Gość: jak IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.01.05, 11:02 Jak zrobic to cudo? Przewertowalam google i to forum i nic nie znalazlam... Ew. prosze o inne pomysly na sos (prosty) do pierogow z serem i szpinakiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Sos jogurtowo-czosnkowy 30.01.05, 11:11 Kup gęsty jogurt naturalny i dodaj do niego wyciśnięty albo b.drobno posiekany i rozgnieciony ząbek czosnku,trochę soli,może byc pieprz ale lepiej biały żeby się za bardzo nie odznaczał ;)i dobrze wszystko wymieszaj.Odstaw na 1/2 godzinki i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Sos jogurtowo-czosnkowy 30.01.05, 11:22 ja wczesniej jeszcze bym sygnalizowal, zeby ten jogurt na gaze polozyc i niech zleci z niego serwatka (przynajmniej jesli to bedzie inny jogurt niz grecki) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Sos jogurtowo-czosnkowy 30.01.05, 11:42 Można odcedzić,niektórzy polecają tez na filtrze do kawy,podobno skuteczne.Chociaż sos taki też może być gęstszy lub rzadszy własnie zależnie od użytego jogurtu.No ale i tak nie ma to jak jogurt grecki :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Sos jogurtowo-czosnkowy 30.01.05, 11:15 Na 1/2 l yogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka cebuli granulowanej, 2 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól, biały pieprz, kilka kropel tabasko albo sosu chili,szczypta cukru - wymieszać, doprawić i już. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Sos jogurtowo-czosnkowy 30.01.05, 13:29 Mały kubek jogurtu wymieszać z 2 wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli i cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Sos jogurtowo-czosnkowy 30.01.05, 13:35 ja miksuje, a raczej ucieram w blenderze jogurt naturalny bez odciskania, ale za to dodaję twarogu i mogę otrzymać sos/dip dowolnie gęsty-może nietypowo, ale mi bardzo smakuje Odpowiedz Link Zgłoś