Dodaj do ulubionych

co jutro obiadek ?

12.02.05, 15:05
Właśnie szykuję zaprawkę do wołowiny na "dziko" ! Do tego będą szare
kluseczki i czerwona kapustka ! Pozdrawiam wszystkich "głodomorków" !
Obserwuj wątek
    • paprotka-gd Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 19:37
      Ale obiad tworzysz no, no :-)
      a u mnie dziś była zupa grzybowa z kaszubskich grzybów i pierogi
      własnoręcznie robione z nadzieniem mięsnym / indykowym /
      jutro też będzie grzybowa a na drugie danie nie mam jeszcze pomysłu ,
      pewnie coś z FK mnie zainspiruje
      • jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 19:45
        Dzieki nareszcie ktoś sie zainteresował ! A jak chodziło o przepisy na ciasto
        to respondentek miałem sporo hihi ! Obiadek wbrew pozozorom jest bardzo
        prosty ! pozdrawiam
        • paprotka-gd Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 19:59
          Zainteresowana byłam już wcześniej tylko walczyłam z tymi pierogami / cos
          około 70 szt/ część zamroziłam w razie wojny albo głodu ,
          no a jak z tą zaprawą do wołowiny na dziko ? jałowiec i co jeszcze ?
          zdradzisz tajemnicę Twej zaprawy ?
          pzdr
    • siostraheli Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 20:12
      juz od kilku lat zamierzam zrobic wolowine na dziko, chyba mnie zmobilizujesz.
      Moj ojciec czasem robil i bardzo to lubilam. Pamietam ze sie to bejcowalo w
      zalewie octowej z przyprawami i warzywami, a potem szpikowalo slonina i pieklo,
      do tego sos smietanowy. Mozesz podrzucic twoj przepis?
      U nas na jutrzejszy obiad czeka ges, do tego pewnie kluski slaskie lub galuszki
      fusate z tartych surowych ziemniakow. Do tego moze kapusta kiszona zasmazana z
      grzybami. I barszcz z uszkami, bo pol garna zostalo z dzisiejszego obiadu. Jak
      najbardziej tradycyjnie.
      • Gość: elkas Re: co jutro obiadek ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 20:25
        A u mnie gołąbki z sosem pomidorowym (już zrobiłam) i zupa ogórkowa.Pozdrawiam
    • Gość: aneta Re: co jutro obiadek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:42
      watrobka z jablkiem i cebula plus pure ziemniaczane mlekiem i czosnkiem
      • Gość: a.g9910 Re: co jutro obiadek ? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:56
        Krem z grzybów leśnych,z grzankami,a na drugie: bitki wołowe,kluski białe i
        tarte,zestaw surówek,tj:kapusta zasmazana,sałatka z ogórków,i marchewka z
        chrzanem w sosie jogurtowym< do wyboru>
    • kasia2824 Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 23:07
      Ogórkowa, a na drugie karkówka zapiekana w śmietanie i suróweczki.
    • cat-lover Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 23:42
      jutro obiad conajmniej uroczysty, bo walentynkowy /nie bedzie czasu swietowac w
      poniedzialek/- nie mam jeszcze calego planu ale na pewno poledwiczki wieprzowe
      marynowane w ostrej jamajskiej marynacie "jerk" i sernik czekoladowy!
    • coralin Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 00:25
      jedrek20 napisał:

> Właśnie szykuję zaprawkę do wołowiny na "dziko"

A można przepis prosić. Na pewno to pieknie pachnące, a zimą uwielbiam takie
      aromatyczne, pachnace na cały dom smakołyki.
      U mnie jutro zatem 'zimowy' tadżin z kurczaka z kuskusem- proste, aromatyczne i
      co ważne rozgrzewajace. Nie mam pomysłu na surówke do tego.
      • jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 09:13
        Przygotowujemy marynatę: woda, ocet (octu wg uznania po prostu marynata musi
        byc lekko kwaśna) do tego kroimy w plasterki ze dwie cebu, dajemy ząbek (dwa)
        czosnku, ziele angielski, listki laurowe, jałowiec, łyżeczka cukru, sól do
        smaku oraz inne zioła (przyprawy wg gustu, ja w zasadzie na tym składzie
        kończę). Następnie marynatę doprowadzamy do wrzenia, studzimy i wkładamy do
        niej mięsko. Ja to robie zawsze w sobotę po południu i mięsko jest w marynacie
        do niedzieli rano. Przed pieczeniem wyciągamy mięso z marynaty i "suszymy"
        bibułą, (marynaty musi być tyle aby całe mięsko było w niej zanurzone). Nie
        wiem jak wy ale ja sos do tego mięska zaciągam gęstą kwaśną smietaną.
        Pozdrawiam
        • jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 09:15
          Byłbym zapomniał ! Oczywiście do marynaty dodajemy pokrojoną marchewkę,
          pietruszkę i kawałek selera. Pozdrawiam
    • Gość: Xena Re: co jutro obiadek ? IP: *.access.telenet.be 13.02.05, 02:15
      Baraninka duszona , ryz dziki (mieszany) i salatka typu coleslaw z pomarancza.
      I jeszcze sie porwalam i zrobilam po latach garnek bigosu bedzie na najblizsza
      przyszlosc.
      • Gość: Lilka Re: co jutro obiadek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 02:25
        Niedzielny obiad - czysta pomidorowa z mrożonego przecieru z kluseczkami,
        duszone, wcześniej zamarynowane żeberka, kluski szagówki i kiszona zasmażana
        kapusta z pieczarkami.
        Po południu- herbata i faworki.

P.S. A piernik leżakuje.
        • siostraheli Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 11:05
          co to sa kluski szagówki?
          • jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 12:03
            A tego to akurat nie wiem (nie znam tej nazwy), ja robię szare kluseczki, to
            znaczy ziemniaczki gotowane plus starte surowe ! Pozdrawiam
          • egipcjanka15 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 13:16
            Szagowki to kopytka po wielkopolsku; poniewaz sa krojone na szage, czyli w
            skos :-)))))

A u mnie dzis bedzie (bo pytanie wczoraj zadane) barszcz (juz zrobiony) i rozki
            ziemniaczane nadziewane pieczarkami z polecenia Cynamoon - trzeba je jeszcze
            zrobic. Mam nadzieje, ze dobre wyjda, bo czytalam wczesniej, ze niektorzy mieli
            problemy z konsystencja ciasta . Trzymajcie kciuki ;-)
    • sinistra80 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 21:32
      U mnie reminescencje świąteczne: grzybowa czysta i pierogi z kapusta i
      grzybami. Na śniadanie była sałatka jarzynowa, a na deser sernik. I tylko
      makówek zabrakło ;)
    • Gość: miu Re: co jutro obiadek ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.05, 21:41
      jedrek20 - wybacz ciekawosc...czy ty przypadkiem nie jestes kobieta? masz taki
      damski styl, ze niemal jestem pewna ze pisze kobieta... to oczywiscie nie ma
      znaczenia, tak tylko pytam.
      • jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 14.02.05, 07:08
        A nie jestem kobietą o czym świadczy żona i córka, a nawet już wnuczek chociaż
        akurat to nie jest dowodem ! Ale ciekawa uwaga "damski styl".... Pozdrawiam
        Andrzej
    • hania55 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 22:04
      Jutro pewnie kanapka z domu i owoce + zielona herbata. Za to dzisiaj była zupa -
      krem z zielonego groszku, z parmezanem i suszonymi pomidorami, a na drugie
      placki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowo-bazyliowym. To wszystko z tęsknoty
      za latem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka