invicta1 12.01.05, 11:05 chodzi mi o ten portugalski przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: dżem/marmoladę z marchwi wytropił już ktoś? 12.01.05, 11:09 wyszperałam włoski. Interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: dżem/marmoladę z marchwi wytropił już ktoś? 12.01.05, 11:10 si dawaj! bardzo proszę Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dżem/marmoladę z marchwi wytropił już ktoś? 12.01.05, 11:17 1 kg marchwi 700 g cukru 1/2 kieliszka Cognacu 2 cytryny Marchew obrać - 2 marchewki pokroić w cienkie "patyczki" , resztę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami Cytryny wycisnąc, sok wlać do miski z marchwią . Całosć przełozyć do garnka dodac cukier i wlac 1 szklankę wody. Gotowac na małym ogniu do momentu aż całość stanie sie miękka,a le nie papkowata Wlać alkohol, mieszając drewnianą łyżką Juz. Sugestia - podawać z dobrym chlebem i gorgonzolą Przepis nie wypróbowany. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: dżem/marmoladę z marchwi wytropił już ktoś? 12.01.05, 11:20 bardzo fajny-dziękuję przepis będzie wypróbowany-może nawet juz dziś - dam znać jak wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: dżem/marmoladę z marchwi wytropił już ktoś? IP: 213.17.230.* 12.01.05, 11:43 Marmolada z marchwi była przez starsze pokolenie mojej rodziny opisywana jako objaw degrengolady kulinarnej niemieckiej okupacji w Polsce. Tymaczsem tu czytam o całkiem wyrafinowanej wersji z koniaczkiem nawet, a nawet z solidnymi kulinarnymi korzeniami w Portugalii. A to dopiero... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: marmolada ACE 12.01.05, 13:53 Nazwa pochodzi od znanego we Wloszech... soku wieloowocowego. Nie robilam jeszcze, gdyz nie moge kupic jonatanow, nie wspominajac o imbirze. Pewnie w koncu zrobie bez niego i z innych jablek. 6 jablek jonatan 6 marchwi sredniej wielkosci 3 pomarancze biologiczne 3 cytryny biologiczne 700 g cukru / dostosowac do wlasnego smaku, mozna dac wiecej / kawalek imbiru wielkosci dloni - ostrym nozykiem / obieraczka do ziemniakow / sciac skorke z cytrusow, usunac czesc biala i gabczasta, pokroic na drobne kawalki - obrac marchew i jablka, a nasteopnie pokroic na kawalki - obrac imbir i pokric na niewielkie czastki - wrzucic wszystko do garnka, dodac cukier i dusic na purè / uwazac, aby nie przywarlo / - przetrzec przez sito lub zmiksowac minipimerem / "zyrafa" / - przelozyc goraca marmolade do sloikow, zamknac i odwrocic Podobno mozna dodac 1 lub 2 krople esencji z gorczycy / jesli ktos ma /, uwazajac, aby nie wyszlo zbyt ostre. Przepis pochodzi ze strony www.coquinaria.it Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: marmolada ACE 12.01.05, 13:56 ta esencja z gorczycy to musztarda? a "biologiczne" pomarańcze???????? obawiam się, ze nie wiedząc o tym mogłam jeść niebiologiczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: marmolada ACE 12.01.05, 14:06 Biologiczne to takie z upraw ekologicznych / we Wloszech nazywa sie je biologicznymi albo bio /. O esencji nic nie wiem. Podalam jak bylo w przepisie. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: marmolada ACE 12.01.05, 14:13 linn_linn napisała: > Biologiczne to takie z upraw ekologicznych / we Wloszech nazywa sie je > biologicznymi albo bio /. O esencji nic nie wiem. Podalam jak bylo w przepisie. a to spokojnie u nas wszystko bilogiczne jest:) ta esencja mnie intryguje przepis intrygujący-na wszelki wypadek, gdybym miała składniki w komplecie wciskam właśnie DRUKUJ:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olala Nie wiem jak tam Twój angielski... IP: *.chello.pl 12.01.05, 14:33 Ale ja znalazlam takie: thefoody.com/mrsbpreserve/carrotjam.html www.innchef.com/recipes/recip115.htm www.recipesource.com/side-dishes/jams/01/rec0142.html weekly.ahram.org.eg/2000/471/li4.htm Wrazie gdybys potrzebowala tlumaczenia to daj znac to ci wieczorkiem przetlumacze..... Odpowiedz Link Zgłoś