jamaska 05.03.05, 01:39 Poszukuje sprawdzonego przepisu na Tiramisu, najlepiej z biszkoptem własnej roboty z góry dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiowo Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 05.03.05, 08:56 ja robie w ten sposob z biszkoptow kupnych i wydaje mi sie ze nie ma sensu robienie biszkoptu samemu bo ma on inna konsystencje i fakture a biszkopciki kupne sa dokladnie takie jak byc powinny :D 3 zoltka, 10 deko cukru, 30 deko serka mascarpone, kieliszek likieru kawowego szklanka kawy mocnej, biszkopty savoiardi, lyzka kakao zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i likier - mieszamy biszkopty maczamy w kawie i ukladamy w salaterce warstwami: pierwsza warstwa krem, druga namoczone biszkopty, znowu krem, biszkopty i ostatnia krem, wierzch posypujemy kakao, wstawiamy do lodowki na kilka godzin conajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 05.03.05, 10:02 tez mam przepis taki jak gusiowo i naprawde wychodzi pyszne , tylko serki dosc drogo wychodza :O( Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 05.03.05, 09:25 Moj jest sprawdzony, ale z biszkoptami kupczymi. Jest w moim notatniku www.ccwhois.net/parisvarsovie/ tiramisu jest tu www.ccwhois.net/parisvarsovie/tiramisu.html Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 05.03.05, 11:03 A ja robię tak: 10 żółtek ucieram na biało z 8 łyżkami cukru pudru. Potem dolewam jakieś 200 ml alkoholou (prawdę mówiąc może być każdy mocny - koniak, winiak, wódka, brandy, oczywiście najlepiej likier kawowy czy amaretto) i dalej ucieram, ale tym razem stawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. 500 ml śmietany 30% ubijam z 2 łyżkami cukru pudru. osobno ubijam 400 g serka mascarpone, łączę powoli ze śmietaną. Parzę mocną kawę, dolewam do niej jeszcze porcję alkoholu. W formie układam: krótko moczone w kawie biszkopty (wczoraj robiłam z tych długich Sanu i są ok, kiedyś robiłam z tych okrągłych dan cake, też dobre), na to nakładam krem jajeczny i masę z mascarpone ze śmietaną. Ponownie biszkopty, jaja i mascarpone. Wstawiam do lodówki (najlepiej najpier na krótko do zamrażarki, a potem już trzymam całą noc z lodówce, mam komorę 0%). Dopiero jak podaję, to pokrojone na kwadraty tiramisu posypuję przesianym gorzkim kakao. Dobry przepis jest też w książce Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery" wydanej przez świat książki. Dokładkie te same składniki, ale nieco inna kombinacja. aha, Włosi nie robią z własnej roboty biszkoptu. W każdym przepisie napotykam biszkopty gotowe, zazwyczaj podłużne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu Re: TIRAMISU - co z amaretto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:22 Czy amaretto (ew. inny alkohol) dodaje sie tylko do kawy do namaczania- czy takze do masy serowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: TIRAMISU - co z amaretto? 06.03.05, 21:20 Ja dodaję alkohol do kawy oraz do ucieranych żółtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 05.03.05, 18:21 w mojej (wilokrotnie sprawdzonej) wersji dodaje sie wyłacznie do masy serowej :) 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 4 jajka biszkopty (2 paczki podłużnych ) 2 łyżki cukru kakao kawa mocna kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego) Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:)))) Gotowe! Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać. To wersja Tiramisu, wykluczająca zastosowanie smietany i żelatyny. Jest to przepis oryginalny, włoski. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 06.03.05, 21:21 Przeczytałam w książce Łebkowskiego, że we Włoszech funkcjonuje wiele wersji Tiramisu, w różnych regionach. Nie ma więc jedynie słusznego przepisu. Mój ze śmietaną pochodzi z jednego z regionów Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
jamaska Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 06.03.05, 15:59 Duże duze dzieki jak zrobie to dam znaki jak mi wyszło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 21:49 Ja zrobilam i oto moje przemyslenia: 1. z 500g serka i 6 jaj masa wyszla za rzadka, mimo iz piane ubilam tylko z 4 bialek... 2. jak uzywacie okraglych biszkoptow-dajcie ich podwojna warstwe,bo z natury sa dosc plaskie i gina pozniej w masie 3. jednak warto dodawac alkohol takze do masy-przelamuje 'jajeczny' smak 4. kazda porcje masy posypalam kakao (nie tylko wierzch) ku przestrodze;)pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 21:51 Dlatego ja pisze o 750 sera + 4 jajka :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:05 alez ja do Ciebie nie mam zelu oczywiscie:)) - robilam z innego przepisu,gdzie byly z reszta 4, ale wydawalo mi sie to malo i...dorzucilam jeszcze 2 od siebie, hahaha!no co? male takie byly...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:06 zalu, oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 09:53 hehe .. sie dogadałysmy. NIe posądzałam Cię o żal ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
matania Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 06.03.05, 22:56 gdzieś kiedyś widziałam przepis na tiramisu z limoncello ale gdzie? w tej chwili nie pamiętam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 09:54 mataniu.. był w jednej z "Kuchni".. zdaje sie,ze serwowano go w sopockiej restauracji Rozmaryn\ Moze masz ochotę na tiramisu' w wersji cytrynowej - kawę zastępuje sie sokiem z cytryny. I koniec :) Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 07.03.05, 09:59 Plus trochę utartej skórki cyrynowej do masy--lepiej utartej na tarce, niż zesterem. Marghe, masz rację, przepis był z restauracji Rozmaryn :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_cz Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:33 W wersji na co dzień nie najgorzej wychodzi z serkiem TOSCA naturalnym(nie light) . Poniżej przepis: serek 250g, jajka 5, śmietana 30% 250ml, cukier 180g ubić osobno żółtka z cukrem 60g na białą masę dodać ser i miksować aż się dobrze połączy, osbno ubić białka z resztą cukru a w kolejnym garnku bitą śmietanę; potem to wszystko delikatnie wymieszać. Reszta tradycyjna czyli biszkopty nasączone kawą z alkoholoem (rum, marsala lub amaretto), a na wierzchu kakao. Nie należy przesadzać z grubością masy w warstwie bo się rozleci przy krojeniu Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: TIRAMISU - poszukuje sprawdzonego przepisu 07.03.05, 21:37 wiedziałam.. (Marghe - zamknij dziób!) Odpowiedz Link Zgłoś