Dodaj do ulubionych

proste, tanie i smaczne

16.02.05, 14:04
Zdaję sobie sprawę że to forum jest dla wszystkich, lecz czasami "szczęka mi
opada" kiedy ktoś prosząc o jakiś przepis otrzymuje go, a on zaczyna się od:
składniki - szklaneczka koniaku, szafran, szynka parmezańska, 10 dkg
przedniej płetwy rekina ........ itd ! Chodzi mi po prostu o to aby starać
się by udzielane rady były na każdą kieszeń i możliwości, ze wskazaniem na
tych których nie stać na wyżej wymienione składniki. W końcu bardzo wiele
smacznych potraw i ciast można zrobić z całkiem banalnych "surowców". Nie
neguję potrzeby innych "forumowiczów" na potrawy bardziej wykwintne bo każdy
ma tu na tym forum swoją "rację istnienia", lecz uważam że podawanie przepisu
z "górnej półki" osobie która już na wstępie delikatnie daje do zrozumienia o
swoich ograniczonych zasobach finansowych jest li tylko popisywaniem się
swoją znajomością rzeczy ! Niestety często na takie przypadki można trafić na
tym skądinąd bardzo sympatycznym forum. A co wy o tym myślicie ? Jeżeli kogoś
uraziłem z góry przepraszam ! Pozdrawiam wszystkich Jędrek
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: proste, tanie i smaczne IP: *.acn.waw.pl 16.02.05, 14:07
      Jedrku.. nie umiem zajrzeć komuś do portfela:)

Poza tym kazdy z nas ma konktretne nawyki zywieniowe i takowymi sie dzieli. I
      nie świadczy to o manierze, o chęci popisania sie..

Zawsze mozna
      a. nie skorzystać z danego przepisu
      b. poprosić o zamienniki
      c. czekać aż ktoś inny zasugeruje coś "sensowniejszego"
      • jedrek20 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 14:13
        Owszem racja ! Ale zauważ że bywają takie zapytanie w których można dopatrzeć
        się raczej skromnych możliwości fnasowych a odpowiedzi są z "kuchni Mariota".
        Pozdrawiam
        • egipcjanka15 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 14:26
          Wez tez pod uwage Jedrku, ze na tym forum pisza ludzie z roznych stron swiata,
          czasem nie znajacy realiow kraju z ktorego pytanie pochodzi. I dla kogos ta
          przyslowiowa pletwa rekina moze byc produktem codziennym i tanim.

Poza tym sa watki wprost proszace o przepisy niedrogie i nie zauwazylam zeby
          ktos w nich kawior i trufle proponowal. Ale jesli pytajacy nie ustala od razu
          pulapu cenowego, to moze spodziewac sie przepisow na potrawy tanie, srednio
          tanie i wcale nie tanie. I ta osoba sobie wybierze co jej i portfelowi pasuje.
          • jedrek20 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 14:28
            Ależ przecież brałem to pod uwagę pisząc mój pierwszy post ! Pozdrawiam
            • hania55 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 14:38
              Jędrku, a czy naprawdę napotkałeś tutaj tak jaskrawe przykłady? Np. ktoś
              pisze, "chciałbym urządzić swoje imieniny na 15-20 osób, ale zbliża się koniec
              miesiąca i troche krucho u mnie z kasą", a w odpowiedzi masz same przepisy na
              jagnięcinę, frutti di mare, risotto z truflami i dobre rady, żeby na aperitif
              zaserwować Cristal?
        • Gość: giezik Re: proste, tanie i smaczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 19:14
          sporo osob na forum nawet tych podajacych jak to piszesz przepisy z "gornej polki" sygnalizowalio, ze kiedys tam mialo klopoty finansowe, albo tera przechodzi przejsciowe trudnosci. I powstawalo sporo watkow o tanim jedzeniu, w ktorym oferowali swoje pomysly rowniez Ci ktorzy na co dzien kupuja teraz cos wiecej.
          A juz na pewno nie bylo w tym popisywania sie
    • hania55 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 14:35
      Jędrku, myślę, że się trochę czepiasz. Jeśli ktoś prosi o przepis na tanie
      danie, nie przypominam sobie przypadku, żeby mu ktoś dosunął przepisem na
      kuropatwy nadziewane truflami. Jeśli ktoś prosi o przepis na danie, którym chce
      zrobić na kimś wrażenie, albo podkreśla, że ma być to coś "ekstra", coś
      wykwintnego, może się zdarzyć, że zaproponuje mu się użycie nieco bardziej
      ekskluzywnych składników.
      Pamiętaj, że z forum korzysta bardzo wiele osób, piszących z różnych stron
      Polski, z różnych stron świata i tak, np. dla Senin luksusem może być kiszona
      kapusta albo razowy chleb, a dla mnie ośmiornica.
    • monia_77 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 14:53
      Skoro masz takie wrazenie to sprostuj to na danym watku, a nie zakladasz
      oddzielny, nie podajac przykladu? Ja jak sie czepiam to wywoluje do tablicy.

Co do przepisow z "wyzszej polki" to ja je uwielbiam i zbieram pieniazki
      skrupulatnie, zeby sobie zafundowac, ocet malinowy, sos ostrygowy, duuzy filet
      z lososia, szynke parmenska i inne rarytasy. Mam okazje poznac smak "dobrych"
      rzeczy i uwazam ze warto. Wole sobie kupic 10 dag b. drogiego sera niz kolejny
      lakier do paznokci. Jezeli mnie nie stac na skladniki z "drogiej polki" to
      szukam substytutow i tez wychodzi pyszne. Wszak szklaneczke koniaku mozna
      zastapic, a pletwy rekina bym nie zjadla bo to zbyt piekne zwierze ;-))
    • amused.to.death Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 15:49
      jak już zauważyłeś Jędrku, forum jest dla wszystkich dlatego znajdziesz tu różne przepisy dlatego znajdziesz tu i drogie przepisy i tanie. I tak jest dobrze.

Zamiast DELIKATNIE dawać do zrozumienia o swoich możliwościach finansowych, lepiej po prostu WPROST napisać, że chce się tani przepis - tak jest łatwiej.

Dla mnie te droższe przepisy są jak najbardziej ok.
      Teraz mnie na dużo więcej rzeczy stać, ale pamiętam jak kiedyś jadłam bardzo tanie rzeczy przeglądając wykwintne przepisy kuchenne i myśląc, że kiedyś na pewno spróbuję. I absolutnie mi nie przeszkadzało, że czytając je jadłam ziemniaki z kefirem. Może to zależy od nastawienia? :))
      • jedrek20 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 15:55
        No i tego się spodziewiałem ! W dobrzej wierze poruszyłem pewien temat i
        teraz "obrywam" ! Mnie też stać na dobre jedzenie, jak tu jedna a pań się
        pochwaliła, lecz nie o to mi chodziło ! Pozdrawiam wszystkich
        • hania55 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 15:59
          Jędrku, nie unoś się, tylko podaj jakieś konkrety. Jestem na tym forum od dawna
          dawna i po prostu nie przypominam sobie tak jaskrawych przypadków, jakie
          poruszyłeś.
          • jedrek20 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:06
            Nie nie unoszę się daleko mi do tego. Ja na tym forum jestem gdzieś od pół roku
            (więc nie od dawna, na poczatku jako "gość" jeszcze), lecz wierz mi że
            spotkałem się z tym co opisywałm (trudno mi teraz doszukiwać się tych wątków) a
            mając wolną chwilę poruszyłem ten temat. I nie było moją intencją prawienie
            komuś konkretnemu wymówek ! Pozdrawiam PS: to forum uważam za najbardziej
            sympatyczne !
          • karmilla Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:18
            hania55 napisała:

> Jędrku, nie unoś się, tylko podaj jakieś konkrety. Jestem na tym forum od
            dawna
            >
            > dawna i po prostu nie przypominam sobie tak jaskrawych przypadków, jakie
            > poruszyłeś.
            ja chyb akjestem nieco krócj i nie wszystko czytam ale utkwił mi w pamięci taki
            wątek gdzie ktoś pyta o przepisy na smaczne i tanie dania, i jedną z propozycji
            jest takie proste, tanie danie (cytat z pamięci więc mogę się pomylić, ale
            raczej nie w tych szczegółach o które mi chodzi): na oliwie podsmazyć czosnek,
            ugotowac makaron, wrzucić na ten podsmażony czosnek i posypać parmezanem. Fakt,
            w tymże samym wątku ktoś zwrócił uwagę na "taniość" parmezanu i oliwy, niemniej
            jednak samo znalezienie się takiego przepisu w wątku traktującym o tanich
            daniach też już mówi nieco o tym kto co uważa za tanie.
            A tak swoją drogą czy istnieje jakiś przepis na risotto lub spaghetti bez
            parmezanu? <mam na myśli przpis, a nie uwagę, że zawsze możesz użyć innego
            setra - ale to już nie będize to samo>
            • egipcjanka15 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:31
              karmilla napisała:

> A tak swoją drogą czy istnieje jakiś przepis na risotto lub spaghetti bez
              > parmezanu? <mam na myśli przpis, a nie uwagę, że zawsze możesz użyć innego
              > setra - ale to już nie będize to samo>

Na risotto to raczej nie, ale makaronow (jesli nie musi koniecznie byc
              spaghetti) ile dusza zapragnie; zawsze gdzy dodajesz rybe to nie dajesz raczej
              parmezanu (chyba ze ktos bardzo lubi ;-)). Swiderki lub rurki z brokulami i
              anchovis, male muszelki (oryginalnie orcchiette, ale jak nie masz to male
              i "niezawiniete" muszelki tez sa super) z sosem z tunczyka z kaparami na
              kwasno. Rurki z cukinia i feta. Wstazki ze smietanowo-lososiaowym z kaparami.
              Tyle mi z biegu do glowy przyszlo.
              • karmilla Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:43
                dzięki, jak znajdziesz chwilę, byłabym wszięczna za rozwinięcie tych przepisów.
                Z własnych doświadczeń: risotto bez parmezanu też jest smaczne ;-)
                a to przykład, któy miałam na myśli:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10193315&a=10316072
              • barbaraanna3 Re: proste, tanie i smaczne 17.02.05, 11:17
                Czy mi się wydawało, czy karmilla poszukiwała opcji bez parmezanu, bo
                zakupienie kawała mogłoby nadwyrężyć jej budżet?
                No to ładne propozycje w zamian... szczególnie kapary i o tej porze cukinie
                oraz łosoś :))
                • hania55 Barbaraanna 17.02.05, 11:21
                  Nie, Karmilla pytała, czy do wszystkich rodzajów makaronu i risotto trzeba
                  dodawać parmezan. Odpowiedź Egipcjanki jest prawdziwa. O co Ci chodzi?
                  • karmilla Re: Barbaraanna 18.02.05, 09:44
                    Zgadza się, pytałam z ciekawości, bo trochę mnie drażniło, że wszystko co dobre
                    w temacie risotto i pasta (bo właściwie to mi o makarony, a nie - jak
                    napisałam - tylko o spaghetti chodziło) musi mieć parmezan. Bo wbrew pewnym
                    czepianiom się, na dobre jedzenie jestem w stanie nadwyrężyć nieco swój budżet
                    co najmniej raz w miesiącu (w końcu jakoś trzeba uczcić święto
                    matkiboskiejpieniężnej ;-)) No i czego się nie zrobi żeby choć raz na czas
                    zaszpanować przed gośćmi ;-))
                    • hania55 Re: Barbaraanna 18.02.05, 09:58
                      Co do zasady parmezanu nie dodaje się do makaronów z rybami i owocami morza.
                      Niestety te produkty w Polsce są również b. drogie.
                      Risotto w ogóle rzadko robię z parmezanem, bo wolę delikatniejsze.
                      • karmilla Re: Barbaraanna 18.02.05, 12:27
                        ja robilam tylko bez parmezanu, bo się wtedy na kurki wykosztowalam i uznałam
                        że bez parmezanu też się da. I rzeczywiście dobre było.
                        I wiem, że to pytanie się pojawiało już ale odpowiedzi się jakoś nie
                        doszukalam: dlaczego do ryb i owoców morza nie daje się parmezanu? Czyżby
                        prawidłowa odpowiedź miała brzmieć: bo znawcy tak twierdzą? ;-)
                        bo mnie soso pomidorowo-tuńczykowy z parmezanem bardziej smakuje, niż bez
                        parmezanu (przepis jaki miałam podany mówił o parmezanie, bo i sama bym sobie
                        tego ine wymyśliła.
                        • hania55 Re: Barbaraanna 18.02.05, 13:05
                          Parmezan po prostu kłóci się ze smakiem ryb (świeżych) i owoców morza. Poza
                          tym, przepisy na makarony pochodzące np. z południa Włoch, z Sycylii, raczej
                          nie zawierają parmezanu, tylko, jeśli w ogóle, lokalne sery (np. podawany
                          wczoraj przepis sycylijski na pasta alla Norma - oryginalnie używa się słonej
                          ricotty, a z jej braku łagodnego pecorino albo provolone).
                          Oczywiście, z braku oryginalnych produktów, trzeba się jakoś ratować, zdając na
                          własny smak.
            • hania55 Karmillo 16.02.05, 16:57
              Zamiast parmezanu, możesz użyć innego ostrego, twardego sera. Poza tym kawał
              parmezanu kupiony raz na 2 miesiące wystarcza na b. długo, jeśli nie wrzucasz
              go tonami do wszystkiego, co gotujesz. Butelka oliwy też może być
              wielomiesięczną inwestycją, a stanowi bazę dla szybkich i smacznych sosów. W
              najchudszych czasach zdobywałam się raz na jakiś czas na jeden i drugi wydatek,
              bo dzięki nim nie raz miałam królewską ucztę z prostych i tanich składników.

• karmilla Re: Karmillo 16.02.05, 17:16
                co rozumies przez "Kawał" parmezanu? bo kawałek (wedle przepisów starczający na
                jakieś dwa danie na 4 osoby - a chyba o takie objady chodziło) kosztuje powyżej
                20 zł, co jak ktoś szuka obiadów za 4-5 zł, to jak na przyprawę to trochę
                drogo. Oczywiście wszystkie (lub prawie wszystkie) drogie składniki można
                zastąpić czymś tańszym, tylko nie wiem, czy jak kto szuka tanich przepisów to
                szuka czegoś co może brzmieć: (zestaw przpadkowy, nie ręczę za jadalność ani
                za odpowiedniość zastępników)): pierś strusia z truflami w koniaku
                oczywiście, jeśli Twoje zasoby finansowe nie pozwalają kupić Ci piersi struia
                możesz zastąpić ją wołowiną, a trufle podgrzybkami. A zamaist koniaku wystarczy
                zwykła brandy.
                Tylko po co? Ludzie chyba chcą raczej przepisów na tanie dania, a nie na tanie
                erzatze drogich dań. <a może mi się tylko tak wydaje>
                • hania55 Re: Karmillo 16.02.05, 17:31
                  Tak kawałek za 18-19 zł wystarcza mi na ponad miesiąc na 2 osoby przy częstym
                  użyciu.
                  Pomijając jeden jedyny nieszczęsny post o parmezanie do makaronu, osoby
                  proszące o przepisy na tanie potrawy dostają sensowne porady.
                  • karmilla Re: Karmillo 16.02.05, 17:37
                    hania55 napisała:

> Tak kawałek za 18-19 zł wystarcza mi na ponad miesiąc na 2 osoby przy częstym
                    > użyciu.
                    o, to nie wiem gdize kupujesz, albo używasz mniej niż przepisy sugerują, alebo
                    kupujesz gdiześ taniej niż w większości supermarketów. Inna sprawa to taka, że
                    od kiedy zobaczyłam lekko nadpleśniały kawałek parmezanu w supermarkecie,
                    raczje wahałabym się kupić większy kawałek na zapas, bo nie wiem, czy by mi
                    strarczyła na dwa miesiące, czy spelśniał po tygodniu.

> Pomijając jeden jedyny nieszczęsny post o parmezanie do makaronu, osoby
                    > proszące o przepisy na tanie potrawy dostają sensowne porady.
                    Wiem, nie pisałam przecież że to jeden z wielu przykładów, tylko że jedyny jaki
                    pamiętam, a było to odpowiedź na posty tych osób, które twierdziły, że w ogóle
                    takich przypadków nie było <wiem, czasem jestem nazbyt precyzyjna, dla
                    równowagi kiedy indziej w ogóle>

• hania55 Re: Karmillo 16.02.05, 17:41
                      Parmezan albo grana padano kupuję w Bomi i wyszukuję mniejsze kawałki. Trzymam
                      szczelnie owinięty w folię. Wytrzymuje ponad miesiąc. Nie wiem, ile parmezanu
                      zaleca się sypać w przepisach. Sypiemy tyle, ile uważamy za stosowne.

Nawet jeśli "niestosownych" postów było 5 albo 10, biorąc pod uwagę, ile postów
                      zawierało pomocne informacje, nie rozumiem, po co cały ten hałas? Konkluzja
                      jest chyba jednak taka, że ludzie z forum starają się odpowiadać na zadawane
                      pytania :-)

Pozdrawiam,

• amused.to.death Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:01
          Ej, przecież nie biję:))), bo to do mnie o tym obrywaniu, prawda?

Rozumiem dobrą wiarę,ale....ja nie widzę aż takiego natłoku drogich przepisów, żeby się martwić tym że za dużo.

Przepisu ze 'szklaneczką koniaku' też sobie nie przypominam. Ku mojemu ogromnemu żalowi, bo chętnie zrobiłabym coś z tą butelką koniaku, której od dwóch lat nikt nie chce pić:(((

A tak a propos: zawsze mnie interesowało dlaczego koniak jest dobrem 'luksusowym' dawanym w prezencie, skoro tak mało ludzi lubi go pić? Ja np. nie znam nikogo kto by lubił.
          • egipcjanka15 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:14
            amused.to.death napisała:

> Przepisu ze 'szklaneczką koniaku' też sobie nie przypominam. Ku mojemu
            ogromnem
            > u żalowi, bo chętnie zrobiłabym coś z tą butelką koniaku, której od dwóch lat
            > nikt nie chce pić:(((

Mnie daj, ja wykorzystam kazda ilosc ;-)
            Do uzytku wewnetrznego
            • jedrek20 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:19
              Nie czujesz tego że to jedynie był abstrakcyjny przykład (jak i reszta podanych
              przeze mnie "składników") ? Dziwi mnie to ?
              • monia_77 Popieram Hanię 16.02.05, 16:26
                gdyż też jestem od dawna na tym forum i nie zauwazylam zeby ktos proponowal
                osobie o skromnym budzecie np. parmezan. Bylo wiele watkow zakladanych z prosba
                o tanie posilki, bo wiadomo jak jest w zyciu raz musimy zaciskac pasa, a innym
                razem troszke go popuszczac ;-)) Jezeli ktos ma wyobraznie zeby zagladac na
                forum bo szuka porady to ma ją tez takze w szukaniu substytutow.
              • egipcjanka15 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:33
                Ja???? Alez ja tylko prosilam Amused o ten nadmiarowy koniak :-) Zadnych
                przykladow nie roztrzasalam.
                • jedrek20 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:43
                  Przepraszam ! Racja nie doczytałem !
              • amused.to.death Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 16:47
                Chwileczkę, w takim razie zarzucasz ludziom, że podają przepisy z niewiadomo czym, a jako przykłady podajesz WYMYŚLONE przez siebie składniki?
                To chyba nie fair, prawda?
                • Gość: ania Re: proste, tanie i smaczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:07
                  zajrzalam tutaj przypadkiem myślałam ze znajdę tu jakies konkretne tanie
                  przepisy a tu jakieś przepychanki...
                  • hania55 Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 17:08
                    Na początek proponuję www.pesto.art.pl

Skarbnica prostych, tanich i smacznych przepisów.
                    • karmilla Re: proste, tanie i smaczne 16.02.05, 17:18
                      eno, jak się przejść po wyszukiwarce forum, to się duż znajdzie takich wątków.
                      Jak szukalam swojegy przykładu (jedynego jaki znałam), to miałam trochę wątków
                      do przejrzenia. Więc jednak trochę przepisów na tanie potrawy można tu znaleźć.
            • amused.to.death OT 16.02.05, 16:49
              > Mnie daj, ja wykorzystam kazda ilosc ;-)
              > Do uzytku wewnetrznego

Wow! No to szkoda, że nie jesteś z Poznania:)
              A pijasz sam, czy z jakimiś dodatkami?
              Jedyny koniak jaki mi smakował to jakiś kosmicznie drogi Martell z 7up podany na jakiejś degustacji:)
              • egipcjanka15 Re: OT 17.02.05, 11:28

> Wow! No to szkoda, że nie jesteś z Poznania:)

Jestem z Poznania!!!!!! (no, prawie;-)) Ale "chwilowo" przebywam poza miejscem
                stalego zamieszkania. No ale mam plany na odwiedziny w rodzinnych stronach na
                wiosne (oby sie udalo).

> A pijasz sam, czy z jakimiś dodatkami?

Tylko i wylacznie sam. Mam taka zasade ;-), ze jesli koniak (czy brandy) nie
                jest wystarczajaco dobre w smaku, zeby pic je samo, to nie nalezy go pic. To
                samo dotyczy whisky.

Martell z 7up, brrrrrrrr, toz to przestepstwo! ;-)
                • amused.to.death Re: OT 17.02.05, 17:46
                  a jednak z Poznania? :)
                  Jak to się stało, że tego nie zauważyłam, zwykle zwracam uwagę:)))

> Martell z 7up, brrrrrrrr, toz to przestepstwo! ;-)
                  Hmmm....tylko tak się składa, że ja coś takiego piłam we Francji w miasteczku Cognac w fabryce (??? jak to nazwać???) Martella:)
                  • egipcjanka15 Re: OT 18.02.05, 11:23

> a jednak z Poznania? :)
                    > Jak to się stało, że tego nie zauważyłam, zwykle zwracam uwagę:)))

NIe mialas czego zauwazyc, bo ja chwilowo od kilku lat w Egipcie przebywam. Ale
                    do Poznania wpadam czasem i wlasnie na wiosne mi sie marzy.

> > Martell z 7up, brrrrrrrr, toz to przestepstwo! ;-)
                    > Hmmm....tylko tak się składa, że ja coś takiego piłam we Francji w miasteczku
                    C
                    > ognac w fabryce (??? jak to nazwać???) Martella:)

No, jak MArtell "osobiscie" cos takiego zapodal to... pora umierac.
          • Gość: anamej Re: proste, tanie i smaczne IP: 213.227.80.* 18.02.05, 08:57
            To już znasz- ja lubię. Co więcej - uwielbiam, kocham koniaczek. Koniaczek jest
            boski o ile traktuje się go z szacunkiem, czyli smakuje a nie chleje.
    • ampolion Re: proste, tanie i smaczne 17.02.05, 02:37
      Kwestia jak sie formuluje post. Troche precyzyjnosci wszystko zalatwi.
      Odpowiedzi na ogolnikowe pytania sa typu: a moze to...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka