argonia 25.01.05, 18:57 bardzo lubię tę przyprawę,ale jadłam ją tylko na chlebku z piekarni, chętnie bym posypała nią jakąś potrawę,ale nie wiem jaką? wiecie coś na jej temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostraheli Re: czarnuszka 25.01.05, 18:59 kiedys jeszcze oaluszki nia posypywali. Nie wydaje mi sie, zeby byla uzywana do czegos poza wypiekami. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.chuligan Re: czarnuszka 25.01.05, 19:07 www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/zielnik/czarnuszka.html www.rozanski.gower.pl/nigella.html Wyglada ze czarnuszka ma wiecej zastosowan leczniczych niz "czysto" kuchennych Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: czarnuszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 19:16 Ja dodaje czarnuszki do placków ziemniaczanych, mi smakuje a mąż wręcz uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: czarnuszka IP: *.chello.pl 25.01.05, 19:22 Napiszcie, proszę, gdzie Wam się udaje czarnuszkę kupić. Ja poluję na nią od roku także w sklepach ze zdrową żywności i nici. A podobno fantastycznie pasuje do sera białego (także w wytrawnych wypiekach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: czarnuszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 19:57 herbapol i inne zielarskie.w wawie namiar chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nalewka_figowa do kupienia w W-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 09:43 Czarnuszke kupuje w Warszawie w sklepie ze zdrowa zywnoscia w budynku szkoly baletowej przy ul. Moliera , na samym koncu budynku pod arkadami blisko skretu w Trebacka Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: czarnuszka 25.01.05, 20:00 Czarnuszkę lubią wszelkie tłuste mięsa (najbardziej baranina), do kupienia w kazdym sklepie z ziołami, nie zdziwiłbym się gdyby była również dostępna w aptece porządnie zaopatrzonej w zioła, gdyż ma ównież zastosowania zdrowotne...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: czarnuszka IP: *.chello.pl 25.01.05, 20:02 Dzięki, do zielarskich rzeczywiście nie zaglądałem - szukałem w sklepach ze zdrowa żywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: czarnuszka IP: *.chello.pl 25.01.05, 22:06 Bardzo łatwo i chetnie rośnie sobie wysiana na działce. Moze w doniczce też potrafiłaby? Odpowiedz Link Zgłoś
argonia Re: czarnuszka 26.01.05, 11:15 dziękuję za wszystkie sugestie,też będę pytać w zielarskich Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czarnuszka 15.05.05, 00:45 Stosowana w kuchni hinduskiej: Culinary Uses Nigella is used in India and the Middle East as a spice and condiment and occasionally in Europe as both a pepper substitute and a spice. It is widely used in Indian cuisines, particularly in mildly braised lamb dishes such as korma. It is also added to vegetable and dhal dishes as well as in chutneys. The seeds are sprinkled on to naan bread before baking. Nigella is an ingredient of some garam masalas and is one of the five spices in panch phoran. In the Middle East nigella is added to bread dough. I jeszcze: White Radish Salad (Mooli ka Salaad) serves 4 preparation time: 15 minutes 1 large Indian white radish (mooli), grated (10 ounces) salt and pepper 2 tablespoons distilled vinegar large pinch of sugar 2 tablespoons corn oil 1/2 teaspoon black mustard seeds 1/2 teaspoon nigella seeds 1/2 teaspoon cumin seeds 1. Mix the radish with the salt, pepper, vinegar and sugar. 2. Heat the oil in a small pan. When it is hot, drop in all the seeds. As soon as they finish crackling, pour the oil and the seeds onto the radish mixture. Mix lightly. 3. Serve at room temperature. Recipe from: The Indian Spice Kitchen by Monisha Bharadwaj Dutton, $29.95 Reprinted by permission. Odpowiedz Link Zgłoś