jswm 13.01.05, 15:31 ..dziś kupiłam, więc poproszę o jakieś wypróbowane przepisy na risotto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klaryma Re: ryż arborio.. IP: *.chello.pl 13.01.05, 19:21 A gdzie moŇna kupić ryŇ arborio? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: ryż arborio.. 13.01.05, 20:19 Trochę pomysłów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16388740&v=2&s=0 i szkoła gotowania: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12261144&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: ryż arborio.. 13.01.05, 20:24 dzięki, kiedy wpisywałam risotto w wyszukiwarke to mi wychodziło ryż + szpinak i risotto z owocami morza i tyle :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: ryż arborio.. IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 20:47 Risotto (kopiuje ze starego posta) ryż dobrej jakości (polecam włoska firme Gallo, ale niekoniecznie) - najlepiej arborio cebula wino białe rosół masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp) lub oliwa (jesli risotto będzie wegetariańskie) parmezan Co do dodatków to radze puścic wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo". Do roboty: przygotowac rosół (od biedy może być z kostki), postawić na gazie, bo musi byc gorący cebulę poszatkowac, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na masle/ oliwie, dodac ryż, posmażyć go przez chwike (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!!!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna sie zabawa - nalezy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i mieszać. Cała zabawa powinna trwac okolo 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany! W tak zwanym miedzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja np. polecam ser typu Rokpol (dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsamożone pieczarki... albo obgotowane szparagi Doprawiamy. W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobine masła i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy u podajemy. Tak naprawde risotto tylko z parmezanem jest pyszne, ale dodawajcie to , co najbardziej lubicie, tylko bez przesady PS do risotto z gruszkami - 2 gruszki obieramy i kroimy powiedzmy ze w kostkę. Dodajemy pod konec gotowania risotto, razem z serem na przykład a wariacji sa tysiące.. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: ryż arborio.. 13.01.05, 20:52 dziekuję bardzo , zwłaszcza za pomysł z Rokpolem no i jutro lecę po parmezan - mam nadzieję,że mąż mnie nie zabije bo włąśnie wynalazł w lodówce spleśniały kawałek poprzedniego... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ryż arborio... i wszelki inny 14.01.05, 04:05 www.gourmetstore.com/shop-online/RICE.cgi Odpowiedz Link Zgłoś