Dodaj do ulubionych

Hot peri-peri souce

14.02.05, 21:27
no właśnie.
taki sosik dostałam od kolegi.
Przywiózł mi go z Pd Afryki, na buteleczce napisane tak ładnie, że zawiera
m.in. African Birds Eye Chillies
hmm, podejrzewam tylko, bo jeszcze nie otworzyłam, ze sosik bardzo ostry
jest :))
czekam na inspiracje jak wykorzystać to cudo...
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Hot peri-peri souce 14.02.05, 21:38
      Czy to ten?
      www.perksperiperi.com/africanheat.html
    • allexamina Re: Hot peri-peri souce 14.02.05, 22:12
      Pare kropli na kazda kanapke, do salaty, na kotleta, do jajecznicy, do sosow -
      do wszystkiego.

Jesli ten sos (ktorego nie probowalam) jest z Birdeyes chili z Zimbabwe to
      powinien byc bardzo ostry. Birdeyes sa duzo ostrzejsze od jalapeno z ktorego
      robione jest tabasco. O ile pamietam to sos z japaleno zwykle maja licznik
      ostrosci 7 (skala jest od 1-10, gdzie 10 jest najostrzejszy), habanero 10, a z
      Birdeyes 9 lub 8 (w zaleznosci od tego gdzie rosly). Birdeyes sa tak ostre jak
      papryczki Thai. Kto mial okazje sprobowac papryczke Thai i przezyc - ten wie
      (sama jestem ofiara glupiego dowcipu kolegow - dlatego wiem).

Birdeyes sa bardzo cenione nie tylko ze wzgledu na ostrosc ale rowniez na smak,
      sos wiec powinien byc nie tylko ostry, ale rowniez dobry. Smacznego!
      • ampe Re: Hot peri-peri souce 14.02.05, 22:57
        kurcze zapomniałam o google!!
        znalazłam ten sosik w necie
        to nie ten wskazany przez Ampolion ale ten:

www.nandos.co.za/product/product_03.html
        kolega przywiózł mi go właśnie z Zimbabwe.
        Na buteleczce jest taka skala:mild, medium,hot,extra hot.
        Kolega podarował mi hot bo stwierdził ,że extra hot mogłabym nie przełknąć...
        • allexamina Re: Hot peri-peri souce 15.02.05, 06:11
          Z tej strony ktora znalazlas, wynika ze sos ten ma domieszke serrano chili,
          ktore sa rowniez ostre, choc nie az tak jak Birdseye. Dopytywalam znajomych o
          Peri-Peri, stwierdzili, ze jest pare teksanskich sosow duzo ostrzejszych od
          najostrzejszego Peri-Peri. Ale ten jest definitywnie ostrzejszy od Tabasco -
          badz ostrozna! Rowniez stwierdzili ze jest bardzo dobry i kazali pochwalic
          Twojego kolege za smak. (Pamietaj, duzo chleba - przynajmniej za pierwszym
          razem!) Smacznego raz jeszcze!
          • ampe Re: Hot peri-peri souce 15.02.05, 14:29
            Dzięki Alexamino,
            kolega miał mi co prawda ptrzywieźć charakterystyczny dla tamtych stron
            alkohol, ale ponieważ jak stwierdził nie mają oni nic procentowego coby było
            dobre i godne uwagi to przywiózł mi ten właśnie sosik
            :))
            muszę go zatem wypróbować oczywiście ostrożnie i z dużą ilością chleba ;)
    • Gość: Viska Re: Hot peri-peri souce IP: *.access.telenet.be 15.02.05, 15:56
      Sosy Nandos oferuja rozlegla game smakowa i sa bardzo popularne na zachodzie Europy.
      Mozna je kupic niemal w kazdym markecie z zywnoscia i chwala za to dystrybutorom!!
      Sosy zawierajace peri-peri zazwyczaj maja na butelce info dotyczace 'ostrosci',musisz dobrze
      popatrzec.
      Ale nawet te mniej pikantne sa dosyc ostre i lepiej nie przesadzac z iloscia podczas przyrzadzania np:
      mieska.

ps:martynaty Nandos sa rewelacyjne.Polecam!!!!
    • Gość: Viska Re: Hot peri-peri souce IP: *.access.telenet.be 15.02.05, 16:05
      dodam jeszcze jako ciekawostke,ze "Nando's" jest dzielem Portugalczykow :))
      • Gość: ampe Re: Hot peri-peri souce IP: 205.156.117.* 15.02.05, 16:15
        to dlaczego na buteleczce napisane jest ze wyprodukowano w Afryce Południowej?
        • Gość: goldi Re: Hot peri-peri souce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:35
          Wszystkie te sosy z RPA firm Nandos,Ukuva i Africa,Bandidos oraz Mama Aficas sa
          dostepne w duzym wyborze w delikatesach sieci Bomi oraz w sklepie Kuchnie
          Swiata w Centrum Handlowym Arkadia w Warszawie przy Rondzie Babka(maja rowniez
          inne produkty z RPA slodycze i sosy curry).Mam kilka buteleczek rożnych sosów
          ostrych i marynat z RPA,ale najostrzejszy jest z papryczki Habanero firmy
          Bandidos.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka