jswm 07.02.05, 19:35 zupy mleczne? jakoś mnie w zimie nachodzą wyrzuty sumienia, że ja nierobię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kammik Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 20:03 :) Nikt nie przekona mojego dziecka, zeby przelknelo mleko o temperaturze innej niz +4 st. :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik witaj w klubie 07.02.05, 20:06 to samo, a najgorsze bylo przekonac babacie, ze MOZNA NIE ZNOSCI CIEPLEGO MLEKA i ze to nie jest nienormalne Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 20:12 moje dzieci jedza płatki sniadaniowe z mlekiem prosto z lodówki, i to tyle razy dziennie na ile wystarczy zakupiona porcja :) no a ja się ciągle zastanawiam czy im nie ugotowac tak tradycyjnie ( bo choć sama niezjem - bleee, to przynajmniej męża uszczęśliwie) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka a 07.02.05, 20:14 właściwie to z jakiej okazji żre cie ten osobliwy wyrzut sumienia? mleko jako takie to świństwo i od wieków dzielna dziatwa walczyła z przemożnym wrogiem, ciesz sie, że twoje dzieci w ogóle je wciągają:) a mąż niech sobie zrobi, co lubi, choć już jest starym ssakiem i może mieć kłopoty z trawieniem tego przysmaku dla niemowląt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.acn.waw.pl 07.02.05, 20:14 moje dziecię jada w przedszkolu i czasem u babci.. Ja nie robię.. Czasami jada płatki z mlekiem ciut podgrzanym Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:17 mleko jest szkodliwe;) A zupy mleczne na pewno jeszcze bardziej. NIGDY mi nie przyszlo do glowy ugotowac mojemu synowi zupy mlecznej i NIGDY nie mialam z tego powodu wyrzutow sumienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:21 fakt, też czytałam, chyba mnie dopadły jakieś bzdurne stereotypy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:21 nasz Mlody sam sobie dawkuje w roznych tepmeraturach... I co - powtarza sobie cichutko - mam byc Wielki jak Linda czy jak Shrek...? ) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Gdzies czytalam, ze... 07.02.05, 20:22 jacek1f napisał: > I co - powtarza sobie cichutko - mam byc Wielki jak Linda czy jak Shrek...? a to zależy, który typ męskiej urody bardziej do niego przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: a moze kayah (notxt) 08.02.05, 10:37 U niej całe wypite mleko poszło w WIEEEELKIE STOOOOPY ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: a moze kayah (notxt) 08.02.05, 10:39 i to jest odpowiednia zachęta dla młodzieży aspirującej do życia na wielką stopę Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa jak masz wyrzuty sumienia 07.02.05, 20:27 zrób im sama budyń (nie takie badziewie z torebki) jak lubią jeszcze ciepły - masz 2 w 1 :)) - coś ciepłego i domowego Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: jak masz wyrzuty sumienia 07.02.05, 20:28 a to wcale nie chodziło o przemycenie mleka tylko o takie śniadaniowe dopieszczenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
rachela180 Sama jem... 07.02.05, 20:31 ...i robię mojemu chłopu na śniadanie :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
akaala Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 20:39 moj maly mleka nie lubi, ale codZIennie wsuwa porcje owsianki (nie blyskawicznej, tylko takiej zwyklej, platki owsiane gorskie) na wodzie ugotowanej na gesto, z mlekiem sojowym albo ryzowym z lodowki, a do tego orzechy, mrozone owoce i... cynamon. Sam dodatki wymysla, ale bez owsianki dnia nie zacznie. Ale zupy mleczne... brrr, do dzis pamietam zapach i te wstretne kozuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik I ty zostaniesz indianinem 07.02.05, 20:44 ksiązka która wykonała przełom w moim dzieciecym życiu, ze owsianke (poridż znaczy) MOZNA jesc na zimno i co wiecej smakuje normalnie, anie glutowato Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: I ty zostaniesz indianinem 07.02.05, 21:51 Moja corka z apetytem je na sniadanie platki jeczmienne na wodzie, leciutko osolone, dosc geste i juz na talerzu posypane wiorkami masla. Zupe mleczna je sporadycznie, na zasadzie zachcianki. Ostatnio przez 3 dni pod rzad chciala kaszke manna na mleku polana malinowym sokiem, a dzis oswiadczyla, ze juz nie chce, bo chce swoje zwykle sniadanko. Babcie pomstuja,ze jak to,platki na wodzie, ale ja mam to w nosie i uwazam, ze robie dobrze. I tez uwazam, ze mleko szkodzi. Pozbadz sie wyrzutow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kardamon1 Re: I ty zostaniesz indianinem 08.02.05, 14:26 o rany! smiac mi sie chce jak sobie przypomnialem te ksiazke :) a bylem przekonany, ze oprocz mnie nikt tego nie czytal :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 07.02.05, 22:01 Zapytaj dziecka na jakie ma ochote-na cieple ,zimne lub wcale.Male dzieci zachowaly jeszcze instynkt i same wiedza co dla nich najlepsze:)Moje tez albo chca platki z mlekiem w temp.pokojowej albo z lodowki,albo na sucho.A mleczne produkty bardziej w postaci jogurtow lub serkow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verdun Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:50 nie wyrzucaj sobie,też nie robię,sama od dzeicka mam obrzydzenie do tego wynalazku. Chętnie zaś podaje przetwory mleczne typu danonki,serki ,jogurty,budynie itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 08:16 Robi :) Moj syn bardzo lubi makaron z mlekiem lub zacierki. Za to płatki zjada tylko z zimnym mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 09:45 Mój syn do ust nie weźmie ciepłego mleka (zreszta mamusia też nie) ble,ble,ble Kaszki różnego rodzaju przestał jeść jak miał 10 Miesięcy! Ile ja się wtedy z nim namęczyłam. Teraz ma 3 lata i szczytem marzeń dla niego na śniadanko jest jajecznica na szyneczce Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 09:59 Nie mam co prawda dziecka, ale jakoś do mnie te wszystkie posty o tym, że niezdrowe, szkodliwe nie przemawiają. Ludzie kochani! ilu z nas wychowało się na mleku, zupach mlecznych, kaszkach podawanych w przedszkolu itp rzeczach. I co? jakoś żyjemy i chyba większość z nas w zdrowiu. A jeśli już jesteśmy przy kwestii co szkodzi to moze należałoby się zastanowić co nie szkodzi naszemu zdrowiu...Dla mnie i mojego męża nie ma nic lepszego od rana jak kubek ciepłego kakao na mleku 3,2% :) Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka nowienc 08.02.05, 10:24 madzioreczek napisała: > ilu z nas wychowało się na mleku, zupach mlecznych, kaszkach podawanych w przedszkolu itp rzeczach. to, że sie dzieciom hurtowo wmusza opisane przysmaki, nie znaczy jeszcze, że są one dla nich zdrowe i pyszne - wiele osób nie trawi laktozy i cierpi np. na wzdęcia po spożyciu mleka, no ale z dzieckiem przecież nikt sie nie liczy, kaprysi i kuniec:( osobiście jestem bolesnym przypadkiem, dopiero po niezwykle efektownych dowodach złego-znoszenia-mleczka-przeze-mnie kochająca babunia zrezygnowała z dawania mi go na śniadanie dorosłym ssakom z kolei brak odp enzymu do strawienia mleka, szczegółów nie pamiętam, ale pewnie w guglu będzie:) chodzi o to, że niemowlę jest w stanie przyswoić sobie z niego, co trzeba, a dorosły już nie - i też może w związku z tym mieć problemy trawienne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzioreczek Re: nowienc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:56 jottka ale rozumiem, że nie generalizujesz, bo ja z mężem jakoś mleko trawimy i nasze rodziny też, babci ma 80 lat i codziennie rano od lat wpuszcza w siebie szklaneczkę mleka :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: nowienc 08.02.05, 11:59 napisałam, że 'wiele osób', a nie 'całość populacji', z tym że te wiele osób to całkiem spora prześladowana mniejszość:( Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: nowienc 08.02.05, 12:05 no to mam szczescie :) może moje dzieci w przyszłości będą też je miały.... a dziś zrobię sobie jeszcze dodatkowo budyniek i koktajl bananowy, na mleku oczywiście Pozdrówka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: 213.17.230.* 08.02.05, 10:02 Mój raczej były niejadek (12 lat) nie lubi mleka. Jak był mały przez 1,5 roku ćwiczyliśmy mleczną alergię. Teraz jeść może, ale mu nie smakuje. O świcie przed szkołą zjada pół(!) talerza na ciepło z płatkami kukurydzianymi najprostszymi i to wszystko. W weekend oczekuje innych atrakcji na śniadanie. Nie zmuszam go i nie prowadzę żadnej walki. Uważam, że instyktownie wie lepiej. Chudy, blady i niepewny analizę krwi ma jednak "jak maratończyk". Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 10:39 Uwielbiam - kasze manna, platki owsiane, lane kluski, platki kukurydzine, ryż na mleku i cieple mleko z miodem i masłem, jakbym miala rano wiecej czasu to jadlabym codziennie. Moze dlatego, ze nigdy w dziecinstwie nie bylam tym katowana (jednak sa jakies zalety nie chodzenia do przedszkola, poza uwielbieniem szpinaku) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 10:54 moje ,dorosłe już, dzieci bardzo je lubiły....teraz chętnie by jadały gdyby im ktoś ugotował ;))) pyszota.... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 11:34 No własnie. Ja tez z przyjemnoscia od czasu do czasu zjadam zupe mleczna. ba, moj maz, ktory cieplego mleka generalnie nie znosi, od czasu do czasu rowniez z apetytem zjada jakies zaciereczki (ktore sam nam wszystkim gotuje :)). Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 11:35 zacierki na mleku ,to była zupa robiona jako niespodzianka-dla całej rodziny....w nagrodę-nie za karę....;))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 08.02.05, 11:40 Hehe, nie dziwie sie, jak dla mnie - pysznosci (oczywiscie nie jako standardowe sniadanie) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metal_fish Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:17 dzieciom nie robie bo narazie nie mam (16 lat to młody wiek :P) a osobiście uwielbiam kasze manne, płatki ryżowe i owsiane na mleku (oczywiście ciepłe) mleko pite samo natomiast najlepiej mocno schłodzone. wszystkie produkty mleczne typu jogurty i sery też baaaardzo lubie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:25 a ja sie zawsze od zupy mlecznej w przedszkolu migalam. skutecznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: czy ktos jeszcze robi dzieciom ... 13.02.05, 11:41 Moje dziecko od zawsze było "mleczne" :-) Codziennie rano płatki z mlekiem (podgrzanym), w ciągu dnia nieraz pociąga mleko z kartonika stojąc przy otwartej lodówce. Zupy mleczne owszem, lubi, ale tylko u babci (przeważnie kluski lane, owsianka, kasza manna z cynamonem). Lubi też budyń i kakao (ciepłe czy zimne - nie ma znaczenia) :-) Odpowiedz Link Zgłoś