warchlaczek 11.02.05, 10:23 witam, dostalam pieknego swiezego lososia. pomyslow na przygotowanie mnostwo, tylko dreczy mnie jedno pytanie,byc moze glupie: czy z lososia sciaga sie skore, czy mam go tylko oskrobac z lusek?? aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warchlaczek Re: łosoś 11.02.05, 10:47 mam zamiar pokroic go w tzw. dzwonki i zapiec w piekarniku z sosem serowo-jogurtowym... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: łosoś 11.02.05, 10:50 ja bym skóre zostawiła, ale ja wogóle lubie ryby ze skóra Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: łosoś 11.02.05, 10:51 Lepiej zdjąć, to nie jest trudne - musisz ostrym nożem skórę podważać i odcinać. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: łosoś 11.02.05, 11:03 1. skóra jest twarda, zwłaszcza po upieczeniu 2. ma maleńkie łuski, których nie sposób dokładnie oskrobać 3. lepiej w kilka sekund zdjąć skórę, niż zepsuć potrawę Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: łosoś 11.02.05, 11:05 w takim razie jestem dzika-zjadam skóre-smakuje mi najbardziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to ja powiem tak 11.02.05, 11:10 - jesli zapiekany w piekarniku, to lepiej zdjac, jak Brunosch mowi. Bedzie twardawa rzeczywiscie, i jak ktos nie jest Invicta ;-), to i tak zostawi na talerzu. Jak smazone kawalki, to mozna zostawic, bo ladnie sie zrobi i skora, a jak jescze dobrze doprawiona, to wtedy Invicta ma racje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: łosoś 11.02.05, 11:07 moze to tylko moje upodobania ale najlepsze lososie jakie jadlam nie byly niczym "zespuste" czyli zaqwsze byly solo a zatem ja bym go po prostu obrala z lusek, co uzreszta sie porzy lososiu bardzo latwo robi, pokroila w dzwonke , lekko posolila i popieprzyla i upiekla na oleju z maslem i czosnkiem skory sie nie zdejmuje, przygotowuje sie szybko, wyglada fantastycznie na talerzu, smakuje bosko i przede wsyzstkim smakuje jak losos a nie jak niewiedomo jaka ryba ktora trzeba serem przyprawic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: łosoś IP: *.access.telenet.be 11.02.05, 11:51 Tez skore uwielbiam ... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: łosoś 11.02.05, 11:52 moze sie poznamy:)? w restauracji to na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: łosoś 11.02.05, 18:52 Norwegowie robia bez skory. I raczej nie kroja ryby w dzwonka, tylko filetuja i kroja w kilkucentymetrowe kawalki lub zostawiaja ze skora, pieka filet w calosci, a pocjuja odkrawajac od skory (tak, jak porcjuja w IKEI). Dzwonka lepiej smazyc, bo mieso w okilicach kregoslupa lubi byc surowe. Lososia porcjkowanego nalezy piec ok. 20-30 minut w piekarniku, nie powinien byc zbyt spieczony, tylko na zewnatrz upieczony, a w srodku lekko sciety. Pieczonego w calosci trzeba trzymac w piekarniku ok.40-50 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: łosoś 11.02.05, 19:26 Ze swiezego, tlustego lososia skore sciagasz nieomal rekoma, nozem tylko lekko nacinajac. Skora lososiowa jest gruba i raczej bedzie twarda. Pewnie, ze mozesz upiec, usmazyc ze skora, jesli ktos lubi zje, jesli nie, zostawi. Skore zostawiam, gdy pieke cala rybe w folii, zdejmuje gdy maja byc filety smazone na oliwie. Ostatnio na wyspie Chiloe jadlam lososia, ktory sobie beztrosko plywaj w oceanie godzine, dwie przed polozeniem sie na patelni. Byl to solidny kawalek ze skora mocno przypieczona(ryba usmazona na oliwie z dodatkiem masla i sol). Skory nie dalo sie zjesc. Jezeli losos jest mlody, mniejszy rozmiarowo smaz ze skore, jesli duza, dorodna skora, zdejmij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: łosoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 19:49 Ja jadłem najlepszego w życiu łososia w miejscowości Morum w Szwecji.Zaproszony zostałem do restauracji łososiowej w muzeum łososia, w ośrodku restytucji łososia bałtyckiego.Odbywa się tam corocznie święto łososia.Porcyjka kosztuje ok 100$.Podawany jest ze skórą w dzwonkach pieczonych na ruszcie i polewany ziołową marynatą. Podawany jest z czarnym kawiorem i połowkami raków do tego ćwiartki małych ziemniaków również z rusztu.Pychota.było to10 lat temu ido dzisiaj od święta przyżądzam tak właśnie łososia. Odpowiedz Link Zgłoś