Dodaj do ulubionych

dziwny boczek?

21.01.05, 21:34
Czy zdarzyło się Wam, że przy wytapianiu boczku wędzonego na patelni najpierw
wylatuje mętna woda? Dopiero po odparowaniu onejże wytapia się tłuszcz.
Podejrzewam, że boczek tak jak i inne wędzonki szpikowane (sic!) są słoną
wodą (WAGA!). Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: El Padre Re: dziwny boczek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:42
      Najpierw fosforanami, bo one zatrzymują wodę, potem wodą a na koniec azotynami.
      Razem wychodzi z kilo mięsa 2 kilo boczku. Dlatego kosztuje tak tanio. Trzeba kupować
      z dobrego żródła. Tyle, że gdzie je znależć? Coraz trudniej:(((
      • ks40 Re: dziwny boczek? 21.01.05, 21:45
        Czyli moje spaghetti ala carbonara to tak naprawdę spaghetti ala fosforana ;D O
        ja nieświadoma! Chciałoby się zawołać: gdzie te niegdysiejsze boczki
        • Gość: El Padre Re: dziwny boczek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:05
          Tutaj. Chociaż się pośmiejesz. Włącz głośniki, rozsiądź się wygodnie, odpręż się
          i kontempluj.

www.kaminiarz.pl/
          • Gość: baba Re: dziwny boczek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:29
            dzięki wielkie. takiej rechotawy dawno nie miałam. toż to hicior prawdziwy.
    • Gość: andrzej Re: dziwny boczek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 14:42
      Być może to był tylko boczek parzony a nie wędzony !
      • jacekm22 Re: dziwny boczek? 22.01.05, 15:38
        Niestety o dobry boczek coraz trudniej !! Sprawa jest prosta sklepy i sieci
        kupuja wieprzowine gdzie taniej !! By miec jak najwieksze zyski !! Ostatnio
        odkrylem ze zdziwieniem ze kupiony boczek pochodzi z Hiszpani!!?? Sprawa nie
        dotyczy tylko boczku a jakosci wyrobow miesno wedliniarskich! Jak na razie w
        Polsce najpierw zwraca sie uwage na cene , a pozniej na jakosc!! Niestety dobre
        wyroby kosztuja!! Moze kiedys doczekam sie na prawdziwa wiejska!! Bez 30 %
        tluszczu.
        • ks40 Re: dziwny boczek? 22.01.05, 16:44
          Dopiero dziś mogłam zobaczyć to cudo! Śśśświetne! Tylko czy TEN boczek nie
          zawiera aby fosforanów czy innych świństw? Tak pięknie świecił w blasku
          słońca... :D
          • Gość: zuza Re: dziwny boczek? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.05, 12:11
            Dzisiejsze boczki są tak nastrzykiwane solanką, że nie da się ich usmażyć. Z
            niektórych można wyciskać solankę jak z gąbki. Mój mąż jest fanem skwarek z
            boczku, więc każdemu boczkowi przygląda się bardzo uważnie, a wypróbował boczek
            chyba już z wszystkich zakładów dostarczających boczek do sklepów lewobrzeżnej
            Warszawy. Wiemy tylko, że jest taki boczek z Zakładów Mięsnych z Białegostoku,
            który jest świetny, można go pokroić w cieniutkie plasterki bo jest twardy i
            naprawdę da się go usmażyć! To jest boczek wędzony, ale nie gotowany, więc nie
            jest biało - różowy, tylko kremowo - bordowy. Jest paczkowany, kupujemy go w
            Auchan albo w Leclerku. W małych sklepach nigdy go nie widziałam.
            • jacekm22 Re: dziwny boczek? 23.01.05, 13:19
              Nie wiem dlaczego do tej pory nie ma masarni produkujacych wyroby TAKIE JAKIE
              POWINNY BYC tzn szynka i boczek bez wody i chemicznych swinstw , kielbasy bez
              ton tluszczu , i co najwazniejsze by mialo to SMAK!!! Zdaje sobie sprawe , ze
              tego typu wyroby bylyby o 50% drozsze , ale sadze ze w duzych miastach byli by
              klienci na tego typu delikatesy. A moze wiecie gdzie takie rarytasy mozna juz
              kupic???
    • Gość: TOMASZ____ Re: dziwny boczek? IP: *.net24.pl 23.01.05, 16:13
      Jest tylko jedna rada, trzeba samemu sobie zrobic pyszny wędzony boczuś, to nie
      jest takie trudne a efekt niesamowity.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka