko i zasadniczo.
    • Gość: ampolion Re: czyżbyś miał ampolionie kompleks niższości? IP: *.proxy.aol.com 11.01.05, 19:32
      Ale ty ziejesz czosnkiem, Poughkeepsie ...
    • Gość: ampolion Re: Wyszukiwarkowanie IP: *.proxy.aol.com 11.01.05, 19:40
      A może by ktoś wstawił tutaj krótki poradnik skutecznego posługiwania się
      wyszukiwarkami? Bardzo dużo zależy od tego co i jak się w taką zmorę wpisuje.
      Można by było powtarzać te instrukcje powiedzmy raz na miesiąc.
      • dispell Re: Jeżeli "zmora" 11.01.05, 22:41
        ...jest niedopracowana (a jest) to mozesz sobie w nią wstawiać hasełka ze
        znakami diakrytycznymi, kodami a i tak bedzie Ci bzdury wyświetlać. Dlatego
        google na przykład jak na razie wiedzie prym - ale to nie to forum - tylko taka
        mała dygresja...)))
        • dagg Też chciałam poruszyć ten temat 13.01.05, 20:04
          Ja też zostałam upomniana, sama też parę razy miałam dość kolejnego wątku na
          ten sam temat...
          Jednak nawet gdy miałm ochotę, rzucić tekstem o wyszukiwarce zawsze okazywało
          się, że w nowym wątku pojawiają się nowe głosy, których wcześniej nie było.
          Wydaje mi się, że to nie jest problem poprostu ignorować wątki, które nas nie
          interesują.
          Poza tym długie wątki nie są wygodne w czytaniu.
          No i jeszcze jedno, nie każdy jest z forum na bierzaco, więc nie wie, że "temat
          był wałkowany do znudzenia" - nie znoszę tego zdania :)
          No i nie każdy jest z internetem i wyszukiwarką zaprzyjaźniony(tak jak ja).
          Wyszukiwarka nie znajduje mi tego, czego oczekuję. Nawet myli posty różnych osób
          (gdy podaję, by wyszukała autora).
          Pozdrawiam
          Dagmara

• dispell Re: Fakt You!!!! 13.01.05, 20:08
            Jak coś jest długie na 10 mil morskich to nawet tego nie tykam, bo ani mi się
            chce, ani czasu na to nie mam...)))
    • dispell Re: Preferencje wymyslone 11.01.05, 22:35
      ...lubię niekiedy prowokować jeśli ktoś się daje - a gryźć też potrafię...jak
      trzeba...;)))
    • Gość: ampolion Re: nie będę skłonna IP: *.proxy.aol.com 12.01.05, 01:12
      Jesteś urocza...
    • Gość: alicja Re: Wyszukiwarka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 20:56
      jeśli temat się powtarza to nie trzeba czytać, chyba? odpowiedzi w
      stylu: "poszukaj sobie" nie za wiele "pomagają", lepiej podać linki do
      wcześniejszych dyskusji. a wyszukiwarka to osobny problem. szukałam jednego
      przepisu i znalazłam go tyko dzięki temu, że pamietałam ilośc użytych jajek, a
      inny dzięki zapamiętanym 2 paczkom herbatników. ostatnio szukałam wskazówek
      dotyczacych kruchego ciasta. wyszukiwarka wypluła 186 postów- przepisy głównie
      na pierniczki, bo określane były jako kruche (w końcu znalazłam to czego
      szukałam, ale to trwało baaardzo długo).
      • jottka wszystko 13.01.05, 21:02
        sie zgadza, ale zauważcie, czego tak naprawdę się domagacie od innych - ponieważ
        'nie chce mi sie szukać', 'strasznie długo to trwa', 'nie chce mi sie czytać
        długich wątków', to weźcie mi napiszcie, co i jak, a jeśli nie chcecie, to
        nieużyte dranie jesteście

no a skoro kowalskim nie chce sie czytać długiego wątku, to dlaczego wiśniewscy
        mieliby mieć ochotę na opisywanie po raz enty techniki produkcji mielonych?:)

natomiast info 'poszukaj' nie zawsze oznacza nieuprzejmość - sporo osób nie wie,
        wchodząc tu po raz pierwszy, o takiej możliwości
        • vanila_sky tytuły 14.01.05, 12:52
          a ja mysle, że w miarę precyzyjne tytułowanie wątków dużo by pomogło. Bo np
          tytuł "pomóżcie" a w treści pytanie jak zrobic bigos, lepiej od razu
          zatytułowac " Bigos" lub " Bigos-pomocy" ( a sie uczepiłam biednego bigosu;) i
          bedzie łatwiej, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka