Dodaj do ulubionych

GOŁĄBKI- jak je zrobić!?

IP: *.acn.waw.pl 07.06.02, 15:13
Uwielbiam gołąbki, ale niestety, nie umiem się do nich zabrać, nawet nie wiem,
jakiego miesa mam uzyc, jakiej kapusty, przypraw? POMOCY, bez golabkow moje
zycie nie ma sensu!(Hi hi)
Obserwuj wątek
    • quba Re: GOŁĄBKI- jak je zrobić!? 07.06.02, 16:10
      Gość portalu: aga napisał(a):

> Uwielbiam gołąbki, ale niestety, nie umiem się do nich zabrać, nawet nie wiem,
      > jakiego miesa mam uzyc, jakiej kapusty, przypraw? POMOCY, bez golabkow moje
      > zycie nie ma sensu!(Hi hi)

dużą kapuste (lepsza wloska) nieścislą, tzn, ma być miękka przy nacisnięciu mocno
      obiema dlonmi pozbawiasz gląba - nacinając wkolo gląb bardzo ostrym spiczastym
      nozem, gląb wycinasz i chrupiesz na surowo
      :-)

największe wierzchnie liscie ukladasz na dnie garnka w ktorym bedziesz robić
      rzeczone goląbki, podczas gdy wkladasz kapuche do wrzącej wody (mozesz ją lekko
      osolic) i podgotowujesz tak 7-12 min
      następnie wyciągasz z gara i studzisz
      w międzyczasie robisz farsz
      mięso mielone (z czego Ci pasuje ) przyprawiasz solą, pieprzem, ziolami jakimi
      lubisz, dodajesz jajo, gdyby mięso bylo za rzadkie dosypijesz bulki tartej - nie
      dodawaj bulki takiej normalnej, namoczonej i odciśnietej, tylko dosyp troche
      tartej- efekt znakomity
      :-)
      liście zdejmujesz pojedynczo, rozprostowujesz dlon - kladziesz sobie na dloni
      lisc kapusty
      na lisc wkladasz lyżke miesa
      zwijasz lisc wzdluz
      kiedy masz rulonik - zwijasz pozostale dwa konce - robisz paczuszke - wkladasz ja
      do gara
      i tak do wyczerpania ka[pusty i miesa
      następnie wrzucasz liś laurowy 1-2, ziele angielskie 5-8 sztuk, jakąs marchewke 2-
      3, selerek (kawalek), pietruszke, pora, dolewasz wody, mozesz dolac sosu sojowego
      albo wrzucic kstki maggi, knorra, czu co tam U Ciebie w kraju jest,
      stawiasz na ogien
      dusisz pilnując aby sie nie przypalilo - gołabki trzeba podglądac co jakics czas
      gdyz lubia sobie przypalic boczki
      teraz gdy sos z goląbkow juz ma dobry smak dodajesz soku pomidorowego albo pasty,
      albo swiezych pomidorów i zagotowujesz
      mozna dolac śmietany
      albo bez pomidorów w sosie koperkowym
      poszukaj watku o sosach
      chyba wszystko, jak mi sie cos przy[pomni to dopisze, napsz jak Ci smakowalo,

pozdrawiam
      ;-)
      • Gość: kluba1 Re: GOŁĄBKI- jak je zrobić!? IP: *.we.client2.attbi.com 07.06.02, 16:44
        Dostalas bardzo dobry przepis! Ja , czasami zamiast bulki tartej dodaje ryzu "
        srednio ugotowanego " i wtedy podaje golabki same, bez ziemniakow. Wylacznie
        miesne - z tluczonymi kartofelkami. WYmyslilam rowniez golabki z kasza
        perlowka i z sosem ostro grzybowym - bardzo smaczne !!!
      • Gość: kluba1 Re: GOŁĄBKI- jak je zrobić!? IP: *.we.client2.attbi.com 07.06.02, 17:07
        Jeszcze jedno ; mozna golobki zrobic na kwasno-slodka, wykladajac garnek do ich
        gotowania wycisnieta kapusta kiszona a dla slodkiego smaku mozna do farszu
        dodac rodzynek . Sa to "golabki po zydowsku" , mniej rozpowszchniona w Polsce
        wersja (:-)) , inna ale tez dosyc smaczna !!
        • quba Re: GOŁĄBKI- jak je zrobić!? 07.06.02, 17:53
          Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Jeszcze jedno ; mozna golobki zrobic na kwasno-slodka, wykladajac garnek do ich
          >
          > gotowania wycisnieta kapusta kiszona a dla slodkiego smaku mozna do farszu
          > dodac rodzynek . Sa to "golabki po zydowsku" , mniej rozpowszchniona w Polsce
          > wersja (:-)) , inna ale tez dosyc smaczna !!

mysle ze Twój przepis niedlugo wypróbuje !!!

• Gość: Scan Re: GOŁĄBKI- jak je zrobić!? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 18:18
        Wszystko pieknie pod warunkiem ze:
        - sos pomidorowy trzeba zagescic (moze byc zasmazka Knorra)
        - koniecznie smietana do sosu
        - dusic koniecznie z duza iloscia grzybow suszonych
        - przy duszeniu golabki przykryc talerzem i postawic na to np. czajnik z woda.
        Golabki nie wyplywaja z gara i dusza sie rownomiernie.
      • Gość: Nina Re: GOŁĄBKI- jak je zrobić!? IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 07.06.02, 19:27
        Moja babcia golabki przed duszeniem obsmazala na zloto i dopiero potem go gara.
        Rodzina teskni za tym specjalem,bo faktycznie kapusta jakos inaczej smakowala.
    • Gość: kluba1 Re: GOŁĄBKI- jak je zrobić!? IP: *.we.client2.attbi.com 07.06.02, 22:00
      Czy golobki gotujecie na kuchni, czy tez raczej " pieczecie " pod przykryciem w
      piecu ? ja gotuje, bo daje mi ta wieksza moznosc kontroli temperatury i przez
      to zapobiegam przypaleniu . :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka