Gość: danna IP: *.ds12.agh.edu.pl 30.01.05, 17:10 czy smazycie moze pierogi ruskie na patelni i dodajecie smietane - a jesli tak to jaką??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: pierogi ruskie 30.01.05, 17:41 Możesz je oczywiście przesmażać, ale nie razem ze śmietaną - śmietanę to potem na talerz jak już i dobrej jakości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es To może ja Cię Dispell zaskoczę :) 30.01.05, 18:15 Ale smażona (duszona?) śmietana do ruskich pierogów, smażonych czy też nie, jest super, a jeszcze lepsza do młodych ziemniaczków, mhmmm, już się rozmarzyłam. Chyba tu już o niej pisałam, ale nie chce mi się szukać ;) Mianowicie potrzeba prawdziwą kwaśną śmietanę, "od krowy", z pudełka to szkoda nawet próbować, nie wyjdzie nic jadalnego. No więc taką prawdziwą śmietanę wlewamy do rondelka, najlepiej o grubym dnie, stawiamy na malutkim ogniu i niech sobie pyrka, mieszamy od czasu do czasu. Jest gotowa jak wytopi się przeźroczysty tłuszcz z pływającymi w nim "skwarkami" - ja wyjadam głównie te skwarki, jako okrasę do młodych ziemniaczków, ale nie ma się co oszukiwać, wcale to nie lżejsze od tłuszczu, w którym pływa :) Najlepsze było wieki temu w wykonaniu mojej Babci i z nią mi się ten zapach kojarzy jak czasem dorwę dobrą śmietanę i wykonam to cudo :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Zaskoczony to zbytnio nie jestem 30.01.05, 18:22 - niestety znajomość realiów nasuwa mi w przypadku tego typu pytań ogólnie dostępną śmietanę - czyli "cuś" co tak się nazywa (i tu westchnienie za "prawdziwą").Sklepowej nawet nie biorę pod uwagęa to znacznie zawęża możliwości zastosowania - nie wspomnę nawet o tym, że ta dobra z Napierstkowa Dolnego będzie do bani w Napierstkowie Górnym. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danna Re: To może ja Cię Dispell zaskoczę :) IP: *.ds12.agh.edu.pl 30.01.05, 18:51 oczywiscie taka utopiona smietanka domowa jest super - popieram, u mnie robi sie to na slodko, do pierogow na slodko jako omasta i jeszcze z cukrem (no niestety troche kalorii to ma, ale co tam ) - taka smietanke to robi moja mama, ale w poscie wejsciowym chodzilo mi o cos innego, kiedys widzialam jak ktos wkladal na patelnie z pierogami normalna smietane z pudelka i chwile to jeszcze smazyl pod przykryciem.No i ja tez tak chcialam zrobic...ale wyszlo cos dziwnego...zjadlam bo szkoda mi bylo pierozkow, ale to chyba tak sie nie robi. No coz, kulinarnym mistrzem to ja nigdy nie bylam i chyba nie bede...;P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Hmmmm.... 30.01.05, 19:03 U mnie się tobiło tak: najpierw masełko (ale masło a nie wyrób masłopodobny), na nim podsmażane czy kopytka, czy leniwe czy też w końcu ruskie i do tego śmietana na samym końcu...jeśli na słodko to jeszcze z odrobiną cynamonu...ale to pewnie nie to. :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: To może ja Cię Dispell zaskoczę :) 30.01.05, 19:04 Tak się rozmarzyłam o ziemniaczkach ze smażoną śmiwtaną (choć nie na słodko jak piszesz - ale to też pomysł :)), że zapomniałam napisać, że znajomi moi jadają pierogi ruskie, z wody czy też podsmażone na maśle, z kwaśną śmietaną podaną osobno w miseczkach, podobnie jak niektórzy jadają placki ziemniaczane - może o coś takiego Ci chodziło? Ewentualnie możnaby takie podsmażone pierogi zapiec ze śmietaną, ale w piekarniku, nie na patelni. Nie próbowałam, ale bywały tu przepisy na różne rzeczy zapiekane ze śmietaną, może pierogi też smaczne wyjdą :) Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: pierogi ruskie 31.01.05, 07:56 Czy wiecie co to jest kartoflanik? no w kazdym razie bardzo podobny do smazonych pierogow ruskich. Zawsze do niego robie nastepujacy sos: tluszcz (najlepiej mieszanka margaryna i smalec) rozpuscic, sol, dodac pokrojony szczypior - chwile podsmazyc ale niedlugo i zalac slodka smietana - zagotowac - sprobujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: pierogi ruskie IP: 83.168.125.* 02.02.05, 23:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19810610 Odpowiedz Link Zgłoś