Gość: czegi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:05 Mam kg białego wiejskiego sera. Co można zrobić pysznego na obiad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czegie Re: małdrzyki!!! (no txt) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:37 nie wyszly mi nie wiem czemu.co mogłam zrobic żle? były bez skórki odpadała na patelnię i przywierały.do mycia były 3 patelnie:).dodawałam mąki, ale też nie pomogło.ale były pyszne, z reszty ugotowałam okragłe kluski na wodzie-też dobre . O co mogło chodzic z tym smażeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: małdrzyki!!! (no txt) 20.01.05, 10:49 moim zdaniem maldrzyki przywieraly do patelni bo tluszcz na ktorym smazylas byl zbyt zimny Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: biały ser 17.01.05, 22:10 SŁODKIE PLACKI Z BIAŁEGO SERA 50g sera twarogowego 15 dag mąki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka tłuszcz do smażenia sok owocowy do polania Ser rozetrzeć starannie w misce. Nie przerywając ucierania wbić do tej masy żółtka. Gdy masa jest już jednolita, wsypać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i wszystko delikatnie zmieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Łyżką nabierać małę porcje i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Podawać plane sokiem owocowym lub śmietaną albo posypane cukrem pudrem pesto.art.pl/kuchnia/slodkie/madrzyki.phpOPONKI Składniki: 0,5 kg białego sera, 2 jajka, 1 łyżka tłuszczu, 3 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Zmielony ser wymieszać z mąką, tłuszczem, proszkiem do pieczenia, jajkami i sokiem z cytryny. Zagniecione ciasto rozwałkowywać na grubość 0,5 cm i wykrawać na nim krążki. Pośrodku każdego krążka wyciąć otwór. Tak przygotowane "oponki" smażyć z obu stron aż się zarumienią. ...))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: biały ser 17.01.05, 22:12 Tarta z białym serem i pomidorami Gotowe ciasto francuskie (ew. kruche) Biały ser pomidory z puszki kilka pomidorow swiezych jajka - ze dwa sol, pieprz, tabasco Ciasto wyjac z zamarazalnika i poczekac az sie rozmrozi Piekarnik rozgrzac do 220 stopni połaczyc wszystkie składniki (oprocz pomidorów) forme do tarty / ciasta (zwkła okrogła) wysmarowac masłej, posypać bułką tarta. Ciasto wyłozyc na formę. podziobać widelcem.Piec 20 min, Wystudzić . Wyłozyc masę serową. Znów piec 20 minut. Pomidory swieze sparzyc i obrac, pokroic w plastry. Ułozyc na tarcie. Jesc. m. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: biały ser 17.01.05, 22:16 zjedz na sniadanie obiad i kolacje a na "przerobke" kup sobie w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: biały ser IP: 83.168.125.* 18.01.05, 00:31 nalesniki ruskie pierogi sernik rogaliki z konfitura - ciasto 1 kg twarogu, 1 kg tluszzu, 1 kg maki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz ja to bym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 17:35 ... zjadła ser prosto z talerzyka bez niczego, całe kilo, uwielbiam swojski serek:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f kiedyś ... 19.01.05, 17:48 ... na Mazurach, w głębokich 80. latach we trzech. I okradli nasz namiot jacyś tacy i zabrali wszystko i pieniadż itp. A musileismy spłynąc do Warszawki. Z ostatnich zakupów na łodzi zachowało sie: 3 kg sera białego (takie wielkie jak łopata coś w nasączonym pergaminie); 1 kg cukru w słoiku; 3 puszki jakichsszproto-sardynko coś; Z polowy sera powstal "swojski" sernik na zimno - ukrecilismy w menazce najwiekszej z cukrem.... z drugiej polowy powstawaly uproszczone awanturki:-)) 5 dłuuugich dni tak jedlismy! I wiecie co? Jak awanturek jakos nie lubie, to czasem sobie taki kawalek białasa rozciapciam tylko z cukrem i poprzypominam z usmiechem:-)) Odpowiedz Link Zgłoś