Gość: Apsik IP: 82.177.81.* 03.03.05, 18:09 czy ktoś zna przepis na szybką kawę mrożoną, tylko bęz tego :wrzuć kostki lodu do miksera -mój tego nie da rady) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Frape - owszem: 03.03.05, 19:26 Potzrebujesz słoik zakręcany, kawę rozpuszczalna, mleko, cukier i kostki lodu w lodówce. Kawę do słoika, zalwewasz półporcji wody i całą mleka, dodajesz cukier. Zakręcasz i pastwisz sie nad słoikiem w sposób barmański dość długo. Ostrożnie odkrecasz sloik, dodajesz troszke wody jeszcze. Do szklanek wkladasz lód i zalewasz kawą ze słoika. Podajesz ze słomkami. Ale po co Ci to teraz!!!??? Spójrz za okno i zrób grzana z whisky lepiej! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Frape - owszem: IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 19:30 zamiast rozpuszczalnej wlej espresso :) Wybacz Jacku.. ale to moje zbiczenie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Frape - owszem: 03.03.05, 20:15 Taką mrożoną kawę nauczyła mnie robić koleżanka mieszkająca w Grecji , tylko ja mocno schładzam przegotowaną wodę , można robić ją w szejkerze albo tak jak Jacek radzi w słoiku , kawa jest pyszna na upały Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: Kawa mrożona 03.03.05, 19:34 mozna kupic gotowa mrozona, na dziale gdzie cappucino i dodajesz mleko :O) •MUFFINKI Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Kawa mrożona 03.03.05, 19:36 Zgodaa- mozan expresso... Dla mnie troche szkoda expresso - bo to wszak taki inny rodzaj tego napoju ma byc, ale na pewno smak bedzie mocniejszy. Normalnie to Nescaf rządzi wszedzie we mrożonych. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kawa mrożona IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 20:12 w kupnych moze i tak.. Aczkolwiek w Coffee Heaven robią z esperesso :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: Kawa mrożona 03.03.05, 22:27 Mrożona kawa na sposób antylski - bardzo orzeźwiająca (dla 2 osób) 60cl zimnej, średnio mocnej kawy pół pomarańczy, pół cytryny - pokrojonych na cienki plasterki (razem ze skórką) plasterek ananasa 6 kostek lodu cukier po plasterku pomarańczy lub cytryny do przybrania Pokrojone w plasterki owoce zalać zimną kawę i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Po wyjęciu, usunąć owoce, posłodzić. Do każdego kieliszka (dużego) wrzucić po 3 kostki lodu, zalać kawą, przybrać plasterkiem pomarańczy lub cytryny. I jeszcze coś z alkoholem :) Café Colada - dla 4 osób (Antyle) 45cl bardzo mocnej, zimnej kawy (proporcje: 14 łyżek kawy na litr wody) 5cl tequili lub białego rumu 5cl Malibu 10cl skondensowanego mleka kokosowego pół łyżeczki esencji waniliowej pokruszone kostki lodu - mój mikser także nie posiada takiej funkcji, więc zastępuje je lodami waniliowymi, lub sorbetem kawowym Wszystkie składniki wrzucić do miksera. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Podawać w wysokich szklankach, lub kieliszkach na nóżce (jak do wina) Przepisy pochodzą z książki "The World Encyclopedia of Coffee" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apsik Re: Kawa mrożona IP: 82.177.81.* 04.03.05, 08:21 Dziękuję za wszystkie przepisy. Piję dużo kawy, a anginę leczę zawsze czymś zimnym - dlatego podczas zimy -zimna kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kawa mrożona IP: *.toya.net.pl 05.03.05, 18:12 a ja mam super przepis:koniecznie nesca duza ilość kawy na bardzo mało wody gotowanej zaparzyc chwile,dolać troche mleka z kartonika, troszkę cukru waniliowego i zwykłego i troszkę cynamonu. pomieszać w mikserze na pianke i dodac duzo lodow waniliowych/jak nie da rady mikser to rozpuszczone lekko lody - zeby postaly troszkę/i miksowac. wszyscy moi zajomi ją lubią. a ja mam ciagle aginy i co lodami w angine? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apsik Re: Kawa mrożona IP: 82.177.81.* 05.03.05, 18:25 Ja anginę już kończę. Zawsze nokautuję ją zimnem. Tak jak dzieciakom po operacji wycięcia migdałków podaje się lodu -zmniejsza to ból. Do tego coś mocnego do ssania i już po. Ale jeśli są duże "czopy ropne" to wata na palec na to jodyna i podotykać "je" tą jodyną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Kawa mrożona IP: *.nyc.rr.com 04.03.05, 19:25 Bezalkoholowy mazagran? portalwiedzy.onet.pl/100608,haslo.html Odpowiedz Link Zgłoś