Dodaj do ulubionych

TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu

05.03.05, 01:39
Poszukuje sprawdzonego przepisu na Tiramisu, najlepiej z biszkoptem własnej
roboty
z góry dzieki
Obserwuj wątek
    • gosiowo Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 05.03.05, 08:56
      ja robie w ten sposob
      z biszkoptow kupnych i wydaje mi sie ze nie ma sensu robienie biszkoptu samemu
      bo ma on inna konsystencje i fakture a biszkopciki kupne sa dokladnie takie jak
      byc powinny :D

3 zoltka, 10 deko cukru, 30 deko serka mascarpone, kieliszek likieru kawowego
      szklanka kawy mocnej, biszkopty savoiardi, lyzka kakao
      zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i likier - mieszamy
      biszkopty maczamy w kawie i ukladamy w salaterce warstwami: pierwsza warstwa
      krem, druga namoczone biszkopty, znowu krem, biszkopty i ostatnia krem, wierzch
      posypujemy kakao, wstawiamy do lodowki na kilka godzin conajmniej
      • Gość: asia Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 05.03.05, 10:02
        tez mam przepis taki jak gusiowo i naprawde wychodzi pyszne , tylko serki dosc
        drogo wychodza :O(
    • ela.tu-i-tam Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 05.03.05, 09:25
      Moj jest sprawdzony, ale z biszkoptami kupczymi.

Jest w moim notatniku www.ccwhois.net/parisvarsovie/
      tiramisu jest tu www.ccwhois.net/parisvarsovie/tiramisu.html
    • agata_to_ja Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 05.03.05, 11:03
      A ja robię tak:
      10 żółtek ucieram na biało z 8 łyżkami cukru pudru. Potem dolewam jakieś 200 ml
      alkoholou (prawdę mówiąc może być każdy mocny - koniak, winiak, wódka, brandy,
      oczywiście najlepiej likier kawowy czy amaretto) i dalej ucieram, ale tym razem
      stawiając miskę na garnku z wrzącą wodą.
      500 ml śmietany 30% ubijam z 2 łyżkami cukru pudru. osobno ubijam 400 g serka
      mascarpone, łączę powoli ze śmietaną.
      Parzę mocną kawę, dolewam do niej jeszcze porcję alkoholu. W formie układam:
      krótko moczone w kawie biszkopty (wczoraj robiłam z tych długich Sanu i są ok,
      kiedyś robiłam z tych okrągłych dan cake, też dobre), na to nakładam krem
      jajeczny i masę z mascarpone ze śmietaną. Ponownie biszkopty, jaja i
      mascarpone. Wstawiam do lodówki (najlepiej najpier na krótko do zamrażarki, a
      potem już trzymam całą noc z lodówce, mam komorę 0%). Dopiero jak podaję, to
      pokrojone na kwadraty tiramisu posypuję przesianym gorzkim kakao.
      Dobry przepis jest też w książce Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery" wydanej
      przez świat książki. Dokładkie te same składniki, ale nieco inna kombinacja.
      aha, Włosi nie robią z własnej roboty biszkoptu. W każdym przepisie napotykam
      biszkopty gotowe, zazwyczaj podłużne.
      Pozdrawiam
      • Gość: anu Re: TIRAMISU - co z amaretto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:22
        Czy amaretto (ew. inny alkohol) dodaje sie tylko do kawy do namaczania- czy
        takze do masy serowej??
        • agata_to_ja Re: TIRAMISU - co z amaretto? 06.03.05, 21:20
          Ja dodaję alkohol do kawy oraz do ucieranych żółtek
    • Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 05.03.05, 18:21
      w mojej (wilokrotnie sprawdzonej) wersji dodaje sie wyłacznie do masy serowej :)

750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego)
      4 jajka
      biszkopty (2 paczki podłużnych )
      2 łyżki cukru
      kakao
      kawa mocna
      kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew.
      cognac lub coś podobnego)

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i
      delikatnie mieszać aż całość się połączy.
      Dodać kieliszek likieru.
      Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać.
      Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie).
      Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie
      nasiąkły)
      Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach.
      Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser.
      Całość posypać kakao przesianym przez sitko.
      Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2
      razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:))))
      Gotowe!

Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno
      postać.

To wersja Tiramisu, wykluczająca zastosowanie smietany i żelatyny. Jest to
      przepis oryginalny, włoski.
      Smacznego
      • agata_to_ja Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 06.03.05, 21:21
        Przeczytałam w książce Łebkowskiego, że we Włoszech funkcjonuje wiele wersji
        Tiramisu, w różnych regionach. Nie ma więc jedynie słusznego przepisu. Mój ze
        śmietaną pochodzi z jednego z regionów Włoch.
    • jamaska Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 06.03.05, 15:59
      Duże duze dzieki jak zrobie to dam znaki jak mi wyszło :-)
      • Gość: anu Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 21:49
        Ja zrobilam i oto moje przemyslenia:
        1. z 500g serka i 6 jaj masa wyszla za rzadka, mimo iz piane ubilam tylko z 4
        bialek...
        2. jak uzywacie okraglych biszkoptow-dajcie ich podwojna warstwe,bo z natury sa
        dosc plaskie i gina pozniej w masie
        3. jednak warto dodawac alkohol takze do masy-przelamuje 'jajeczny' smak
        4. kazda porcje masy posypalam kakao (nie tylko wierzch)
        ku przestrodze;)pozdrawiam!!
        • Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 21:51
          Dlatego ja pisze o 750 sera + 4 jajka :))))
          • Gość: anu Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:05
            alez ja do Ciebie nie mam zelu oczywiscie:)) - robilam z innego przepisu,gdzie
            byly z reszta 4, ale wydawalo mi sie to malo i...dorzucilam jeszcze 2 od
            siebie, hahaha!no co? male takie byly...;)
            • Gość: anu Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:06
              zalu, oczywiscie
            • Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 09:53
              hehe .. sie dogadałysmy. NIe posądzałam Cię o żal ;-)
    • matania Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 06.03.05, 22:56
      gdzieś kiedyś widziałam przepis na tiramisu z limoncello ale gdzie? w tej
      chwili nie pamiętam..
      • Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 09:54
        mataniu.. był w jednej z "Kuchni".. zdaje sie,ze serwowano go w sopockiej
        restauracji Rozmaryn\

Moze masz ochotę na tiramisu' w wersji cytrynowej - kawę zastępuje sie sokiem
        z cytryny. I koniec :)
        • cipcipkurka Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 07.03.05, 09:59
          Plus trochę utartej skórki cyrynowej do masy--lepiej utartej na tarce, niż
          zesterem.
          Marghe, masz rację, przepis był z restauracji Rozmaryn :-)
          • Gość: monika_cz Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:33
            W wersji na co dzień nie najgorzej wychodzi z serkiem TOSCA naturalnym(nie
            light) . Poniżej przepis:
            serek 250g, jajka 5, śmietana 30% 250ml, cukier 180g
            ubić osobno żółtka z cukrem 60g na białą masę dodać ser i miksować aż się
            dobrze połączy, osbno ubić białka z resztą cukru a w kolejnym garnku bitą
            śmietanę; potem to wszystko delikatnie wymieszać. Reszta tradycyjna czyli
            biszkopty nasączone kawą z alkoholoem (rum, marsala lub amaretto), a na
            wierzchu kakao. Nie należy przesadzać z grubością masy w warstwie bo się
            rozleci przy krojeniu
            • marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 07.03.05, 21:37
              wiedziałam..
              (Marghe - zamknij dziób!)
              • cipcipkurka :-) n/t 08.03.05, 08:55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka