Dodaj do ulubionych

ZUPA Z SOCZEWICY

17.02.05, 13:23
Obserwuj wątek
    • die_braut Re: ZUPA Z SOCZEWICY 17.02.05, 13:25
      no wlasnie, czy mozecie sie podzieclic swoimi doswiadczeniami z ta zupka?
    • mwookash To znaczy? 17.02.05, 13:30
      Ogólnie dobra
    • die_braut Re: ZUPA Z SOCZEWICY 17.02.05, 16:09
      sorki, za zla kompozycje:P chodzilo mi jak ja robicie?czytalam pare przepisow,
      wszystkie sie bardzo roznily, juz sama nie wiem:)moze jais latwy
      przepis??pozdrawiam:)
      • mwookash Chyba najprostszy 17.02.05, 16:22
        Trzeba namoczyć soczewicę przez noc. Ugotować w wywarze (warzywny, drobiow
        itp.). Zmiksować. Doprawić. I już
        • staua Re: Chyba najprostszy 17.02.05, 17:28
          Wlasnie soczewicy nie trzeba moczyc przez noc, bo ona bardzo szybko sie gotuje, to chyba jedyne
          straczkowe warzywo, ktorego nie trzeba moczyc.
          Milo jest zmieszac kilka odmian (zielona, brazowa i francuska np), dodac cebulke drobno pokrojona,
          troche marchewki, kolendre, pycha!
        • Gość: kojka Re: Chyba najprostszy IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.02.05, 17:28
          ja nie namaczam soczewicy,po co ,skoro gotuje sie 20minut?

kupuje taka w woreczkach(jak ryz) ,gotuje wywar z drobiu z warzywami
          (marchewka,pietruszka seler)zielem ang,i lisciem laurowym,jak sie zagotuje
          dosypuje soczewicę,jak sie zagotuje dodaję kartofle,gotuje do miekkości
          wszystkiego,oczywiscie doprawiam .posypuje zieloną pietruszką.
          podaję do niej osobno śmietanę gęstą,nie kazdy lubi,ale mi i mojej córce smkuje
          z kleksem śmietany.
    • pieskuba Robiłam wczoraj 17.02.05, 17:27
      W małym garnku gotowała się soczewica - mały kubeczek (jakieś pół godziny)
      W większym - łyżka oleju, na to spora cebula (tylko ją zeszkliłam), 1 utarta
      marchew, zalałam wodą, za parę minut dodałam 3 ziemniaki pokrojone w kostkę,
      sól, majeranek (20 minut). Miękką soczewicę wrzuciłam do garnka z warzywami i
      zrobione.

pieskuba
    • coralin Re: ZUPA Z SOCZEWICY 17.02.05, 17:29
      Sa różne soczewice. Czerwona jest łatwiejsza, bo gotuje sie w mig.
      Przepis na zupę z CZERWONEJ soczewicy
      Podsmażyć cebulę na oliwie, dodać pokrojoną marchewkę, seler, kolendre-ziarna ,
      lisć laurowy, ziele angielskie, soczewiczę . Zalać wodą lub rosołem i
      gotować.Dodac sporo papryki mielonej, kmin, czosnek(duzo). Przed podaniem
      posypac pietruszką.

Z ZIELONEJ soczewicy mozesz zrobić słynne danie(strasznie gęsta zupa) mdshadara
      Wrzucać do rosołu namoczoną wcześniej(jeśli nie namoczysz tez nic złego, po
      prostu dłużej pogotujesz, ja nie moczę)soczewicę zieloną,marchewkę, czosnek,
      kolendre-ziarna, ziele. Kiedy soczewica jest juz prawie gotowa wzucasz troche
      kaszy jęczmiennej i trochę jakiejś ostrej przyprawy. Tradycyjnie je sie to z
      pokrojonymi na wierzchu pomidorami i jogurtem.Ja jem bez tego i traktuję jako
      rozgrzewajaca zimową zupe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka