angel.28 15.02.05, 13:00 czy ktos moze podac mi sprawdzony przepis na tiramisu, takie prawdziwe, z serkiem mascarpone? Wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica i sprawdzony przepis Marghe_72 15.02.05, 13:04 "Macie moje. Sprawdzone przez spore grono osób. Mówcie mi Chwalipięto 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 4 jajka biszkopty (2 paczki podłużnych ) 2 łyżki cukru kakao kawa mocna kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego) Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:)))) Gotowe! Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać. To wersja Tiramisu, wykluczająca zastosowanie smietany i żelatyny. Jest to przepis oryginalny, włoski." za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16537693&a=18052936 Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: przepis na tiramisu please! 15.02.05, 13:11 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 4 jajka biszkopty (2 paczki podłużnych ) 2 łyżki cukru kakao kawa mocna kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego) Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:)))) Gotowe! Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać. To wersja Tiramisu, wykluczająca zastosowanie smietany i żelatyny. Jest to przepis oryginalny, włoski. Skladniki: ok. 300g biszkoptow (paluszkow) 500g sera Maskarpone 4 jaja 150g cukru 2 filizanki mocnej kawy 15g zelantyny 10 lyzek Amaretto likieru slodkie kakao do posypania Ubijamy bialka na sztywna piane. W osobnym naczyniu mieszamy zoltka z cukrem, dodajemy Maskarpone, zelantyne, Amaretto likier, mieszamy do powstania jednolitej masy. Nastepnie dodajemy ubite bialka i delikatnie mieszamy. Maczamy biszkopty w kawie i ukladamy w naczyniu. Po ulozeniu dna, wlewamy polowe uzyskanej masy. Nastepnie nakladamy kolejna warstwe namoczonych biszkoptow i reszte masy. Wkladamy do lodowki na minimum 4h. Przed podaniem posypujemy kakaem. Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka 77 Tiramisu zrobione (i zjedzone:) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 00:14 Zrobiłam bazując na przepisie pimpka sadelko i mieliśmy dziś na imieninowej imprezie prawdziwą ucztę. Do sprawy podeszłam ekonomicznie i zamiast serka mascarpone użyłam śmietanki 36% z Piątnicy. Osobiście nie bardzo widzę różnicę, chociaż z pewnością dla bardziej wytrawnego podniebienia jest ona wyczuwalna. Zamiast amaretto był likier czekoladowy, reszta jak w przepisie;) Smakowite toto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: przepis na tiramisu please! IP: *.chello.pl 15.02.05, 13:18 Zasugerowałabym, żeby ukręcone żółtka dobrze ubić mikserem z mascarpone (zamiast delikatnie wymieszać). Mascarpone doskonale się ubija i w miarę ubijania robi sie coraz sztywniejszy. Na 750 gr serka to dałabym 5-6 jaj. Należy obserwować gęstość masy i, w razie czego, ograniczyć ilość piany z białek. Odpowiedz Link Zgłoś
angel.28 Re: przepis na tiramisu please! 15.02.05, 13:35 Dzieki wszystkim za przepisy i rady - na pewno sie przydadza bo jeszcze nigdy nie robilam tiramisu, jestem natomiast wielka fanka tego deseru ale nie zadnych podrobek, jakie czasami serwuja w knajpach. Najpyszniejsze tiramisu w zyciu jadlam w restauracji wloskiej La Terazza w Grojcu, gdzie wybralysmy sie z kolezanka pare lat temu za namowa p.Macieja Nowaka, ktory zachwalal te knajpke w swoim felietonie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Robiłam wczoraj :)) 15.02.05, 14:32 Przepis prosty: 2 opakowania mascarpone (razem 500 g) 6 jajek 6 czubatych łyżek cukru - pudru opakowanie cukru waniliowego paczka biszkoptów likier amaretto - 2 kieliszki kawa - pół filiżanki kakao 1. żółtka ucieramy z cukrem aż zrobią się białe i cukier rozpuści się 2. do żółtek dodajemy ser i mieszamu na gładką masę 3. do masy dodajemy ubita na sztywno pianę z białek 4. do głębokiego talerza wlewamy likier + kawę (mocną!) 