Dodaj do ulubionych

Jakie proste danie z piersi kurczaka?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 22:44
Chciałam przyrządzić coś ŁATWEGO z piersi kurczaka, może być z ryżem. Może
być z jakimiś półproduktami typu fiksy itd., byle sprawdzone :). Zależałoby
na tym, żeby miało jak najmniej składników - nie mam zbyt wielu przypraw poza
solą i pieprzem ;) i nie chciałabym kupować w tym celu bardzo wielu ;).
Innych składników też nie mam ;). Kucharką jestem marną, dopiero ostatnio
zaczęłam próbować coś tam pichcić i chciałabym się sprawdzić w czymś *ciut*
trudniejszym. Dobrze, jeśli potrawa da się odgrzać, bo eksperymentuję na
sobie ;), i ma to być danie dla jednej osoby, najwyżej do zjedzenia przy
kilku podejściach ;) (oby w ogóle wyszło jadalne :)). Doradzilibyście mi
coś? :) Będę baaardzo wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • giezik banalnie latwy 03.02.05, 22:47
      a smaczny:
      Cytrynowy kurczak z grzybami
      Autor (źródełko): bodaj z frenchfood.about.com
      Data: 05-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
      Kategoria: Drób.
      Ilość porcji: 2
      Składniki:
      1/2 kostki masła
      15 dag pieczarek
    • dispell Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? 03.02.05, 22:52
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=cycki&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=77&poz=0&tablicaSz
      • Gość: Asia Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:08
        Szukałam na forum, parę fajnych przepisów znalazłam, ale liczyłam na coś
        jeszcze ;).
        • Gość: KarolaDeluxe/kags Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.futuro.pl 04.02.05, 09:29
          Tu piers z kurczaka, ale z niestety wieksza iloscia dodatkow... Jednak jak dla
          mnie wynik re-we-la-cyj-ny...

Na 1 osobe 1 polpiers... czyli jeden cycek ;).
          Mozzarela, jezeli na 1 osobe to moze byc taka mini, jezeli wieksza to mozna ja
          pozrec z pozostalymi skladnikami ;)
          Pomidory suszone (i w oliwie), sloiczek - zuzywamy 2 - 3 kawalki.
          Czosnek
          Swieza bazylia - 3 -4 listki, reszte stawiamy na oknie i codziennie podlewamy ;)
          1 jajko
          Sol
          Bulka tarta

Piers nalezy w najgrubszym jej miejscu naciac, tzn. wbic dlugi noz i delikatnie
          zrobic w niej kieszonke... im wieksza tym lepsza, ale uwazaj zeby nie zrobic
          dziury na wylot... a wlot jak najmniejszy :)
          Kawalki suszonego pomidora pokroic w kostke, mozzarele rowniez - dosyc drobno,
          to latwiej bedzie pakowac do srodka. Porozrywac na male kawalki listki bazylii.
          Z zabka czosnku ukroic 2 - 3 b. cieniutkie plasterki i dodac do pomidorow, sera
          i bazylii.
          Wepchnac to wszystko do kieszonki w piersi. Piers posolic, ojajczyc i obulczyc.
          Smazyc na oliwie, w niezbyt wysokiej temperaturze, zeby ser zdazyl sie
          rozpuscic, a mieso sie nie przypalilo. Mozna przykryc pokrywka dla pewnosci,
          ale na koniec odkryc i podsmazyc zeby panierka nie byla miekka...

Czas smazenia - niestety na oko...

Moze byc z frytkami, ziemniaczkami, warzywami gotowanymi...
          • dispell Re: No to: ...po toskańsku...: 04.02.05, 09:59
            www.pk.linux.gda.pl/mieso/toskanski.html :-)
          • Gość: Qcharzowa Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.ryder.krakow.pl 04.02.05, 11:15
            Na łyżce masła udusić pokrojone w plasterki pieczarki, posolić na końcu. Na
            patelni usmażyć oprószoną solą i pieprzem i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
            Po usmażeniu dodać do niej pieczarki i wymieszać. W międzyczasie ugotować
            makaron penne. Zrobić sos beszamelowy: łyżkę masła rozpuścić, dodać łyżkę mąki,
            na koniec dolać szklankę mleka. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia. Pod
            koniec dosypać pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszać makaron z
            kurczakiem, polać sosem, posypać startym serem. Zapiec w piekarniku.
          • Gość: Qcharzowa Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.ryder.krakow.pl 04.02.05, 11:17
            Ja lubię jeszcze pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Uncle Ben's. Pierś
            posolić, ciut popieprzyć, pokroić na większą kostkę, przesmażyć na oleju.
            Ugotować ryż. Na patelnię z kurczakiem wlać sos Uncle Ben's, wymieszać,
            podgotować chwilę. Ryż na talerze, na to kurczak w sosie. Smacznego. Oczywiście
            taki sos można zrobić samemu, ale jeśli pytasz o gotowce, to to jest bardzo
            dobre rozwiązanie :)
    • hania55 Bardzo proste 04.02.05, 10:00
      Kup tylko torebkę ziół prowansalskich (znajdziesz pewnie w każdym sklepie na
      półce z przyprawami) i czosnek. Piersi z kurczaka obsyp pieprzem, solą, ziołami
      prowansalskimi i posiekanym czosnkiem (1-2 ząbki na 1 połówkę piersi). Zostaw
      je pod przykryciem w lodówce na godzinę, żeby mięso przeszło aromatem przypraw.
      Rozpuść ze 3 łyżki masła na patelni i obsmaż piersi z obydwu stron. Podlej
      odrobiną wody, zmniejsz ogień i duś ze 20 minut pod przykryciem. W razie
      potrzeby, podlewaj wodą w trakcie duszenia.
    • gossia2 Re: Kurczak w curry 04.02.05, 10:15
      Robie zawsze gdy mi sie spieszy. Proscizna. Mozna odgrzewać i niewiele
      produktow potrzeba. Piers z kurczaka, curry, cebula i łyżeczka maki
      ziemniaczanej.
      Pokroj piers z kurczaka w kosteczke, posyp lekko sola i pieprzem i spora
      iloscia curry, odsatw na troche do lodowki. W tym czasie posiekaj cebule i
      podsmaż bez zrumieniania, dodaj mieso i dalej podsmazaj. Jak miesko już dojdzie
      podlej woda, dopraw sosik do smaku sola, pieprzem i curry. Aby zagęścić
      łyżeczke mąki ziemniaczanej zalej niewielka ilościa zimnej wody, rozmieszaj,
      dodaj do sosu mieszajac. Dobre do ryzu.
    • Gość: kate Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:37
      Proponuję pierś "po chińsku" z makaronem sojowym. Makaron zalewasz wrzątkiem,
      pierś kroisz na kawałeczki, wkładasz do miseczki i zalewasz łyżką sosou
      sojowego i ewentualnie łyżką sosu imbirowego z soją(niech postoi ok.20 min.)
      Wrzuczasz kurczaczka na gorącą łyżkę oliwy i ciągle mieszając smażysz ok. 5
      min.Odkładasz na talerz i wrzucasz na patelnię gotową mrożoną mieszankę warzyw
      do potraw chińskich. Smażysz kilka min. mieszając aż warzywa zmiękną( ale się
      nie rozciapią). Na koniec do warzyw na patelnię wrzucasz mięsko i makaron- aby
      się wszystko podgrzało i wymieszało, doprawiasz, ewent. dolewasz sosów i
      podajesz. Niskokaloryczne, smaczne ,proste i można odgrzewać.
    • dispell Re: Chyba najprostsze: 04.02.05, 11:22
      Pierś kroimy w kostkę, paprykę w kwadraty, cebule w talarki, cukinię w
      plasterki, ogórka kiszonego też i nadziewamy po kolei na szabelke do
      szaszłyków - oprószamy przyprawami jakimi mamy ochotę i na 15-20 min wkładamy
      do piecyka (temp. 180-200 st.C) Do tego białe wytrawne wino, jakieś grzanki z
      bagietki natarta czosnkiem i zrumienionej na oliwie... :-)
    • Gość: landsbergk Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.02.05, 11:39
      A może prosty de volaille?
      pierś lekko pobić, posolić, popieprzyć, zwinąć w ciasny rulonik z wiórkiem
      masła i ew. kawałkiem sera w środku, panierować, smażyć na złoto.
    • Gość: KarolaDeluxe/kags Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.futuro.pl 04.02.05, 12:07
      W musztardzie i/lub pieprzu kolorowym (grubo mielonym).

Piers na paseczki, dodac musztardy ostrej (dobra jest gruboziarnista), posolic
      i usmazyc na oliwie. Mozna dodac ww pieprzu.

Ja do tego dania robie duszone z cebula grzyby w smetanie (jako ze mam olbrzymi
      zapas w zamrazalniku maslakow, kurek, opienkow i malutkich borowikow), do tego
      makaron "wstazki". Mozna posypac serem zoltym lub a'la parmezanem.
    • Gość: kiwi Re: Jakie proste danie z piersi kurczaka? IP: *.chello.pl 04.02.05, 12:11
      Jedna prosta pierś
      To, co masz, czyli sól i pieprz (postaraj się jeszcze o cytrynę lub ocet
      balsamiczny a także o czosnek)
      Pierś bez litości tłuczesz na płasko (jeśli debiutujesz, nie wahaj się włożyć
      ją w torebkę foliową i wóczas tłucz lżej żeby nie pękła ta torebka ale dłuzej.
      Pokrop cytryną, dopiero dodaj sól, pieprz, ew. czosnek
      Smaż dziarsko po obu stronach na rumiano, bez panierowania i cudów.
      To, co Ci zostanie, doskonale wykorzystasz na zimno - pokrojone w kostkę w
      sałatce np. z ananasem z puszki, curry i majonezem.
    • n0str0m0 jak masz patelnie 04.02.05, 12:23
      maslo
      sol i pieprz

to usmaz na zloto
      pokroj w poldluzne paski do salaty zielonej
      co juz jest zamiendlona z sosem jaki lubisz

miotnij na gore i udekoruj zrzynkiem masla
      proste?

nostromo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka