Gość: Pstro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:28 kto zna przepis na szybki bigos? Nawiedza mnie szanowna szwagierka z rodzinką i uwielbiają bigos czy mi ktoś pomoze do niedzieli?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: szybki bigos 28.01.05, 12:36 Na szybko możesz zrobić jedynie pseudo bigos: 1 główka kapusty 50 dag wieprzowiny 50 dag wołowiny jakś wędzona kiełbasa lub boczek 2 duze cebule maggi, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie kapustę szatkujesz, mięsa kroisz w kostkę i przesmażasz na patelni, dodajesz na to cebulę, potem całość dajesz do gara z kapuchą i przyprawami, podlewasz odrobiną wody (kubek) i dusisz do skutku. No...około 2 godzin. aut bibat, aut abeat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa Re: szybki bigos IP: *.ryder.krakow.pl 28.01.05, 12:39 Warto garść suszonych grzybów zalać wrzątkiem na trzy godziny, potem je trochę podgotować w tej samej wodzie na małym ogniu (uwaga, bo kipią), pokroić w paski i wrzucić do kapusty. Można też dodać łyżeczkę powideł śliwkowych i 2 łyżki koncentratu pomidorowego do smaku. (ja własnie wczoraj taki zrobiłam, tylko ze z kilograma kapusty kiszonej, więc też taki bardziej pseudo) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: szybki bigos 28.01.05, 12:43 Pstro, spokojnie! jak dzis zaczniesz robic, to i prawdziwy Ci wyjdzie. Za oknem zimno, to jak dzis upichcisz i wystawisz outout, to go podmrozi. Jutro ze dwa razy odpalisz i na outout. Potem w niedziele pobulgoczesz i sie przegryzie :-) Daj wiecej grzybow, sliwek i z poł butli wina czerwonego do tego wszystkiego. Nie przemywaj kapusty kiszonej, tylko mocno odcisnij - i beda mocne smaki. I grzej - chłódź itd i do niedzieli spoko. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: szybki bigos 28.01.05, 12:40 przepraszam, ale moim skromnym zdaniem, maggi w bigosie to skandal i granda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pstro Re: wielkie dzięki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:09 dzięki za pomoc, wierzę że mi się uda do niedzieli upichcić niebo w w gębie Odpowiedz Link Zgłoś