Gość: anka IP: *.pentex.pl 09.02.05, 21:18 prosze napiszcie jak parzyc zielona herbatę. na niektórych paczkach jest napisane że zeby zalewac wrzatkiem na innych nie. Jak jest naprawde Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: zielona herbata IP: *.acn.waw.pl 09.02.05, 21:22 nizej jest watek o parzeniu zielonej herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: zielona herbata IP: *.range217-42.btcentralplus.com 09.02.05, 22:10 Ja zyje na zielonej herbacie. Moj kolega ktory jest z Chin powiedzial ze gotujaca sie woda. Tu chodzi o herbate w lisciach a nie w np torebkach. Mozliwe ze niektore herbaty np ekspresowe zalewa sie chlodniejsza woda. :) A tak apropo szczesliwego nowego roky chinskiego na dzisiaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: zielona herbata 10.02.05, 10:02 A ja kilka razy czytałam, że wodą 80 st. I bądź człowieku mądry.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monidob Re: zielona herbata IP: *.crowley.pl 10.02.05, 11:14 jest gdzieś takie forum "herbata" czy podobnie - może tam będą mądrzejsi. A z mojej wiedzy i doświadczeń - zielone herbaty są rózne: chińskie i japońskie oraz gunpowder, senche, banche , genmaiche itd Może te różne przepisy na torebkach dotyczą róznych rodzajów herbat ? I jeszcze - w zal. od temp z tego samego rodzaju herbaty otrzymasz napar o róznym smaku A i większośc zielonych herbat można parzyć co najmniej dwukrotnie M. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: zielona herbata 10.02.05, 12:07 Kiedys wyczytalam, ze zielona herbate powinno parzyc sie w wodzie wystudzonej, tzn. po zagotowaniu wody odczekac 10 minut i nastepnie parzyc herbate tylko 3 minuty. Powinna miec barwe jasno zolta. Jesli parzysz zaraz po zagotowaniu wody to tylko krociotko aby woda dostala barwy zotej i mozna ja drugi raz uzyc do parzenia. Odpowiedz Link Zgłoś