die_braut Re: ZUPA Z SOCZEWICY 17.02.05, 13:25 no wlasnie, czy mozecie sie podzieclic swoimi doswiadczeniami z ta zupka? Odpowiedz Link Zgłoś
die_braut Re: ZUPA Z SOCZEWICY 17.02.05, 16:09 sorki, za zla kompozycje:P chodzilo mi jak ja robicie?czytalam pare przepisow, wszystkie sie bardzo roznily, juz sama nie wiem:)moze jais latwy przepis??pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Chyba najprostszy 17.02.05, 16:22 Trzeba namoczyć soczewicę przez noc. Ugotować w wywarze (warzywny, drobiow itp.). Zmiksować. Doprawić. I już Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Chyba najprostszy 17.02.05, 17:28 Wlasnie soczewicy nie trzeba moczyc przez noc, bo ona bardzo szybko sie gotuje, to chyba jedyne straczkowe warzywo, ktorego nie trzeba moczyc. Milo jest zmieszac kilka odmian (zielona, brazowa i francuska np), dodac cebulke drobno pokrojona, troche marchewki, kolendre, pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: Chyba najprostszy IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.02.05, 17:28 ja nie namaczam soczewicy,po co ,skoro gotuje sie 20minut? kupuje taka w woreczkach(jak ryz) ,gotuje wywar z drobiu z warzywami (marchewka,pietruszka seler)zielem ang,i lisciem laurowym,jak sie zagotuje dosypuje soczewicę,jak sie zagotuje dodaję kartofle,gotuje do miekkości wszystkiego,oczywiscie doprawiam .posypuje zieloną pietruszką. podaję do niej osobno śmietanę gęstą,nie kazdy lubi,ale mi i mojej córce smkuje z kleksem śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Robiłam wczoraj 17.02.05, 17:27 W małym garnku gotowała się soczewica - mały kubeczek (jakieś pół godziny) W większym - łyżka oleju, na to spora cebula (tylko ją zeszkliłam), 1 utarta marchew, zalałam wodą, za parę minut dodałam 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, sól, majeranek (20 minut). Miękką soczewicę wrzuciłam do garnka z warzywami i zrobione. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: ZUPA Z SOCZEWICY 17.02.05, 17:29 Sa różne soczewice. Czerwona jest łatwiejsza, bo gotuje sie w mig. Przepis na zupę z CZERWONEJ soczewicy Podsmażyć cebulę na oliwie, dodać pokrojoną marchewkę, seler, kolendre-ziarna , lisć laurowy, ziele angielskie, soczewiczę . Zalać wodą lub rosołem i gotować.Dodac sporo papryki mielonej, kmin, czosnek(duzo). Przed podaniem posypac pietruszką. Z ZIELONEJ soczewicy mozesz zrobić słynne danie(strasznie gęsta zupa) mdshadara Wrzucać do rosołu namoczoną wcześniej(jeśli nie namoczysz tez nic złego, po prostu dłużej pogotujesz, ja nie moczę)soczewicę zieloną,marchewkę, czosnek, kolendre-ziarna, ziele. Kiedy soczewica jest juz prawie gotowa wzucasz troche kaszy jęczmiennej i trochę jakiejś ostrej przyprawy. Tradycyjnie je sie to z pokrojonymi na wierzchu pomidorami i jogurtem.Ja jem bez tego i traktuję jako rozgrzewajaca zimową zupe. Odpowiedz Link Zgłoś