5. w talerzu maczamy biszkopty i układamy je na dnie formy / naczynia 6. na nasączone biszkopty wkładamy 1/2 masy i posypujemy dużą ilością kakao 7. wkładamy pozostałą masę 8. formę wkładamy do lodówki na minimum 4 - 6 godzin (choć najlepsze jest na drugi dzień) I tyle :)) aha - przed podaniem górę również posypujemy kakao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Robiłam wczoraj :)) IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 14:33 o ile mnie wzrok nie myli była prosba o przepis z mascarpone ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Robiłam wczoraj :)) 15.02.05, 14:37 o ile mnie wzrok nie myli, to napisałam nawet, ze dwa opakowania :)) Gość portalu: marghe_72 napisał(a): > o ile mnie wzrok nie myli była prosba o przepis z mascarpone ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Robiłam wczoraj :)) IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 14:41 Jasmina, masz albsolutną rację Xle przeczytałam, przepraszam ! Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Robiłam wczoraj :)) 15.02.05, 14:45 Nie szkodzi, od razu mi się przypomniało zeby łyknąc magvit i ograniczyć masło hihi... Gość portalu: marghe_72 napisał(a): > Jasmina, masz albsolutną rację > Xle przeczytałam, przepraszam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Robiłam wczoraj :)) IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 14:46 Przeczytałam "2 serki waniliowe'.. tam gdzie u Ciebie jest cukier. Fakt.. dziś nie łyknęłam... Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 16.02.05, 09:47 Chwaliłam się wczoraj, ze zrobiłam, no i wieczorem wyjęłam z lodówki i cóż się okazuje - że to totalna zupa!!! Czemu to cholerstwo się nie scieło? Kupiłam inny mascarpone niz zwykle - był dużo bardziej gęsty niż zazwyczaj, a efekt zupełnie odwrotny. Czemu??? angel.28 napisała: > czy ktos moze podac mi sprawdzony przepis na tiramisu, takie prawdziwe, z > serkiem mascarpone? Wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 16.02.05, 09:50 Ser to jedno. A robiłas wczesniej wg tego przepisu ? Bo mi sie wydaje,ze jest ciut za duzo jajek względem sera.. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 16.02.05, 09:52 Robiłam i zawsze wychodziło. Pokusiłam się jednak o mascarpone w promocji - niecale 5 zeta za pudełko (normalnie jest dwa razy drozsze). Chytry traci dwa razy jak widac. Wlozylam toto na moment do zamrazalnika, ale jak bedziemy tak zamrazac i odmrazac, to skonczymy z salmonellą... marghe_72 napisała: > Ser to jedno. > A robiłas wczesniej wg tego przepisu ? > Bo mi sie wydaje,ze jest ciut za duzo jajek względem sera.. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 16.02.05, 09:55 Bialek lepiej dac mniej niz jajek. Czasem ma znaczenie sposob laczenia mascarpone z masa: najlepiej robic to partiami. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 16.02.05, 09:59 Chodzi o to, ze wszystko zrobilam jak zwykle i klapa :( linn_linn napisała: > Bialek lepiej dac mniej niz jajek. Czasem ma znaczenie sposob laczenia > mascarpone z masa: najlepiej robic to partiami. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 16.02.05, 10:02 no to winny jest ser. A pomijając konsystencję ... smak ok?> Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 16.02.05, 11:00 smak niby ok, ot taki tiramisowy kogel mogel... marghe_72 napisała: > no to winny jest ser. > A pomijając konsystencję ... smak ok?> > Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 13:03 nie wiem jaki przepis robilas, ja mam dwa, w jednym jest zelatyna w drugim nie, ale ja zawsze troszke jej dodaje. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: CHOLERNE TIRAMISU!!!!!!!!!!!!!! 17.02.05, 13:06 w prawdziwym tiramisu' nie powinno byc zelatyny Odpowiedz Link Zgłoś
sagita_74 Do Marghe w sprawie konsystencji pytanie! 16.02.05, 10:23 Czy takie tiramisu jak robisz (mam taki sam przepis, chyba Twój ....:) po wyciągnięciu z lodówki ma konsystenję pozwalającą deser ładnie pokroić i przenieść na dekoracyjne talerzyki?? Bo moje się ciapie zawsze przy wyciąganiu, robi się apetyczna breja. Od jakiegoś czasu robię po prostu w pojedynczych pucharkach, ale tam z kolei jest problem z tymi biszkoptami, trzeba je dzielić, dziubanina straszna. No więc jak to z Twoim deserkiem jest?? S Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Do Marghe w sprawie konsystencji pytanie! 16.02.05, 11:02 Jest lekko "miękkie" ale da się pokroić i wyłożyć z formy. Ja zawsze robie w okrągłej tortownicy z odpinanymi ściankami - po rozpięciu zawsze stało na talerzu, choć po pokrojeniu zawszę ją składałam na wszelki wypadek. A wczoraj zdjełam boki i wszystko pięknie się rooooozpłyyynęęęęęęłoooooooooo po stole..... sagita_74 napisała: > Czy takie tiramisu jak robisz (mam taki sam przepis, chyba Twój ....:) po > wyciągnięciu z lodówki ma konsystenję pozwalającą deser ładnie pokroić i > przenieść na dekoracyjne talerzyki?? Bo moje się ciapie zawsze przy wyciąganiu, > > robi się apetyczna breja. Od jakiegoś czasu robię po prostu w pojedynczych > pucharkach, ale tam z kolei jest problem z tymi biszkoptami, trzeba je dzielić, > > dziubanina straszna. > No więc jak to z Twoim deserkiem jest?? > S Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Do sagity 16.02.05, 11:03 Sorry, nie zauwazylam, ze pytasz M. No ale przynajmniej juz wiesz, zeby nie robic wg mojego przepisu :) jasmina_tdi napisała: > Jest lekko "miękkie" ale da się pokroić i wyłożyć z formy. Ja zawsze robie w > okrągłej tortownicy z odpinanymi ściankami - po rozpięciu zawsze stało na > talerzu, choć po pokrojeniu zawszę ją składałam na wszelki wypadek. A wczoraj > zdjełam boki i wszystko pięknie się rooooozpłyyynęęęęęęłoooooooooo po stole.... > . > > sagita_74 napisała: > > > Czy takie tiramisu jak robisz (mam taki sam przepis, chyba Twój ....:) po > > > wyciągnięciu z lodówki ma konsystenję pozwalającą deser ładnie pokroić i > > przenieść na dekoracyjne talerzyki?? Bo moje się ciapie zawsze przy > wyciąganiu, > > > > robi się apetyczna breja. Od jakiegoś czasu robię po prostu w pojedynczyc > h > > pucharkach, ale tam z kolei jest problem z tymi biszkoptami, trzeba je > dzielić, > > > > dziubanina straszna. > > No więc jak to z Twoim deserkiem jest?? > > S > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Do sagity IP: *.acn.waw.pl 16.02.05, 14:24 moje jest miękkie.. lekko rozpływające sie .. i włąsnie to w nim lubię. Nie znosze stojącego na bacznosc Tiramisu' :)) ps. Skoro kogel mogel.. to moze jednak jajka? NIe były wieksze niz zazwyczaj? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Do sagity 16.02.05, 14:34 Tiramisù jest delikatnym deserem i wcale nie musi sie kroic. Raczej nakladac lopatka. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Do sagity 16.02.05, 14:58 No tak, ale to akurat przegięło z rozkładem :) Sądzę, ze to jajka - były mniejsze niż zwykle, ale mam wrazenie, ze jak z jajkami jest cos nie w porządku, to potrawa siada. Moze jakies konserwanty, moze co innego. A moze po prostu kometa przeleciała obok ziemi.... linn_linn napisała: > Tiramisù jest delikatnym deserem i wcale nie musi sie kroic. Raczej nakl > adac > lopatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu tiramisu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.05, 22:26 Rozmawialam kiedys o rozplywaniu sie tiramisu z kolezanka-Wloszka (oj, zdarzylo mi sie takie pare razy zrobic). Powiedziala, ze moze zalezec od swiezosci jaj (poiwnny byc bardzo swieze). Ja myslalam, ze zalezy od namaczania biszkoptow - jak sa zbyt mokre wszystko plywa. Idelane tiramisu daje sie kroic w prostokaty, kazdy wedruje na duzy plaski talerz i dopiero tam zostaje posypany kakao (cudna dekoracja bialego talerza). Mhmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: tiramisu IP: *.acn.waw.pl 16.02.05, 23:45 tu sa zdjęcia www.margherita.net/cucinare/dessert/tiramisu.shtml www.mangiarebene.com/accademia/dessert/torte/tiramisu.html www.incucina.tv/default.asp?content=%2Fricette%2Fricettarionew%2Fdolci%2Ftiramisu%2Fricetta%2Easp%3F tiramisu;' jest tzw dolce al cucchiaio.. czyli deserem nadającym sie do jedzenie łyżeczką.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: tiramisu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.02.05, 00:17 No pewie, ze lyzeczka! Mozliwosc krojenia nozem odnosi sie tylko do gestosci masy - czyli daje sie wyciac i nie rozplywa sie. Ale takie rzadsze tez uwielbiam! Ma tylko jedna wade: kalorie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: tiramisu 17.02.05, 12:51 Lu, to nie było zastrzezenie a jeno spostrzeżenie :) ja nie kroję, nakładam łopatką/./ Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Moj przepis na tiramisu, ze zdjeciami jak robie 17.02.05, 00:56 www.ccwhois.net/parisvarsovie/tiramisu.html Sprawdzone, pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Wariacje na tenat tiramisu 17.02.05, 13:40 Jadłam kiedyś "tiramisu" z rabarbarem i truskawkami (zamiast kawy użyto do namoczenia biszkoptów syropu z rabarbaru i przybrano truskawkami). Było to bardzo smaczne, choć nie całkiem tradycyjne tiramisu... Kilka miesięcy temu sama zrobiłam tiramisu zastępując kawę syropem ze świeżych moreli i powiem szczerze, że wcale mi to nie smakowało :( Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wariacje na tenat tiramisu 17.02.05, 13:47 Klasyczne wiadomo jakie jest:) ale istnieją wariacje na temat np cytrynowe ( w ogromnym skórcie zamiast kawy - sok z cytryn .. do mascarpone mozna też dodac trochę cytryny i skórki cytrynowej albo z owocami leśnymi (Tiramisu z owocami (przepis nie sprawdzony) W zasadzie postępowac tak jak w przpadku klasycznego tiramisu, tyle,ze zamiast kawy użyc soku z mrożonych owoców (czyli tego , ktory sie wydzieli podczas rozmrażania) a na warstwę sera kłaśc rzeczone owoce. Ja bym tego kakao nie posypała.. moze bialą czekoladą? W sezonie zastosowac swieze owoce np. maliny) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Marghe, czy robiłaś już to cytrynowe? 17.02.05, 14:00 Uwielbiam wszystko co cytrynowe i korci mnie podana przez Ciebie wersja tego deseru. Małe pytanie : czy trzeba jakoś specjalnie uważać, aby serek mascarpone się nie zwarzył? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Marghe, czy robiłaś już to cytrynowe? 17.02.05, 14:02 niestety nie robiłam :( ale cały czas mam zamiar :))))) Ja chyba jednak nie dam soku do sera.. wystarczy ta spoora ilosc w biszkoptach.. a do sera tylko skórkę Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa tiramisu wg. jasmina_tdi :-) 16.05.05, 12:43 Jasmina, zrobilam tiramisu dokladnie wg Twojego przepisu i wyszlo super! nie rozplynelo sie i smak mialo taki jak miec powinno!:-) w moim przypadku jajka nie byly super swieze, serek kupilam najtanszy w sklepie, wiec ten raz, kiedy Ci sie rozplyneeeloooo... to musiala byc jednak kometa;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: tiramisu wg. jasmina_tdi :-) 08.08.05, 11:05 to super :) faktycznie, kometa jak nic innego, bo przy moich kolejnych próbach tez wszystko było OK. szpulkaa napisała: > Jasmina, zrobilam tiramisu dokladnie wg Twojego przepisu i wyszlo super! nie > rozplynelo sie i smak mialo taki jak miec powinno!:-) w moim przypadku jajka ni > e > byly super swieze, serek kupilam najtanszy w sklepie, wiec ten raz, kiedy Ci si > e > rozplyneeeloooo... to musiala byc jednak kometa;-) Odpowiedz Link Zgłoś