Dodaj do ulubionych

jak przyrządzić kacze udka?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:31
właśnie wróciłem do domu mam kacze udka czy ma ktoś przepis jak je szybko
przyrządzić aby je jeszcze dzisiaj zjeść na kolację
Obserwuj wątek
    • jacek1f tu z sieci, ale ... 14.02.05, 20:41
      gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=10045
      wiekszosc podaje (i slusznie) ze trzeba marynowac minimum nockę...:-(
      Ten tu nie.
      Ale moze nie boj sie kaczki i tak:
      zamarynuj je w mocnej zalewie (mocne korzenie/ziola i wino czerwone lub
      zaprawka octowa (z winnego oczywista!). Po godzinie minimum, obsmaz mocnoooo i
      podlej czyms dobrym. Dodaj jablka pokrojone w drobno i mala cebule (zrobia mily
      gesty sos).

Do tej pory wszystko pasuje do korzeni i ziol...

Musisz poddusic uda do miekkosci. Ja dodalbym po jakims czasie ziemniaki w
      kawalkach nie za duzych, nich sie pichcą w tym smaku.... ?
      • Gość: Jarek Re: tu z sieci, ale ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:01
        dzięki za przepis miałem już je zrobić jak zwykle czyli z green cuury pasty i
        wina bikawer zrobić marynatę potrzymać w tym ze 2 godz. i usmażyc w głębokim
        tłuszczu, ale często wychodzą suche do tego żurawinka smażona z gruszką jabłkiem
        i czerwonymi winogronami na kwaśno i ziemniaki młode ( autentyczne mam ich z
        ubiegłego roku jeszcze ze 13 słoików
        • jacek1f w zasadzie... 14.02.05, 21:10
          to taki sam sposob Jarku: wino mocne, korzenie=curry (czemu nie?)
          Tylko potem po obsmazeniu mocnym poddus do miekkosci z roznymi dodatkami. I
          juz. Powodzenia.
          • Gość: Jarek Re: w zasadzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:21
            dzięki serdeczne już się robią chyba będą lepsze niż zwykle
            • jacek1f opowiedz, jesli warto :-0 ..n/t 15.02.05, 00:05
              • Gość: Jarek Re: opowiedz, jesli warto :-0 ..n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:32
                właśnie skończyłem je jeść zrobiłem trochę po twojemu trochę po mojemu,
                zamarynowałem w zielonej paście curry i winie bikawer bo takie miałem dodałem
                trochę przypraw (m.in. mięta i bazylia z ogródka parapetowego mojej
                żony),oczywiście pieprz biały trochę kucharka, liść lurowy, ziele angielskie, w
                tym momencie przypomniałem sobie pewien orientalny przepis i zrobiłem nożem
                drobne głębokie dziurki w które włożyłem po jednym goździku) poleżało to ze 2
                godz. wrzuciłem na gorący głęboki olej słonecznikowy.temperatura początkowa
                wysoka później dużo niższa. podokładnym obsmażeniu wyrzuciłem do rondelka i
                udusiłem w.g Twojej receptury, tylko dodatkowo dodałem suszone morele. w tym
                czasie odgrzałem młode ziemniaki.Żona zadowolona z walentynek wyszła wspaniała
                kolacja serdecze dzięki za inspirację. gdyby ktoś miał jakieś ciekawe przepisy
                na kaczkę to będę bardzo wdzięczny. bardzo lubię kaczkę pod każdą postacią
                najlepszą jadłem w barze wietnamskim na Chełmżyńskiej w W-wie zanim został
                sprzedany. gdyby ktoś znał taki przepis będę b.wdzięczny. na tym forum jestem
                nowicjuszem i nie znam jego zwyczajów,(znalazłem to forum 08.02.2005 ale tak
                mnie się spodobało, że chyba zostanę jego stałym bywalcem, szcególnie rady
                jacka1f przy wytworzeniu bloku bez czekolady kakao i takich innych rzeczy,
                których nie toleruję oraz kaczych udek pobudziły moją ciekawość i smak. Mogę z
                przyjemnością udostępniać swoje rady i pomysły oraz przepisy jeżeli tylko ędą
                komuś przydatne.
    • Gość: Jarek Re: jak przyrządzić kacze udka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 01:20
      Ludziska dajcie przepisy na kaczkę po seczuańsku kupuję ją co tydzień na targu w
      w= Wwie na stadionie X lecia w sklepach wietnamskich. tam mażna kupić wszystko,
      począwszy od potraw chińskich skończywszy na potrawach wietnamskich.
      • jacek1f ciesze się:-) tu masz inspiry trochę: 15.02.05, 10:49
        gotowanie.x3m.pl/index.php?dzial=7&litera=K
    • monia_77 Re: jak przyrządzić kacze udka? 15.02.05, 11:02
      Hmm mlode ziemniaki? A czemuz to tak? A skad te ziemniaczki? JA TEZ CHCE!!;-))

No ale z ta kaczka to mnie zaintrygowales bo kaczych udek nie widzialam.
      Widzialam kaczke i piersi z kaczki ale inne czesci jakos w supermarketach nie
      wystepuja na drobiu. Z moich doswiadczen z pieczona kaczka, to sugeruje jednak
      z porada jacka moze ja faktycznie zamarynowac na nocke zeb miesko skruszalo, bo
      kaczka ma to do siebie ze lubi twarda wychodzic.

Sadze ze jak juz zamarynujesz np. w czewonym winie, majeranku, czosnku i ostrej
      papryce,to potem ja na patelnie lekko na sklarowanym maselko obsmazyc, potem w
      zaro i do piekarnika. Badaj widelcem miesko, jak juz bedzie w miare mietkie to
      dorzuc jabluszek, sliwek, moreli, podlej jeszcze winem i niech sie piecze.

• Gość: Jarek Re: jak przyrządzić kacze udka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:34
        ja nie kupuję w supermarketach nic, a kacze udka kupiłem w sklepie drobiowym w
        Łochowie, niedaleko Węgrowa.Gdy jestem tam przejazdem zawsze wstępuję i zawsze
        znajdę dla siebie coś dobrego. poprzednio były to gęsie udka teraz kacze ,
        kupiłem jeszcze porcje królika i gęsi smalec, o właśnie co by tu z nim dobrego
        upitrasić może to być dobry pomysł. A poza tym w tym sklepie jest wszystko i
        jeszcze więcej odkryłem go niedawno i zawsze teraz odwiedzam.
        • jacek1f Jarek! 15.02.05, 16:39
          Łochów, to moja stolyca, jak sezon wiejski odpalam, bo tam po zakupy jeżdżę.
          Gdzie ten cudny sklep?
          • jacek1f Re: Jarek! up n/t 15.02.05, 20:46
          • Gość: Jarek Re: Jarek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:46
            dopie4ro wróciłem do domu.spróbuję wyjaśnić.jadąc z W-wy szosą od Zawiszyna
            mijamy rondo i na skrzyżowaniu przy dworcu PKS skręcamy w prawo potem mijamy
            pocztę po lewej i skręcamy w lewo i jest to chyba trzeci albo czwarty sklep od
            skrzyżowania
            po prawej sklep drobiarski tam kupiłem kacze udka są też gęsie smaluszek gęsi
            sąkróliki porcjowane no i oczywiście cała gama zwykłego drobiu
            • jacek1f dzięki piękne! n/t 15.02.05, 22:02
          • Gość: Jarek Re: Jarek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:13
            ja mam tam w okolicy działkę a na niej moją chlubę wędzarnię zrobioną z
            metalowej beczki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka