Gość: Jarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:31 właśnie wróciłem do domu mam kacze udka czy ma ktoś przepis jak je szybko przyrządzić aby je jeszcze dzisiaj zjeść na kolację Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tu z sieci, ale ... 14.02.05, 20:41 gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=10045 wiekszosc podaje (i slusznie) ze trzeba marynowac minimum nockę...:-( Ten tu nie. Ale moze nie boj sie kaczki i tak: zamarynuj je w mocnej zalewie (mocne korzenie/ziola i wino czerwone lub zaprawka octowa (z winnego oczywista!). Po godzinie minimum, obsmaz mocnoooo i podlej czyms dobrym. Dodaj jablka pokrojone w drobno i mala cebule (zrobia mily gesty sos). Do tej pory wszystko pasuje do korzeni i ziol... Musisz poddusic uda do miekkosci. Ja dodalbym po jakims czasie ziemniaki w kawalkach nie za duzych, nich sie pichcą w tym smaku.... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: tu z sieci, ale ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:01 dzięki za przepis miałem już je zrobić jak zwykle czyli z green cuury pasty i wina bikawer zrobić marynatę potrzymać w tym ze 2 godz. i usmażyc w głębokim tłuszczu, ale często wychodzą suche do tego żurawinka smażona z gruszką jabłkiem i czerwonymi winogronami na kwaśno i ziemniaki młode ( autentyczne mam ich z ubiegłego roku jeszcze ze 13 słoików Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f w zasadzie... 14.02.05, 21:10 to taki sam sposob Jarku: wino mocne, korzenie=curry (czemu nie?) Tylko potem po obsmazeniu mocnym poddus do miekkosci z roznymi dodatkami. I juz. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: w zasadzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:21 dzięki serdeczne już się robią chyba będą lepsze niż zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: opowiedz, jesli warto :-0 ..n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:32 właśnie skończyłem je jeść zrobiłem trochę po twojemu trochę po mojemu, zamarynowałem w zielonej paście curry i winie bikawer bo takie miałem dodałem trochę przypraw (m.in. mięta i bazylia z ogródka parapetowego mojej żony),oczywiście pieprz biały trochę kucharka, liść lurowy, ziele angielskie, w tym momencie przypomniałem sobie pewien orientalny przepis i zrobiłem nożem drobne głębokie dziurki w które włożyłem po jednym goździku) poleżało to ze 2 godz. wrzuciłem na gorący głęboki olej słonecznikowy.temperatura początkowa wysoka później dużo niższa. podokładnym obsmażeniu wyrzuciłem do rondelka i udusiłem w.g Twojej receptury, tylko dodatkowo dodałem suszone morele. w tym czasie odgrzałem młode ziemniaki.Żona zadowolona z walentynek wyszła wspaniała kolacja serdecze dzięki za inspirację. gdyby ktoś miał jakieś ciekawe przepisy na kaczkę to będę bardzo wdzięczny. bardzo lubię kaczkę pod każdą postacią najlepszą jadłem w barze wietnamskim na Chełmżyńskiej w W-wie zanim został sprzedany. gdyby ktoś znał taki przepis będę b.wdzięczny. na tym forum jestem nowicjuszem i nie znam jego zwyczajów,(znalazłem to forum 08.02.2005 ale tak mnie się spodobało, że chyba zostanę jego stałym bywalcem, szcególnie rady jacka1f przy wytworzeniu bloku bez czekolady kakao i takich innych rzeczy, których nie toleruję oraz kaczych udek pobudziły moją ciekawość i smak. Mogę z przyjemnością udostępniać swoje rady i pomysły oraz przepisy jeżeli tylko ędą komuś przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: jak przyrządzić kacze udka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 01:20 Ludziska dajcie przepisy na kaczkę po seczuańsku kupuję ją co tydzień na targu w w= Wwie na stadionie X lecia w sklepach wietnamskich. tam mażna kupić wszystko, począwszy od potraw chińskich skończywszy na potrawach wietnamskich. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ciesze się:-) tu masz inspiry trochę: 15.02.05, 10:49 gotowanie.x3m.pl/index.php?dzial=7&litera=K Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: jak przyrządzić kacze udka? 15.02.05, 11:02 Hmm mlode ziemniaki? A czemuz to tak? A skad te ziemniaczki? JA TEZ CHCE!!;-)) No ale z ta kaczka to mnie zaintrygowales bo kaczych udek nie widzialam. Widzialam kaczke i piersi z kaczki ale inne czesci jakos w supermarketach nie wystepuja na drobiu. Z moich doswiadczen z pieczona kaczka, to sugeruje jednak z porada jacka moze ja faktycznie zamarynowac na nocke zeb miesko skruszalo, bo kaczka ma to do siebie ze lubi twarda wychodzic. Sadze ze jak juz zamarynujesz np. w czewonym winie, majeranku, czosnku i ostrej papryce,to potem ja na patelnie lekko na sklarowanym maselko obsmazyc, potem w zaro i do piekarnika. Badaj widelcem miesko, jak juz bedzie w miare mietkie to dorzuc jabluszek, sliwek, moreli, podlej jeszcze winem i niech sie piecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: jak przyrządzić kacze udka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:34 ja nie kupuję w supermarketach nic, a kacze udka kupiłem w sklepie drobiowym w Łochowie, niedaleko Węgrowa.Gdy jestem tam przejazdem zawsze wstępuję i zawsze znajdę dla siebie coś dobrego. poprzednio były to gęsie udka teraz kacze , kupiłem jeszcze porcje królika i gęsi smalec, o właśnie co by tu z nim dobrego upitrasić może to być dobry pomysł. A poza tym w tym sklepie jest wszystko i jeszcze więcej odkryłem go niedawno i zawsze teraz odwiedzam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Jarek! 15.02.05, 16:39 Łochów, to moja stolyca, jak sezon wiejski odpalam, bo tam po zakupy jeżdżę. Gdzie ten cudny sklep? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jarek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:46 dopie4ro wróciłem do domu.spróbuję wyjaśnić.jadąc z W-wy szosą od Zawiszyna mijamy rondo i na skrzyżowaniu przy dworcu PKS skręcamy w prawo potem mijamy pocztę po lewej i skręcamy w lewo i jest to chyba trzeci albo czwarty sklep od skrzyżowania po prawej sklep drobiarski tam kupiłem kacze udka są też gęsie smaluszek gęsi sąkróliki porcjowane no i oczywiście cała gama zwykłego drobiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jarek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:13 ja mam tam w okolicy działkę a na niej moją chlubę wędzarnię zrobioną z metalowej beczki. Odpowiedz Link Zgłoś