IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:02
Robię dzis strudel,pierwszy raz, taki najzwyklejszy z jabłkami.
Przepis mam.Chodzi mi tylko o porady od doświadczonych,jakieś tricki,żeby
czegoś nie spaprać.Np. jak skutecznie rozciagnać ciasto,żeby się nie porwało.
I jak zwijać taką cieniznę?
Obserwuj wątek
    • dispell Re: strudel 20.01.05, 11:26
      Ciasto rozciągasz na płótnie przesypanym mąką. Wtedy jak już wywalisz
      nadzienie, to podnosząc jeden z boków płótna tak nim kierujesz, że praktycznie
      zawija się samo...)))Bardziej zrozumiale chyba nie umiem...)))Powiem tylko -
      robiłem raz - udało się, ale biorąc pod uwagę ogrom stresu - dzięki na
      przyszłość...)))
      • Gość: angie Re: strudel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:30
        zrozumiale,thx:).To może się "znieczulę" odrobinę przed,żeby stresu uniknąć.
    • dziuunia Re: strudel 20.01.05, 11:33
      To ciasto nie jest takie trudne jak się wydaje.Zrób tak jak Dispell napisał-
      rozłóż na stole obrus albo nawet prześcieradło z płótna bawełnianego i na to
      połóż rozwałkowane ciasto i teraz wierzchem dłoni trzeba je rozciągać tak żeby
      dało się przeczytać list połozony pod nim.No dobra żartuję,ale trzeba to zrobic
      mozliwie najcieniej,nie martw sie jak się gdzies porwie bo i tak to zwiniesz i
      widac nie będzie.Jak juz rozciągniesz to zostaw na ok.10 min. do przeschnięcia
      i obetnij nozyczkami grube nie rozciągniete brzegi.Używaj duzo masła do
      smarowania ciasta przed połozeniem nadzienia i później w trakcie pieczenia
      smaruj ze dwa razy masłem wierzch ciasta bo inaczej będzie suche i twarde.No i
      zwijaj podnosząc tkaninę do góry,to samo się roluje.Aha i daj ciastu odpocząć
      przed rozciąganiem,najlepiej przykryć je miską.
      • Gość: angie Re: strudel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:37
        thx:)Piec luzem czy w jakiejś foremce?
        • dziuunia Re: strudel 20.01.05, 11:41
          Ja piekę zawsze na tej emaliowanej blaszce z piekarnika.Układam strudel po
          okręgu bo inaczej się nie zmieści-ciasto rozciągam do wymiarów ok.1mx80
          cm.Także w blaszce raczej nie piecz bo on potrzebuje więcej miejsca no i płaski
          raczej powinien być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka