Dodaj do ulubionych

co macie pojutrze na obiadek ?

25.02.05, 15:31
No właśnie zawsze zaczynam swój wątek w sobotę "co jutro na obiadek", ale
dzisiaj mam wolne więc wymyłem lodówkę i widzę że w zamrażace mam różne
dziwne rzeczy poczawszy od kawałków indyka, kurczaka, a kończywszy na
wieprzowinie. A ponieważ mam finansowy przednówek będę ciężko zastanawiał się
co wykombinować. Myślę jednak że zrobię jak to określa moja żona (nie wiem
dla czego ?) "psie jedzenie", czyli mięsko w warzywach na ostro + ryż na
sypko. Roboty sporo ale będę miał spokój do poniedziałku. Pozdrawiam
wszystkich "głodomorków".
Obserwuj wątek
    • kags Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 15:35
      A ja wyprodukuje barszcz czerwony (jak to Giezik nazwal kiedys: Barszcz mamy
      kags :)), no i pierogi z grzybami i kapucha :). Musze sie pozbyc troche
      mrozonych opienkow ;).
    • Gość: figa z makiem Re: co macie pojutrze na obiadek ? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 25.02.05, 15:51
      dobrze jedrek, ze to dzis zaczynasz ten niedzielny watek bo w ostatnia
      niedziele dostalam zawrotu glowy polaczonego ze slinotokiem a bylam juz w
      trakcie pichcenia, a te wszystkie wpisy poplataly mi tylko w glowie.
      tak wiec w ta niedziele bedzie moja ulubiona zupa-krem z dyni z duza iloscia
      jarzyn, a na drugie, jak to mopek dobra dusza podrzucila w temacie, poledwiczki
      na slodko w dzemie morelowym, juzzz czuje ten wyborny smaczek, oraz salatka
      coleslaw jak sie pisze z prawdziwego zdarzenia, a nie w zadnym majonezie.
      na deser lody rabarbarowe z bita smietana bo bylo zbyt malo kalorycznie, hihihi.
      niedzielne pozdrowienia dla wszystkich umeczonych co znowu zrobic na obiad, uff
      jakie to ciezkie ciagle wymyslac cos nowego zeby tylko rodzine zadowolic i nie
      zostac opieprzonym za monotonie
      • jedrek20 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 15:54
        O ludzie ! To Ty dopiero się narobisz ! Pozdrawiam
        • Gość: figa Re: co macie pojutrze na obiadek ? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 25.02.05, 15:57
          moze mniej jak ty, hihi, z ta potezna iloscia resztek miesiwa ale cala
          przyjemnosc po mojej stronie, pozdrawiam cie jedrku
    • hania55 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 15:57
      Jeszcze nic oprócz pomysłu. Pewnie będzie żurek i pierogi z mięsem, bo na
      obydwa dania mamy ogromną ochotę. A jutro może zupa z czerwonej soczewicy i
      jakaś tarta warzywna.
      • jedrek20 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 16:02
        Nie raz piszesz więc po starej znajomości pozdrawiam ! PS: jaki żurek ?
        kiszony "własnoręcznie" ? A na pierogi z mięsem to bym się "zapisał" do
        Ciebie ! Dawno nie jadłem !
        • hania55 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 16:06
          Nie, nie kiszony własnoręcznie. "Żur Staropolski" z etykietą chyba na domowym
          komputerze robioną, ze sklepu tzw. ekologicznego (jest tak pyszny, że na upały
          będę go sobie kupować jako napój orzeźwiający). Ugotuję go na wywarze z jarzyn
          i mięsa (mięso pójdzie na pierogi) i dorzucę jeszcze kawałek czegoś wędzonego.

A tymi pierogami mnie zainspirowała forumowiczka Emka, a jeszcze wcześniej
          forumowicz Brunosch :-)

Pozdrawiam!
          • jedrek20 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 16:09
            Dzięki za odpowiedź, ja jednak kiszę sam żurek. Pozdrawiam PS: polecam do żurku
            parę suszonych grzybków.
            • kags Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 16:13
              A ja do zurku i barszczu bialego, rowniez, polecam duuuzo tartego chrzanu :).
            • hania55 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 17:50
              Grzybki suszone, jak najbardziej!
      • Gość: Finka Re: co macie pojutrze na obiadek ? IP: *.acn.waw.pl 26.02.05, 13:01
        ...i ja mam zur...na dwa dni z biala kielbasa, jajkami i puree ziemniaczanym z
        majerankiem, czosnkiem i przesmazona cebula...

trening przed Wielkanoca :)
    • jswm Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 16:12
      o qurcze wlaśnie mi uświadomiłeś, że nawet pomysłu nie mam
      • jedrek20 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 16:13
        Dobrze ze masz jeszcze trochę czasu hihi. Pozdrawiam
    • little-miss-sorrow Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 17:31
      Jedrku, a podal bys mi przepis na taki "wlasnoreczny" zurek? Bo jako ze nie
      mieszkam w PL to o zurku kupnym moge zapomniec :(
      Z gory dziekuje
      little miss
      • jedrek20 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 17:43
        Do litrowego pojemnika (polecam z kamionki) wsypujemy 5 łyżek mąki żurkowej
        (żytnia), zalewamy letnią przegotowaną wodą do mniej wiecej 4/5 objętości,
        dodajemy 3, 4 ząbki czosnku (lub wg uznania), małą łyżeczkę cukru, oraz skórkę
        razowego chleba (przyśpiesza kiśnięcie) i w zasadzie gotowe, przykrywamy
        spodeczkiem stawiamy w miarę ciepłym miejscu i mieszamy co pewiem czas (2, 3
        razy na dzień). Zakwas jest gotowy po 3, 4 dniach (próbujemy po prostu czy jest
        kwaskowaty, im dłużej trzymamy tym kwaśniejszy, ale to już zależy od
        upodobania). Można jednorazowo zrobić tego więcej i przechowywać w lodówce "na
        zaś" nawet do miesiąca. Pozdrawiam
      • jedrek20 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 17:45
        Jeszcze raz ja, nie wiem gdzie mieszkasz ale szukaj żytniej mąki grubo mielonej
        (u nas to nazywa się "żurkowa"). Pozdrawiam
      • jedrek20 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 17:52
        Na pewno zapytasz jak gotujemy ? Więc przygotowany zakwas wlewamy do litra
        wrzącego wywaru z jakiejś wędzonej kosteczki, lub boczku (lub tym podobne ale
        bez przesady) i warzyw, możemy dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę parę
        suszonych grzybków, doprawiamy wg uznania i po zagotowaniu (uwaga mieszamy bo
        lubi się przypalić) jest już ok. Podajemy z ziemniaczkami (polecam tłuczone) na
        jednym talerzu. Pozdrawiam
    • Gość: X Re: co macie pojutrze na obiadek ? IP: *.access.telenet.be 25.02.05, 19:52
      Jutro i pojutrze :
      Kapustki pak choi podduszone lekko na oliwie z imbirem , czosnkiem ,
      papryczka chilli , sosem sojowym i + groszek mrozony i kielki sojowe
      Paluszki rybne
      surowka z marchewki z chrzanem
      • Gość: EWMA Ja mam schab tylko jeszcze nie wiem jak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:02
      • Gość: ewma Re: co macie pojutrze na obiadek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:03
        • mopek1 Re: co macie pojutrze na obiadek ? 25.02.05, 20:19
          polędwiczki w zeszłym tygodniu były rewelacyjne!!! polecam gorąco!!!

zresztą jak do tej pory wszystko co zrobiłam z FK mam podkreślone w kajeciku na
          czerwono :-) ( a było tego już trochę, bo baaardzo inspirująco wpływacie na
          moją kuchnię)
          Tym razem przymierzam się do giezikowego kurczaka z 40 ząbkami czosnku!
          • Gość: aga31 Re: A ktore poledwiczki ? :) n/txt IP: 62.233.214.* 25.02.05, 20:39
    • akaala baranina 25.02.05, 21:08
      zrobie, w wiekszej ilosci, zeby zamrozic, curry z baraniny, ciecierzycy (tak to sie pisze? groch wloski?
      garbanzo) i pomidorow. Do tego ryz.
      Zazdroszcze Wam zup, ze sie wam chce tyle gotowac. U mnie prawie zawsze tylko jedno danie, oprocz
      ciasta oczywiscie. Beda rogaliki serowe z makiem co zostal z Wigilii.
      • jedrek20 Re: baranina 26.02.05, 08:28
        Cześć, wciąż mam opory przed baranią ponieważ niebyt odpowiada mi jej zapach
        (ale jest smaczna bo robiłem), czy znasz jakiś sposób aby to zneutralizować ?
        Pozdrawiam
        • akaala Re: baranina 26.02.05, 17:43
          to chyba zalezy od wieku - im starsza owca, tym ostrzejszy zapach. A moze mam tu szczescie ze
          sklepem ze zdrowa zywnoscia, bez antybiotykow itd? Przyprawiam ja octem i roznymi pachnacymi curry
          na noc, to moze to? Ale chyba nie, bo pamietam jak kiedys dawno temu uwielbialam barana
          nadziewanego czosnkiem i slonina i pieczonego na roznie...
    • giezik już po 26.02.05, 17:54
      delikatnie - tarta z rukolą.
    • little-miss-sorrow Re: co macie pojutrze na obiadek ? 01.03.05, 12:09
      Witaj Jedrku, sorry ze dopiero teraz odpisuje ale mialam problemy z moim PC.
      Mieszkam w DK ale jestem pewna ze make zytnia mozna u nas dostac a jak nie to w
      sklepach arabsko-jakis tam napewno :) Jak tylko bede miala wolne to lece na
      zakupy w poszukiwaniu maki!!!! I biore sie za kiszenie zuru :) Napisze ci jak
      wyszedl,ok? Dzieki za przepisy.
      Pozdrowienia z zimnej i zasniezonej skandynawii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka