Dodaj do ulubionych

czy ktos jeszcze robi dzieciom ...

07.02.05, 19:35
zupy mleczne?
jakoś mnie w zimie nachodzą wyrzuty sumienia, że ja nierobię.
Obserwuj wątek
    • kammik Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 20:03
      :)

Nikt nie przekona mojego dziecka, zeby przelknelo mleko o temperaturze innej
      niz +4 st. :)
      • giezik witaj w klubie 07.02.05, 20:06
        to samo, a najgorsze bylo przekonac babacie, ze MOZNA NIE ZNOSCI CIEPLEGO MLEKA
        i ze to nie jest nienormalne
    • jswm Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 20:12
      moje dzieci jedza płatki sniadaniowe z mlekiem prosto z lodówki,
      i to tyle razy dziennie na ile wystarczy zakupiona porcja :)
      no a ja się ciągle zastanawiam czy im nie ugotowac tak tradycyjnie ( bo choć
      sama niezjem - bleee, to przynajmniej męża uszczęśliwie)
      • jottka a 07.02.05, 20:14
        właściwie to z jakiej okazji żre cie ten osobliwy wyrzut sumienia?

mleko jako takie to świństwo i od wieków dzielna dziatwa walczyła z przemożnym
        wrogiem, ciesz sie, że twoje dzieci w ogóle je wciągają:) a mąż niech sobie
        zrobi, co lubi, choć już jest starym ssakiem i może mieć kłopoty z trawieniem
        tego przysmaku dla niemowląt
    • Gość: marghe_72 Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.acn.waw.pl 07.02.05, 20:14
      moje dziecię jada w przedszkolu i czasem u babci..
      Ja nie robię..
      Czasami jada płatki z mlekiem ciut podgrzanym
    • kaiserka Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:17
      mleko jest szkodliwe;)
      A zupy mleczne na pewno jeszcze bardziej.
      NIGDY mi nie przyszlo do glowy ugotowac mojemu synowi zupy mlecznej i NIGDY nie
      mialam z tego powodu wyrzutow sumienia:)

• jswm Re: Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:21
        fakt, też czytałam, chyba mnie dopadły jakieś bzdurne stereotypy :))
      • jacek1f Re: Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:21
        nasz Mlody sam sobie dawkuje w roznych tepmeraturach...
        I co - powtarza sobie cichutko - mam byc Wielki jak Linda czy jak Shrek...?
        )
        • jottka Re: Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:22
          jacek1f napisał:

> I co - powtarza sobie cichutko - mam byc Wielki jak Linda czy jak Shrek...?

a to zależy, który typ męskiej urody bardziej do niego przemawia
          • jswm hihi 07.02.05, 20:22
            • giezik a moze kayah (notxt) 07.02.05, 20:30

• brunosch Re: a moze kayah (notxt) 08.02.05, 10:37
                U niej całe wypite mleko poszło w WIEEEELKIE STOOOOPY ;)
                • jottka Re: a moze kayah (notxt) 08.02.05, 10:39
                  i to jest odpowiednia zachęta dla młodzieży aspirującej do życia na wielką stopę
    • aankaa jak masz wyrzuty sumienia 07.02.05, 20:27
      zrób im sama budyń (nie takie badziewie z torebki)
      jak lubią jeszcze ciepły - masz 2 w 1 :)) - coś ciepłego i domowego
      • jswm Re: jak masz wyrzuty sumienia 07.02.05, 20:28
        a to wcale nie chodziło o przemycenie mleka tylko o takie śniadaniowe
        dopieszczenie....
    • rachela180 Sama jem... 07.02.05, 20:31
      ...i robię mojemu chłopu na śniadanie :))))))))))
    • akaala Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 20:39
      moj maly mleka nie lubi, ale codZIennie wsuwa porcje owsianki (nie blyskawicznej, tylko takiej zwyklej,
      platki owsiane gorskie) na wodzie ugotowanej na gesto, z mlekiem sojowym albo ryzowym z lodowki, a
      do tego orzechy, mrozone owoce i... cynamon. Sam dodatki wymysla, ale bez owsianki dnia nie
      zacznie.
      Ale zupy mleczne... brrr, do dzis pamietam zapach i te wstretne kozuchy...
      • giezik I ty zostaniesz indianinem 07.02.05, 20:44
        ksiązka która wykonała przełom w moim dzieciecym życiu, ze owsianke (poridż znaczy) MOZNA jesc na zimno i co wiecej smakuje normalnie, anie glutowato
        • cynamoon6 Re: I ty zostaniesz indianinem 07.02.05, 21:51
          Moja corka z apetytem je na sniadanie platki jeczmienne na wodzie, leciutko
          osolone, dosc geste i juz na talerzu posypane wiorkami masla.
          Zupe mleczna je sporadycznie, na zasadzie zachcianki.
          Ostatnio przez 3 dni pod rzad chciala kaszke manna na mleku polana malinowym
          sokiem, a dzis oswiadczyla, ze juz nie chce, bo chce swoje zwykle sniadanko.

Babcie pomstuja,ze jak to,platki na wodzie, ale ja mam to w nosie i uwazam, ze
          robie dobrze.
          I tez uwazam, ze mleko szkodzi.
          Pozbadz sie wyrzutow ;)
        • kardamon1 Re: I ty zostaniesz indianinem 08.02.05, 14:26
          o rany! smiac mi sie chce jak sobie przypomnialem te ksiazke :) a bylem
          przekonany, ze oprocz mnie nikt tego nie czytal :)
    • fettinia Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 22:01
      Zapytaj dziecka na jakie ma ochote-na cieple ,zimne lub wcale.Male dzieci
      zachowaly jeszcze instynkt i same wiedza co dla nich najlepsze:)Moje tez albo
      chca platki z mlekiem w temp.pokojowej albo z lodowki,albo na sucho.A mleczne
      produkty bardziej w postaci jogurtow lub serkow:)
      • Gość: verdun Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:50
        nie wyrzucaj sobie,też nie robię,sama od dzeicka mam obrzydzenie do tego
        wynalazku.
        Chętnie zaś podaje przetwory mleczne typu danonki,serki ,jogurty,budynie itp.
        Pozdrawiam
    • e_r_i_n Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 08:16
      Robi :)
      Moj syn bardzo lubi makaron z mlekiem lub zacierki. Za to płatki zjada tylko z
      zimnym mlekiem.
      • jswm Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 08:28
        o! jeden głos za :)
        • bedada Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 09:45
          Mój syn do ust nie weźmie ciepłego mleka (zreszta mamusia też nie) ble,ble,ble

Kaszki różnego rodzaju przestał jeść jak miał 10 Miesięcy! Ile ja się wtedy z
          nim namęczyłam. Teraz ma 3 lata i szczytem marzeń dla niego na śniadanko jest
          jajecznica na szyneczce
    • madzioreczek Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 09:59
      Nie mam co prawda dziecka, ale jakoś do mnie te wszystkie posty o tym, że
      niezdrowe, szkodliwe nie przemawiają. Ludzie kochani! ilu z nas wychowało się
      na mleku, zupach mlecznych, kaszkach podawanych w przedszkolu itp rzeczach. I
      co? jakoś żyjemy i chyba większość z nas w zdrowiu. A jeśli już jesteśmy przy
      kwestii co szkodzi to moze należałoby się zastanowić co nie szkodzi naszemu
      zdrowiu...Dla mnie i mojego męża nie ma nic lepszego od rana jak kubek ciepłego
      kakao na mleku 3,2% :) Pozdrówka!
      • jottka nowienc 08.02.05, 10:24
        madzioreczek napisała:

> ilu z nas wychowało się na mleku, zupach mlecznych, kaszkach podawanych w
        przedszkolu itp rzeczach.

to, że sie dzieciom hurtowo wmusza opisane przysmaki, nie znaczy jeszcze, że są
        one dla nich zdrowe i pyszne - wiele osób nie trawi laktozy i cierpi np. na
        wzdęcia po spożyciu mleka, no ale z dzieckiem przecież nikt sie nie liczy,
        kaprysi i kuniec:( osobiście jestem bolesnym przypadkiem, dopiero po niezwykle
        efektownych dowodach złego-znoszenia-mleczka-przeze-mnie kochająca babunia
        zrezygnowała z dawania mi go na śniadanie

dorosłym ssakom z kolei brak odp enzymu do strawienia mleka, szczegółów nie
        pamiętam, ale pewnie w guglu będzie:) chodzi o to, że niemowlę jest w stanie
        przyswoić sobie z niego, co trzeba, a dorosły już nie - i też może w związku z
        tym mieć problemy trawienne
        • Gość: madzioreczek Re: nowienc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:56
          jottka ale rozumiem, że nie generalizujesz, bo ja z mężem jakoś mleko trawimy i
          nasze rodziny też, babci ma 80 lat i codziennie rano od lat wpuszcza w siebie
          szklaneczkę mleka :)
          • jottka Re: nowienc 08.02.05, 11:59
            napisałam, że 'wiele osób', a nie 'całość populacji', z tym że te wiele osób to
            całkiem spora prześladowana mniejszość:(
            • madzioreczek Re: nowienc 08.02.05, 12:05
              no to mam szczescie :) może moje dzieci w przyszłości będą też je miały....
              a dziś zrobię sobie jeszcze dodatkowo budyniek i koktajl bananowy, na mleku
              oczywiście
              Pozdrówka :)
    • Gość: zadumana Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: 213.17.230.* 08.02.05, 10:02
      Mój raczej były niejadek (12 lat) nie lubi mleka. Jak był mały przez 1,5 roku
      ćwiczyliśmy mleczną alergię. Teraz jeść może, ale mu nie smakuje.
      O świcie przed szkołą zjada pół(!) talerza na ciepło z płatkami kukurydzianymi
      najprostszymi i to wszystko. W weekend oczekuje innych atrakcji na śniadanie.
      Nie zmuszam go i nie prowadzę żadnej walki. Uważam, że instyktownie wie lepiej.
      Chudy, blady i niepewny analizę krwi ma jednak "jak maratończyk".
    • mantha Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 10:39
      Uwielbiam - kasze manna, platki owsiane, lane kluski, platki kukurydzine, ryż
      na mleku i cieple mleko z miodem i masłem, jakbym miala rano wiecej czasu to
      jadlabym codziennie. Moze dlatego, ze nigdy w dziecinstwie nie bylam tym
      katowana (jednak sa jakies zalety nie chodzenia do przedszkola, poza
      uwielbieniem szpinaku) :-)
    • wadera3 Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 10:54
      moje ,dorosłe już, dzieci bardzo je lubiły....teraz chętnie by jadały gdyby im
      ktoś ugotował ;))) pyszota....
      • e_r_i_n Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 11:34
        No własnie. Ja tez z przyjemnoscia od czasu do czasu zjadam zupe mleczna. ba,
        moj maz, ktory cieplego mleka generalnie nie znosi, od czasu do czasu rowniez z
        apetytem zjada jakies zaciereczki (ktore sam nam wszystkim gotuje :)).
        • wadera3 Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 11:35
          zacierki na mleku ,to była zupa robiona jako niespodzianka-dla całej
          rodziny....w nagrodę-nie za karę....;)))
          • e_r_i_n Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 11:40
            Hehe, nie dziwie sie, jak dla mnie - pysznosci (oczywiscie nie jako standardowe
            sniadanie) :)
    • Gość: metal_fish Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:17
      dzieciom nie robie bo narazie nie mam (16 lat to młody wiek :P) a osobiście
      uwielbiam kasze manne, płatki ryżowe i owsiane na mleku (oczywiście ciepłe)
      mleko pite samo natomiast najlepiej mocno schłodzone. wszystkie produkty
      mleczne typu jogurty i sery też baaaardzo lubie :D
    • Gość: aneta Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:25
      a ja sie zawsze od zupy mlecznej w przedszkolu migalam. skutecznie ;)
      • orissa Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 13.02.05, 11:41
        Moje dziecko od zawsze było "mleczne" :-)
        Codziennie rano płatki z mlekiem (podgrzanym), w ciągu dnia nieraz pociąga
        mleko z kartonika stojąc przy otwartej lodówce.
        Zupy mleczne owszem, lubi, ale tylko u babci (przeważnie kluski lane, owsianka,
        kasza manna z cynamonem).
        Lubi też budyń i kakao (ciepłe czy zimne - nie ma znaczenia) :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka