jedrek20 12.02.05, 15:05 Właśnie szykuję zaprawkę do wołowiny na "dziko" ! Do tego będą szare kluseczki i czerwona kapustka ! Pozdrawiam wszystkich "głodomorków" ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paprotka-gd Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 19:37 Ale obiad tworzysz no, no :-) a u mnie dziś była zupa grzybowa z kaszubskich grzybów i pierogi własnoręcznie robione z nadzieniem mięsnym / indykowym / jutro też będzie grzybowa a na drugie danie nie mam jeszcze pomysłu , pewnie coś z FK mnie zainspiruje Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 19:45 Dzieki nareszcie ktoś sie zainteresował ! A jak chodziło o przepisy na ciasto to respondentek miałem sporo hihi ! Obiadek wbrew pozozorom jest bardzo prosty ! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 19:59 Zainteresowana byłam już wcześniej tylko walczyłam z tymi pierogami / cos około 70 szt/ część zamroziłam w razie wojny albo głodu , no a jak z tą zaprawą do wołowiny na dziko ? jałowiec i co jeszcze ? zdradzisz tajemnicę Twej zaprawy ? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 20:12 juz od kilku lat zamierzam zrobic wolowine na dziko, chyba mnie zmobilizujesz. Moj ojciec czasem robil i bardzo to lubilam. Pamietam ze sie to bejcowalo w zalewie octowej z przyprawami i warzywami, a potem szpikowalo slonina i pieklo, do tego sos smietanowy. Mozesz podrzucic twoj przepis? U nas na jutrzejszy obiad czeka ges, do tego pewnie kluski slaskie lub galuszki fusate z tartych surowych ziemniakow. Do tego moze kapusta kiszona zasmazana z grzybami. I barszcz z uszkami, bo pol garna zostalo z dzisiejszego obiadu. Jak najbardziej tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elkas Re: co jutro obiadek ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 20:25 A u mnie gołąbki z sosem pomidorowym (już zrobiłam) i zupa ogórkowa.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: co jutro obiadek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:42 watrobka z jablkiem i cebula plus pure ziemniaczane mlekiem i czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g9910 Re: co jutro obiadek ? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:56 Krem z grzybów leśnych,z grzankami,a na drugie: bitki wołowe,kluski białe i tarte,zestaw surówek,tj:kapusta zasmazana,sałatka z ogórków,i marchewka z chrzanem w sosie jogurtowym< do wyboru> Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2824 Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 23:07 Ogórkowa, a na drugie karkówka zapiekana w śmietanie i suróweczki. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: co jutro obiadek ? 12.02.05, 23:42 jutro obiad conajmniej uroczysty, bo walentynkowy /nie bedzie czasu swietowac w poniedzialek/- nie mam jeszcze calego planu ale na pewno poledwiczki wieprzowe marynowane w ostrej jamajskiej marynacie "jerk" i sernik czekoladowy! Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 00:25 jedrek20 napisał: > Właśnie szykuję zaprawkę do wołowiny na "dziko" A można przepis prosić. Na pewno to pieknie pachnące, a zimą uwielbiam takie aromatyczne, pachnace na cały dom smakołyki. U mnie jutro zatem 'zimowy' tadżin z kurczaka z kuskusem- proste, aromatyczne i co ważne rozgrzewajace. Nie mam pomysłu na surówke do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 09:13 Przygotowujemy marynatę: woda, ocet (octu wg uznania po prostu marynata musi byc lekko kwaśna) do tego kroimy w plasterki ze dwie cebu, dajemy ząbek (dwa) czosnku, ziele angielski, listki laurowe, jałowiec, łyżeczka cukru, sól do smaku oraz inne zioła (przyprawy wg gustu, ja w zasadzie na tym składzie kończę). Następnie marynatę doprowadzamy do wrzenia, studzimy i wkładamy do niej mięsko. Ja to robie zawsze w sobotę po południu i mięsko jest w marynacie do niedzieli rano. Przed pieczeniem wyciągamy mięso z marynaty i "suszymy" bibułą, (marynaty musi być tyle aby całe mięsko było w niej zanurzone). Nie wiem jak wy ale ja sos do tego mięska zaciągam gęstą kwaśną smietaną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 09:15 Byłbym zapomniał ! Oczywiście do marynaty dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: co jutro obiadek ? IP: *.access.telenet.be 13.02.05, 02:15 Baraninka duszona , ryz dziki (mieszany) i salatka typu coleslaw z pomarancza. I jeszcze sie porwalam i zrobilam po latach garnek bigosu bedzie na najblizsza przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: co jutro obiadek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 02:25 Niedzielny obiad - czysta pomidorowa z mrożonego przecieru z kluseczkami, duszone, wcześniej zamarynowane żeberka, kluski szagówki i kiszona zasmażana kapusta z pieczarkami. Po południu- herbata i faworki. P.S. A piernik leżakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 12:03 A tego to akurat nie wiem (nie znam tej nazwy), ja robię szare kluseczki, to znaczy ziemniaczki gotowane plus starte surowe ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 13:16 Szagowki to kopytka po wielkopolsku; poniewaz sa krojone na szage, czyli w skos :-))))) A u mnie dzis bedzie (bo pytanie wczoraj zadane) barszcz (juz zrobiony) i rozki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z polecenia Cynamoon - trzeba je jeszcze zrobic. Mam nadzieje, ze dobre wyjda, bo czytalam wczesniej, ze niektorzy mieli problemy z konsystencja ciasta . Trzymajcie kciuki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 21:32 U mnie reminescencje świąteczne: grzybowa czysta i pierogi z kapusta i grzybami. Na śniadanie była sałatka jarzynowa, a na deser sernik. I tylko makówek zabrakło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: co jutro obiadek ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.05, 21:41 jedrek20 - wybacz ciekawosc...czy ty przypadkiem nie jestes kobieta? masz taki damski styl, ze niemal jestem pewna ze pisze kobieta... to oczywiscie nie ma znaczenia, tak tylko pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: co jutro obiadek ? 14.02.05, 07:08 A nie jestem kobietą o czym świadczy żona i córka, a nawet już wnuczek chociaż akurat to nie jest dowodem ! Ale ciekawa uwaga "damski styl".... Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: co jutro obiadek ? 13.02.05, 22:04 Jutro pewnie kanapka z domu i owoce + zielona herbata. Za to dzisiaj była zupa - krem z zielonego groszku, z parmezanem i suszonymi pomidorami, a na drugie placki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowo-bazyliowym. To wszystko z tęsknoty za latem. Odpowiedz Link Zgłoś