hania55 Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 02.03.05, 22:05 Jeśli z puszki, zmiksuj, jeśli nie, namocz na noc, następnego dnia ugotuj. Zmiksuj. Dodaj oliwę i posiekany czosnek (sporo) + posiekaną natkę pietruszki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Masz pastę na kanapki albo dip. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: cos ciekawego z cieciorki, pls IP: *.chello.pl 03.03.05, 09:21 Mały wariant do przepisu hani55: dodatkowo moczę sezamowe ziarenka w soku z połówki cytryny i dodaję je do zmiksowania. Ale bez natki. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 02.03.05, 22:10 A cos poza humusem? Nie przepadam i nie mam pasty sezamowej. Cieciorka swieza w wiekszej ilosci. moze jakas zupa albo salatka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: po arabsku IP: *.fbx.proxad.net 02.03.05, 22:24 Ugotowana cieciorke wymieszac z vinaigrettem (1 czesc octu winnego czerwonego na 3 czesci oliwy z oliwek + zmiazdzony czosnek + mielony kumin-sporo!). Salatka musi sie przegryzc pare godzin w lodowce. W wariancie salatki wieloskladnikowej mozna dodac do tej podstawy np czerwona cebule w piorka, pokrojone w kostke ogorek i pomidor, lodyge selera w talarki, tunczyka itd, ale najbardziej lubie w najprostszej wersji, za to w zestawie z tabouleh i salatka z grilowanej papryki, a do tego chlebki libanskie, aj slinka mi cieknie na klawiature :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik curry 02.03.05, 22:12 cebule pokroic w plasterki (ze 2) , przesmazyc na masle z 4 zabkami czosnku. Dodac 1 lyzeczke chili, sol, z lyz, kurkumy, tylez papryki , połyżce zmielonej kolendry i kminku. Smazyc ok. 1 minuty. Dodac 2 puszki ciecierzycy i puszke pomidorów. Dusic ok. 20 min. Dodac garam masale i jeszcze ducic 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik jeszcze sałatka 02.03.05, 22:18 ale nie robilem, choc tu nie ma zadnego ryzyka ze sie nie uda. CDiecierzyca + ogórek + czerwona cebula, natka pietruszki + oliwki czaren, + winegret z odrobiną miodu Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: jeszcze sałatka 02.03.05, 22:29 no swiezy, ale mysle ze nic by sie nie stalo przy konserwowym Ja generalnei do salatek cieciorke daje, bo lubie Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Gieziku, uprzedziłeś mnie ;) 02.03.05, 22:14 Polecam, bardzo pyszne z chlebkami "chapattis" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: Gieziku, uprzedziłeś mnie ;) IP: *.bb.online.no 02.03.05, 22:35 Ciecierzyce namoczyc, ugotowac. Usmazyc cebule, najlepiej na ghee, na to wrzucic paste curry lub curry w proszku, najlepiej ostre, podsmazyc zalac woda, dodac ciecierzyce, podgotowac, zaprawic opcjonalnie np mlekiem kokosowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna dwie zupy na rozgrzanie 02.03.05, 22:45 Bardzo lubimy zima, gdy trzeba sie rozgrzac. Przepisy sa z ksiazki C.Roden "Tamarind and Saffron". Tlumacze przepisy doslownie, ale nigdy nie bawilam sie w przestrzeganie przepisu doslownie ZUPA I: jogurtowa z ryzem i czeczorka. Przepis turecki. 100 g ryzu sol 1,2 l rosolu z kury 450 ml odcedzonego gestego jogurtu (najlepiej greckiego) 2 lyzki maki 2 zoltka pieprz 400 g czeczorki z puszki, odcedzonej Ugotowac ryz, odcedzic. Zagotowac rosol. W miseczce wymieszac jogurt z maka i zoltkami. Dodac sol i pieprz. Wlac do rosolu, ostro mieszajac. Zmniejszyc ogien, i gotowac zupe ciagle mieszajac, az zacznie lekko gestniec. Tuz przed podaniem dodac ryz i czeczorke. Iranska wersja tej zupu to dodanie 1/4 lyzeczki turmeric (nie znam polskiej nazwy) , drobno pokrojonego szpinaku i mieszanki ziol: pietruszka, estragon, szczypiorek ZUPA II Kura i czeczorka (przepis marokanski) 1 kura 250 g czeczorki, namoczonej na noc 1 cebula, grubo posiekana 1/2-3/4 lyzeczki mielonego imbiru 300 g pomidorow 1 lyzeczka mielonego cynamonu 200g zielonej soczewicy 100g drobnego makaronu typu vermicelli lub nitki, pokruszonego na male kawalki ziola: garsc pietruszki i (niekoniecznie) swieza kolendra cytryna Ugotowac kure i czeczorke w 3 litrach wody. Gdy woda zacznie wrzec dodac cebule, pomidory i pieprz. Gotowac przez ok 1 godz, az czeczorka zrobi sie miekka (jesli masz czeczorke z puszki to dodaj ja do zupy, gdy kura jest miekka). Wyjac kure, zdjac skore. Obrac mieso i pokroic w kawalki. Do zupy dodac imbir, cynamon i soczewice. Gotowac przez 20 min. az soczewica zmieknie. Osolic. Wlozyc mieso z kury. Wsypac pokruszony makaron. Przed podaniem dodac ziola. Podawac z plastrami cytryny. Zupe mozna zagescic 3 zoltkami lub mieszanka maki i smietany Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: curry 03.03.05, 02:48 Giezik, A czemu dodajesz garam masala pod koniec??? Tak, z ciekawosci pytam, bom przyzwyczajona troche odwrotnie, ale moze jest przyczyna. Bardzo dobre jest takie curry. Ja czasem dodaje do tego ziemniaki. pozdr, S. Odpowiedz Link Zgłoś
akaala Re: curry 03.03.05, 05:21 robie podobnie, ale w tych wszystkich przyprawach (zamiast kminku mam swiezy imbir starty) i w occie marynuje baranine - 2h. Potem cebule (moje w kostke, nie w plasterki) smaze, potem mieso moze minute, potem pomidory i namoczona ciecierzyce i to wszystko na malym ogniu 1,5 -2h. Najlepsze na drugi dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 02.03.05, 23:40 Jeszcze to; kopiuje caly przepis z www.pesto.art.pl (czy tam nie nie da zrobic linka czy tylko ja nie umiem?) Ciecierzyca z papryka. 250 g ciecierzycy 2 zielone papryki 3 pomidory (niekoniecznie) kawałek imbiru (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy troszeczkę chili (świeże lub suszone, czy sproszkowane) 2 łyżeczki sproszkowanego kminku indyjskiego (to nie jest to samo, co nasz kminek!) 1/2 łyżeczki asafetidy (jeśli nie mamy to nic strasznego się nie stanie, ugotujmy bez niej) 3 łyżki oliwy (albo ghee, czy ew. masło) sól 1. Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości, co może trwać ponad godzinę. Wody nie solić. Po ugotowaniu ciecierzycę odsączyć, odlać kilka łyżek wody z gotowania. Paprykę drobno pokroić (na kawałki 1 centymetrowe). 2. Do rondla wlać oliwę i smażyć na niej kilkanaście sekund przyprawy: kminek, kurkumę, posiekany imbir, asafetidę i chili. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu 3 minuty ciągle mieszając. Dodać ciecierzycę i smażyć dalej jeszcze kilka minut. Papryka powinna zmięknąć, ale zbyt długo nie męczmy ogniem tej potrawy, bo zaczną nam się przypalać przyprawy. 3. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory (najlepiej wcześniej obrane ze skórki), całość można też rozcieńczyć 1-3 łyżkami wody z gotowania ciecierzycy. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Sałatka na ciepło, podobno arabska IP: *.chello.pl 02.03.05, 23:40 Jadłam, bardzo mi smakowała. Do gorącej ciecierzycy dodać oliwę z oliwek, tuńczyka z puszki, sambal oelek i kapary. Podawać od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam W orgianle jest harissa zamiast sambalu n/t IP: *.chello.pl 02.03.05, 23:42 Odpowiedz Link Zgłoś
pynjeck Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 03.03.05, 01:05 Siostro, ja robie taka: Sałatka z kuskusu i cieciorki 250 g kaszki kuskus 100 g cieciorki 2 lyzki oliwy extra virgin 1 lyzka oleju sezamowego 1 lyzka sosu sojowego sok z cytryny duzo posiekanej kolendry lub natki pietruszki 2 wycisniete zabki czosnku kilka porojonych cebulek dymek ze szczypiorem sol, pieprz pokrojone czarne oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: cos ciekawego z cieciorki, pls IP: *.dep.no / *.dep.no 03.03.05, 08:50 A zrob kuskus klasyczny, z kurczaka, z marchewka, rzepa, cukinia i wlasnie cieciorka. NIe ma nic lepszego na zimny dzien. I nie zapomnij o ras el hanout, to bedzie ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 03.03.05, 09:55 pasztet (wg przepisu ze strony pesto; dodalam jeszcze 1/2 szklanki namoczonych platkow owsianych oraz dwie szklanki ugotowanej kaszy; kumin, kurkuma, natka pietruszki). Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 03.03.05, 09:56 + zmielone ziarna sezamu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Falafel 03.03.05, 10:48 Wprawdzie jeszcze sama nie robiłam,ale to jest coś co nawet mój 'wybredny' i całkowicie mięsożerny mąż bardzo lubi.Najlepiej podawać z jakimś ostrym sosem.Przepis tutaj: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4775 Odpowiedz Link Zgłoś
hannaa Re: Falafel 04.03.05, 11:21 natka kolendry zamiast mięty chyba!!! ja robię z mieszaną KAMISu do fasoli - dodaję duużo pycha hannaa Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 04.03.05, 16:59 Ciekawe to jest, ale ta "noga wołowa"...? gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=6757 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 04.03.05, 17:05 Ciekawe i łatwe: gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=774 pesto.art.pl/kuchnia/warzywa/straczkowe/ciecierzyca_papryka.php serwisy.net/dusiolek/szpinak/przepisy/z_cieciezyca.html Odpowiedz Link Zgłoś