Dodaj do ulubionych

Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid balls

IP: 206.73.209.* 02.02.05, 04:56
Sezon jest kociolkowy, jednym z dodatkow sa kulki zarowno rybne, jak i z
innych owocow morza, krewetki, kalmary, osmiornice (fish balls, shrimp balls,
squid balls, octopus balls, lobster balls ….). W kociolku sa swietne ale
mozna je rowniez przyzadzic na inne sposoby.

Ponizszy ciut tajski jest.

Kulki z trawa cytrynowa, sosem rybnym, chili, i innymi dodatkami:

1. Paczka lub dwie mrozonych kulek tak w sumie jakies 2 szklanki.
2. Ped trawy cytrynowej posiekany drobno.
3. Pol lyzeczki siekanego imbiru.
4. Pol lyzeczki (lub wiecej) siekanej chili.
5. Dwie lyzki siekanych szalotek.
6. Cztery zabki czosnku posiekane.
7. Szklanka selera naciowego drobno pokrojonego (plasterki 1cm)
8. Lyzka siekanej kolendry.
9. Lyzka sosu rybnego.

Kulki rozdzielic, wrzucic do wody, zagotowac i pogotowac kilka minut w
zaleznosci od kulek wielkosci, odcedzic (jesli sa duze mozna na pol je
przeciac).

W patelni/woku rozgrzac 3 lyzki oleju, wrzucic imbir, chili I trawe
cytrynowa, posmazyc 1 minute.
Wrzucic kulki, posmazyc 1 minute.
Wrzucic seler, czosnek, szalotki, posmazyc 2 minuty.
Dodac sos rybny i kolendre, posmazyc 1 minute.
Podawac.

W czasie smazenia nalezy bardzo ostro wszystko mieszac/podrzucac.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaskoczona Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid IP: 213.17.230.* 02.02.05, 08:11
      O tych kulkach to ja sobie mogę poczytać...:) Ale najbliższy sklep z nimi to
      mam chyba w... Pekinie...:)
      • Gość: szopen Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid IP: 206.73.209.* 02.02.05, 08:41
        O ile sie nie myle takie gotowe kulki mrozone to mozna kupic w wielu miejscach
        na swiecie. Gdzie mieszkaja Azjaci (Chinczycy, Japonczycy, Koreanczycy, Malaye
        itd) powinny byc dostepne.
        Wiec moga byc w sklepie ciut blizej polozonym niz w Pekinie.

Ale...

Kupowanie gotowych kulek to po prostu wygoda, zrobic samemu tez latwo (i ciut
        lepsze wychodza).

Robilem pare razy rozmaite, przepis raczej na oko.

Baza: Pol kilo filetow z ryby morskiej bez kosci, bialko z jajka (cale jajko
        tez moze byc), maka skrobiowa (kukurydziana lub ziemniaczana), sol, szczypta
        cukru.

Filety, jajko, sol i make wrzucic do blendera i bardzo drobno zmielic.
        Wylozyc do miski.

Smaki:
        1. Garsc krewetek drobno posiekana.
        2. Bardzo drobno zmielony kalmar.
        3. Jak wyzej osmiornica.
        4. Jak wyzej kawalek usmazonej lub uwedzonej ryby (bez osci)
        5. Zaden dodatkowy po prostu kulki rybne.
        6. Tymianek, kolendra, chili i inne wariacje wg gustu.
        Smak dodac do masy bazowej, wymieszac i wyrabiac przez moment, w miare potrzeby
        dodac ciut maki skrobiowej tak by mozna bylo uformowac kulki, wielkosc
        najlepsza tak gdzies 2-3cm srednicy.
        (Formuja sie lepiej jesli zmoczymy rece woda od czasu do czasu).

Uformowane kulki olozyc na talezu tak by sie nie stykaly ze soba i talerz
        wstawic do zamrazarki na 20 minut.
        Wyjac, uzywajac dostatecznej sily kulki od talerza odlepic (czasem latwo,
        czasem podwazajac tepym nozem, czasem mlotkiem), wlozyc do torebki foliowej
        zakrecic i zamorozic.

Ot takie rybne morskie pulpety.
        • Gość: senin Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.02.05, 08:47
          > 6. Tymianek, kolendra, chili i inne wariacje wg gustu.

szopen,
          mam zagwozdke w zwiazku z tym tymiankiem
          zawsze kojarzyl mi sie z czyms bardzo swojskim, z naszego kregu kulturowego

czy jest tradycyjnie uzywany w kuchni chinskiej (wschodu)
          czy to Twoje autorskie pomysly (pare razy przedtem podawales w przepisach)

jesli to pierwsze, to podpowiedz jakby sie to po anglijsku nazywalo...

• Gość: senin Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.02.05, 08:50
          ... no i dzieki wielkie za przepis na kulki, bo zawsze mialam zamiar sie za to
          zabrac, ale lenistwo przewazylo...
          moze tym razem

a swoja droga, ktos kiedys dal mi przepis na kulki w ktorym ani bialka ani
          skrobii nie bylo, myslalam ze nie wyjdzie, wiec nie probowalam ;)
          • Gość: szopen Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid IP: 206.73.209.* 02.02.05, 10:14
            Tymianek dodatek moj autorski, zaskakujaco dobrze przyjmowany przez otoczenie,
            chili, kolendra, czarny pieprz, curry i inne czesto spotykane.

Co do skladnikow to skrobia musi byc (przeczytalem rowniez sklad na opakowaniu
            i jest) bialko/jajko opcjonalnie, w tych ze sklepu nie ma bo taniej jest dodac
            wiecej skrobi ale w tych co w domu robilem to dodawalem z zadowalajacym efektem.
        • invicta1 Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid 02.02.05, 09:18
          zupełnie przypadkowo zarządziłeś zawartościa mojej zamrażarki:)
          dorsz z krewetkami mają więc już swoje miejsce w szeregu!
          w piątek kulki!
          • Gość: senin Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.02.05, 10:35
            > dorsz z krewetkami mają więc już swoje miejsce w szeregu!
            > w piątek kulki

kulki sa swietne w zupach roznistych - tajskich z mlekiem kokosowym i chinskich
            rosolkach
            niemal niezbedne w tzw. Steamboat, czy jak kto woli mongolian hot pot,(nazw
            jeszcze pare by sie znalazlo) - Czyli wschodniej, duzo lzejszej wetsji fondue
            (lekka zupka, swieze chude mieso lub/i owoce morza, warzywa, jajko, podane z
            makaronem, czy to ryzowym, czy jajecznym, oraz sosami wszelakimi do smaku

sa tez znakomite w smazonych makaronach - kombinacji ile gwiazd na niebie

juz je widze plywajace w dosc ostro przyprawionej pomidorowej (Oczywiscie
            mlekiem kokosowym zabielonej), lub jarzynowej z kapka czili i imbiru ...
            • invicta1 Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid 02.02.05, 10:39
              no co ja moge jeszcze dodac?
              jestescie nieocenieni!
            • kardamon1 Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid 02.02.05, 10:45
              zalega mi w lodowce opakowanie tajskiej czerwonej pasty curry, da sie to jakos
              polaczyc z tymi kulkami?
              • bazylia7 Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid 02.02.05, 10:57
                > zalega mi w lodowce opakowanie tajskiej czerwonej pasty curry, da sie to
                jakos
                > polaczyc z tymi kulkami?

i to jak!

zupke ugotuj
                na czymkolwiek
                kurczak, wieprzowina,
                rosolek taki, ale z imbirem swiezym
                fofaj ta paste, sporo (ja na dwa litry zupy 2 lyzki stolowe pakuje.
                zabiel mlekiem kokosowym (pol puszki 400g)
                dosol sosem rybnym
                dodaj kawalki miesa z kurczka i rzeczone kulki (surowe, z zamrazarki,moga byc
                pokrojone w grube plasterki) i, jak masz, inne owoce morza

dorzuc jakas zielenine (szczypior/szalotka, kapusta pekinska, pak choy, teraz
                zima to fasolka mrozona)

z makaronem (jajecznym, cieniutkim rosolowym, znaczy sie - chinskim)najlepsza!!

• kardamon1 Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid 02.02.05, 11:29
                  i tak zrobie, podoba mi sie. to moj plan na piatek, dzieki :)

pozdrawiam
      • Gość: goldi Re: Kulki rozmaite (fish, shrimp, octopus, squid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 19:57
        W Warszawie w sklepach sieci Asian House(Galeria Mokotow,Blue City,KIng Cross
        Jubilerska,Poznanska 1,Okopowa 29)maja roznego rodzaju kulki mrozone import z
        Tajlandii.Osobiscie czesto je kupuje,ale przewaznie uzywam do roznego rodzaju
        stir-fry.Nawet nie sa drogie bo jakies 7 zl za opakowanie.
    • Gość: zaskoczona ...w kulki gramy...:) IP: 213.17.230.* 02.02.05, 11:27
      Może te kulki, Szopenie, faktycznie bliżej mnie niż aż w Pekinie. Zgodzę się,
      że w połowie drogi...:)
      Podoba mi się koncepcja niesamowicie. Zrobię sama, co będę czekać na Azjatów.
      Mam pytanie techniczne. To zamrażanie odgrywa w tym niecnym procederze jakąś
      rolę np. spajającą kulkę, czy można od razu po zrobieniu gotować? Trzeba jakoś
      uważać, żeby się toto nie rozpadło.
      Rozumiem, że twoim zdaniem ta masa z ryby morskiej nie da smaku i stąd
      domieszki inności typu krewetki. Mam obawy, że masa z "polskiej" ryby morskiej
      będzie jechała na odległość tranem, ale po wymoczeniu wcześniejszym w mleku
      zwykle daje się to przewalczyć:)
      No to daliście dzisiaj razem z Senin do myślenia...:)
    • hania55 Tylko 02.02.05, 20:55
      Skąd wziąć kulki?
      • Gość: szopen Re: Tylko IP: 206.73.209.* 03.02.05, 02:34
        Haniu.

Przepis na kulki pare postow wyzej.

Co do zamrazania to nie odgrywa to w tym niecnym procederze zadnej szczegolnej
        roli. Po prostu jak juz sie czlowiek do kulek robienia wezmie to latwo zrobic
        sporo i zamrozic a potem uzywac w miare potrzeby stad mrozenie.

Co do smaku to te z samej ryby beda mialy po prostu smak ryby (patrz dodatki
        punkt 5) czyli beda to fish balls. Dodatkow dodaje sie w celu uzyskania innych
        smakow kulek, ale baza jest mieso rybie. Oczywiscie mozna zrobic tez kulki z
        samych krewetek, homarow czy osmiornicy.

Z kolejnych dodatkow to przyszly mi do glowy paluszki krabowe.

Jakos nie wydaje mi sie ze kulki z dorsza np robione beda jechaly tranem ale co
        tam ja o dorszach wiem.
        Wiem natomiast (po spedzeniu paru godzin pijac wodke z pewnym Rosjaninem na
        lotnisku pograzonym we mgle) ze te robione przemyslowo sa z najtanszych
        dostepnych ryb stad niska w miare cena.
        Tudziez zawartosc skrobi, te domowo robione sa zwykle bardziej miekkie od
        tych "sprezystych" ze sklepu.

Steamboat, mongolian hot pot czy shabu shabu to wlasnie wspomniany kociolek
        czyli sezonowe jedzenie zima.

• Gość: zaskoczona Re: Tylko IP: 213.17.230.* 03.02.05, 08:01
          Po tych ostatecznych wyjaśnieniach, wszystko co zostało do zrobienia to
          zaplanować kulkowy weekend i do roboty, a już nie mówię o smakowaniu...:)
          • Gość: szopen Re: Tylko IP: 206.73.209.* 03.02.05, 08:49
            Tylko smacznego pozostalo wiec zyczyc.
            • Gość: dakusia a z czym najlepiej jesc rybne kulki?? IP: *.h.pppool.de 06.04.05, 14:36
              makaron? ryz? ziemniaki?? jakis calkowity blackout mam... i nie wiem jak by
              najlepiej te kulki "ugryzc" ?? prosze o fachowa pomoc :)
              • Gość: senin Re: a z czym najlepiej jesc rybne kulki?? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.04.05, 22:41
                na poczatek dodaj do zupy (rosolowo-chinsko przyprawionej, albo tajsko)
                i z makaronem lepiej

z ryzem tez mozna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka