egipcjanka15 07.03.05, 14:38 Wlasnie sie dowiedzialam, ze moj mezczyzna nabyl tunczyka; caly, ok dwukilowy, dzis zlowiony :-). Podrzuccie jakies pomysly na bestie, prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Swiezy tunczyk - licze na pomoc 07.03.05, 14:39 sos do makaronu stek z sosem pomarancziwym lub cytrynowym stek w sosie maslano winno cytrynowym Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Swiezy tunczyk - licze na pomoc 07.03.05, 14:49 A powiesz jak robisz steki z sosem pomaranczowym i maslano winno cytrynowym? Oba brzmia bosko, a poniewaz to jest jakies dwa kilo, wiec moge sie pobawic w rozne sposoby. Pare pomyslow w googlu znalazlam i studiuje, ale wszelkie pomysly mile widziane. To kupa tunczyka dla dwoch osob.... Moze gosci zaprosic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: tunczyk pomaranczowy:) 07.03.05, 15:02 Stek z tuńczyka z sosem pomarańczowym SKŁADNIKI 2 steki z tuńczyka 2 pomarańcze pieprz sól oliwa mąka ew. likier pomarańczowy Tuńczyka, posolić obtoczyć w mące i smażyć na oliwie 3 min z każdej strony. Zdjąć z patelni . Skórę z 1 pomarańczy zetrzeć na patelnię, następnie wcisnąć sok z pomarańczy, zagęścić szczypta mąki. Doprawić. Sosem polać tuńczyka i jeść. Do sosu można wlać parę kropel alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: tunczyk pomaranczowy:) 07.03.05, 15:09 Ten wyglada smakowicie bardzo .Likieru pomaranczowego wprawdzie brak, ale kropne cos zamiast. Moze likier miodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: tunczyk pomaranczowy:) 07.03.05, 15:09 eksperymentuj jako i ja eksperymentuję :))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Swiezy tunczyk - licze na pomoc 07.03.05, 14:47 szaszłyki :) Tunczyk w pomidorach tunczyk z cukinią.. Tunczyk pieczony Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f pozazdrościć! Ale jak swiezy, to ... 07.03.05, 14:52 jak najmniej bym go obrabial i stawial na steki i szaszlyki itp:-) Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: pozazdrościć! Ale jak swiezy, to ... 07.03.05, 15:00 Swiezutenki, dzis w ciagu dnia ulowiony. Wlasnie bym chciala steki i to na kilka sposobow :-) I mysle nad jakimis ciekawymi marynatami. Czesc na pewno w sosie teriyaki zamarynuje, ale co z reszta? I co dalej: usmazyc czy w fiolii upiec, oto jest pytanie :-))). Grillem nie dysponuje niestety, ani patelnia grilowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: tunczyk cytrynwo winny 07.03.05, 15:05 Tunczyka obsmazyc na oliwie zdjac z patelni na patelnie po tunczyku wlać kieliszek wina, i wycisnąć sok z 1 cytryny. Odparować. Dodać łyżeczke masła, poczekać chwilkę.. ew. zagęścic mąką Rybę podawać z sosem ps. u Pascala był ńiezły soso winno cytrynowy. Musiałabym poszperac Odpowiedz Link Zgłoś
baky Z sosem z awokado 07.03.05, 15:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20702827&a=20706446 Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Z sosem z awokado 07.03.05, 16:14 O matko, jak dzisiaj złowiony, to na surowo go zjeść! Jako sashimi! Bo do sushi to trudno ryż się robi. A jak się brzydzisz :) to zgrilluj go leciutko, posyp grubo mielonym czarnym pieprzem i jedzcie z sałatą jakąś... dwie rzeczy przychodzą mi do głowy: 1/ bardziej konkretna: standard do sałatki tuńczykowej, czyli czerwona cebula, papryka, czarne oliwki, pomidory (teraz to raczej koktajlowe), kukurydza, jajko, z winegretem albo sosem majonezowym (to drugie z racji pyszności tuńczyka wydaje mi się barbarzyństwem) 2/ jakaś lekka zielona, typu roszponka, rukola, ew te pomidorki, z mocnym słodko-czosnkowym winegretem. do tego bagietka i lampa (co tam lampa, lampion!) chablis! Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Z sosem z awokado 07.03.05, 16:25 Mój wtórny analfabetyzm się kłania (ukłon). Nie zauważyłam że piszesz że nie masz grilla ani takiej patelni - na zwykłej go szybciutko obsmaż. Im krócej tym lepiej :) Zapomniałam poprzednio dodać, że cytryna mile widziana, ale to wiesz na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 No surowo - watpliwosc 07.03.05, 16:29 Absolutnie nie brzydze sie surowej ryby. Uwielbiam. Ale zawsze sadzilam, ze to zryb o bialym miesie i lososia tylko. A tunczyk nie teges na surowo. Czyzbym sie mylila? Jak sie okaze ze mozna to ceviche zrobie. Od dawna mam ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: No surowo - watpliwosc 07.03.05, 16:34 Jeśli nie próbowałaś na surowo, to koniecznie to zrób! Wiem, są różne gusta, ale dla mnie to absolutnie nr 1 w sashimi! Ceviche jadłam tylko z łososia :) Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: No surowo - watpliwosc 07.03.05, 16:51 egipcjanka15 napisała: > A tunczyk nie teges na surowo. Czyzbym sie mylila? Zamarynuj może jak łososia po norwesku? Pokroj na plastry ok. 0,5 cm. Zmieszaj sok z cytryny z musztardą (dijon) i koperkiem pokrojonym (dużo). Polej każdy z plastrów i ułóż jeden na drugim w misce. W folię i do lodówki na 24 godz. Jeśli się skusisz, daj znać jak i co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: No surowo - watpliwosc IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 20:41 carpaccio z tunczyka jak najbardziej teges:) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_mouse Re: Swiezy tunczyk - licze na pomoc 07.03.05, 21:10 Ja lubię dwa proste przepisy, podpatrzone w restauracji w Portugalii. Robię je czasem w domu, ale w Polsce mam do dyspozycji albo tuńczyka głęboko mrożonego, albo rzadko do kupienia w Makro i często jest po przygotowaniu za suchy (jak to mrożone ryby). Pierwszy to prosty stek (grilowany), ale ja piekę go na kawałku folii aluminiowej, posypany pokruszonym (grubo zmielonym) czarnym pieprzem, grubo posiekanym czosnkiem (sporo)i trochę podlany oliwą z oliwek (ta oliwa z oliwek sprawdza się przy mrożonym). Po upieczeniu posypany bardzo grubo (0,5 cm) siekaną natką pietruszki i z sok z cytyny. Drugi to stek duszony z cebulą w czymś w rodzaju bulionu. Sporą ilość cebuli (2-3 szt. na jednego steka) należy zeszklić (bez przyrumieniania) na oliwie z oliwek, położyć na wierzch stek z tuńczyka i dolać wrzątku, tak, żeby woda sięgała do połowy wysokości tego co dusi się w garze. Dusić aż tuńczyk i cebula będą miękkie.Z przypraw tylko sól i pieprz. Sypnąć obficie siekaną pietruchą i sok z cytryny. Ja najbardziej ludzię smak tego płynu, w którym się dusiło ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Swiezy tunczyk - licze na pomoc 08.03.05, 04:52 Generalnie sprawa jest dosyc prosta i jednoczesnie ... smaczna. Podam dwa sposoby na przygotowuje tunczyka typowe w Hiszpanii, szczegolnie w Kraju Baskow. Po pierwsze, nie jest to samo tunczyk (Morze Srodziemne, poludniowy Atlantyk) czy tzw. Bonito (tlum. Ladny) z Morza Polnocnego. Pierwszy jest bardzo duzy .. do 1,5 metra dlugosci i srednicy w najgrubszej czesci od 30 do 40 cm i .. ten drugi (Bonito) ma do 1 m dlugosci i 20 cm srednicy. Pierwszy ma mieso duzo ciemniejsze niz drugi ... czesto az brazowe w stosunku do szarawego. Bonito lowi sie zawsze na wedke (specjalne kutry do tego celu przygotowane) stad, dlugo zachowuja swiezosc. Egipcianka pisze o malym tunczyku wiec wydaje sie to byc .. Bonito. Znacznie lagodniejszy (lepszy)w smaku jest Bonito. Tunczyk jest lekko gorzkawy. Najleprzym sposobem przygotowania Bonito jest "encebollado" tzn. w cebuli. Jest to bardzo podobny przepis podany przez ... z Portugalii. Nalezy pokroic 2-3 cebule w krazki. Podobnie, 2-3 sredniej wielkosci zielone, swieze papryki. Smazyc warzywa na oleju z oliwek z pierwszego tloczenia (kwasowosc 0,4) na dosc duzej patelni(40 cm)na wolnym ogniu podlewajac czasami woda. Nalezy zeszklic dobrze cebule i papryke. Na koniec, podlac niewielka iloscia wody, poddusic warzywa 3-4 minuty tak zeby woda byla calkowicie wchlonieta przez warzywa i wowczas, zrobic miejsce na srodku patelni i wlozyc plaster bonito (3-4 cm grubosci) i smazyc bonito bez przykrycia na malym ogniu. Tutaj polecam zmiane palnika w kuchni na najmniejszy tak zeby "pasowal" z krazkiem bonito. Smazenie zakonczyc kiedy bonito w swojej gornej czesci bedzie bialy tzn. nie surowy. Nie nalezy odwracac krazka bonito. Bedzie lekko przysmazony na dole i jasny na gorze. Na koniec, pokryc krazek cebula z papryka i olejem na gorze, przykryc pokrywka i .. odtawic na 3-4 minuty. Palce lizac .. szczegolnie .. jak mowi ... z Portugalii .. to co zostaje na patelni .. swego sodzaju sos. Ah .. nie zapomniec o soli. Bonito, lepiej posolic (dosyc obficie) z dwoch stron na 10 minut przed wlozeniem do smazenia. Inny przepis .. tunczyk w pomidorach (zwany w hiszpanii .. a la Riojana) jest podobny w przygotowaniu do polskiego (wegierskiego) gulaszu tyle, ze zamiast miesa .. dodaje sie kostki pokrojone z tunczyka .. lekko podsmazone y nastepnie duszone. Chyba bylo za dlugo ..¿? Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 popieram surowizne 08.03.05, 07:54 droga egipcjanko zazdroszcze na marginesie: nie wraca sie do tunczyka smazonego po saszimi nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: popieram surowizne 08.03.05, 11:12 Chlip, chlip Troche na opak wszystko wyszlo, bo uczynny zlowca tunczyka nie tylko mi go sprawil, ale i pokroil uprzejmie na steki :-(. Kilka kawalkow z plecow przodu wybralam i zasypalam sola na noc a dzis z rana zalalam limonka. Bedzie na przystawke, cos a la ceviche. Wyszlo tez tak, z wczoraj nie jedlismy nic wieczorem. Po pracy spedzilam w domu 30 minut (uporzadkowalam tunczyka ;-)) i potem musielismy wyjsc. I wrocilismy dobrze po dziesiatej wieczor, wiec na gotowanie za pozno. W tym krotkim czasie w domu zamarynowalam kilka ladniejszych stekow w sosie teriyaki Kikkomana z dodatkiem miodu i czosnku i bialeo pieprzu (imbiru swiezego niestety nie mialam) i myslalam, ze dokoncze jak wrocimy. Wrocilismy pozniej niz bylo przewidywane, wiec bedzie na dzis. Mam nadzieje, ze nieco przydlugi pobyt w marynacie mu nie zaszkodzi. A ze czesc stekow sie panu tak nieforemnie pokroila :-(, to musi byc jakac garnkowa potrawa z tego. Mysle o curry. Wiem, wiem, zal ze swiezego. W knajpach na curry idzie ryba trzeciej swiezosci, ale mam ochote i juz. Poza tym w tej formie dotrzyma w dobrym zdrowiu do swojej kolejnosci zjedzenia. 2 kilo tuny na dwie osoby to ilosc honorna,nawet jesli te dwie odoby zaliczaja sie do rybozercow. Chce go na ostro i z mlekiem kokosowym. Jeszcze tak nie robilam, wiec moze ktos mi cos doradzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: popieram surowizne IP: *.acn.waw.pl 08.03.05, 11:14 zrób sos z pomidorami koktajlowymi do makaronu Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 szkoda nieco... 08.03.05, 11:32 ale apetyta c psowac nie bede ale rybne curry inne od innych uzyj tamaryndu czyli assamu dla nadania lekko kwasnego smaku wspaniale sie komponuje z pomidowem oraz okra szalotki w cwiartki i inne parafenalia (imbir, trawa cytrynowa, lisc curry) mile widziane ale szkoda, coz moze twoj ubije jeszcze jedne rybsko wkrotce... wowczas wasabi i sos sojowy ale co tam... nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: szkoda nieco... 08.03.05, 11:42 N0str0m0, nie dobijaj. Wiem. Ale zle sie w czasie zlozylo. No i nie dogadalam sie ze zlowca. Przez posly wilk nie tyje :-( To mam klopot z tym curry. Nie mam: tamaryndu, trawy cytrynowej, lisci curry. Mam: zielona paste curry - chinska, czerwona - tajska, mleko kokosowe, polecany przez Szopena pieprz syczuanski w kulkach, chilli w oleju mielone, sosy rozniste. Cos sie z tego nada? Takie bardziej wlasnie w orientalnym stylu cos chcialam, chodzi za mna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: szkoda nieco... 08.03.05, 11:52 ryba sie zawze dobrze komponuje z kwaskowatoscia stad u nas cytryna a u nich tamarynd jak masz sznase kupic na chybcika zupsko tomyam w sloiczku to po prostu uzyj niej tm masz wszystkie skladniki od kwasu po ogien mozesz zrobic sama zupe wedlug przepisu (znaczy dodac wody... rybnego bulionu) albo uzyc jako dopalacza do curry polece ci zielone ale nie dodawaj pieprzu seczuanskiego (oniesmiela inne przyprawy, zapytaj szopena o "rybe gotowana w wodzie") z braku tomyama dodaj soku z cytryny po prostu do smaku ale odwaznie curry to nie potrawa - to bitwa na ostre! smacznego eksperymentowania nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: szkoda nieco... 08.03.05, 11:58 n0str0m0 napisał: > curry to nie potrawa - to bitwa na ostre! > smacznego eksperymentowania Dlatego tak je lubie :-) Jakis pomysl juz mi sie uksztaltowal. Doniose o rezultatach w przyszlosci. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś