Dodaj do ulubionych

Która kuchnia obca najpopularniejsza

07.03.05, 23:14
na tym forum. Dużo postów odnośnie włoskiej, sporo o indyjskiej i ogólnie
"orientalnej". Dziwne jak mało o francuskiej czy też stylowo najbliższej
naszej niemieckiej lub nawet rosyjskiej. A może to kwestia dostępu do
przepisów? Niezbyt to wszystko ważne, ale interesujące.
Obserwuj wątek
    • Gość: co? Re: Która kuchnia obca najpopularniejsza IP: *.marketscore.com / 216.148.244.* 07.03.05, 23:26
      Jeżeli kuchnia niemiecka wg Ciebie jest "nasza" - to gratuluję. Może jeszcze
      granicę zachodnią przesuniemy na linię Mginota?
      • coralin Re: Która kuchnia obca najpopularniejsza 07.03.05, 23:31
        Ampolion napisał, że jest najbliższa naszej, co zresztą jest zgodne z prawdą.
        • jottka no 07.03.05, 23:34
          to dość kontruwersyjna teza:)

nie wiemy, o jakiej 'polskiej' kuchni mowa ani też o jakiej 'niemieckiej' -
          obecna kuchnia niemiecka to mogą być i wursty pod baumkuchena, i uwielbiana
          zawzięcie przez sąsiadów kuchnia włoska, i rozmaite wege, orientalne i nie

a nam równie blisko w tradycyjnym wydaniu do kuchni czeskiej:)
          • invicta1 Re: no 07.03.05, 23:40
            ale rosyjska jest atrakcyjna co by nie mówić, tyle, że moze nie na topie
            ostatnio i naturalnie mniej "egzotyczna" dla nas
            albo taka węgierska na ten srodkowoeuropejski przykład też ciekawa
            • jottka Re: no 07.03.05, 23:43
              etam, akurat z węgierską kuchnią to mamy dużo wspólnego, tyle że gulasz nazywamy
              inaczej:)

poza tym wątpię, czy akurat rosyjska kuchnia jest tak dobrze u nas znana, dawna
              kuchnia kresowa to raczej z ukrainą czy litwą sie powinowaciła
          • coralin Re: no 08.03.05, 00:15
            jottka napisała:

> to dość kontruwersyjna teza:)

Dlaczego? Ampolion napisał o bliskim naszej stylu. Nieprawda? Tu nie chodzi o
            konkretne potrawy ale styl właśnie. Dla każdego będzie to oznaczało co innego,
            ale generalnie kuchnia środkowoeuropejska ma sporo wspólnych cech(tłuszcze
            zwierzęce, sporo miesa i generalnie i 'cięzkość') i o tym chyba mowa była.
            czyli ciągnie nas do czegoś odmiennego(kuchnia włoska, orient) a nie do
            bliskich smaków.

> a nam równie blisko w tradycyjnym wydaniu do kuchni czeskiej:)

Tak, ale autor watku napisał przecież o sasiadach i wypisał jako przykład tych
            większych sąsiadów:)))))))
            • ampolion Re: no 08.03.05, 00:58
              Chodziło mi o to, że zarówno kuchnia polska, jak i niemiecka czy rosyjska to
              kuchnia: "północna", raczej ciężka, tłusta, często kwaśna (kiszonki na zimę), w
              przeszłości także "korzenna", mięsna. Ani włoska, ani francuska takimi chyba nie
              są.
              Zgadza się?
              • Gość: popierająca Re: no IP: 213.17.230.* 08.03.05, 09:33
                Polacy bardzo się zwykle dziwią, ale smaki kuchni niemieckiej są bardzo bliskie
                smakom polskim. Mój wielomiesięczny pobyt w Niemczech Zachodnich (lata 80-te)
                najpierw mnie kulinarnie bardzo zdziwił, bo byłam też jednak przsiąknięta
                stereotypami, a potem to już tylko się rozsmakowywałam. Jest masę dla nas
                pysznych rzeczy - jest z czego wybierać w restauracjach, a w nich bywałam po
                parę razy w tygodniu. Codziennie jadałam również lunch w firmowych kantynach,
                więc również z tubylcami. Nie jadłam ich tzw. Eintop'fów. Ale w kantynie były
                dania do wyboru i wielu Niemców jadło jak ja, po prostu inne dania, a te były
                świetne i w niczym nie przypominały polskich stołówkowych morderstw
                popełnionych na produktach - myślę tu o jakości przygotowania.
                Wszystko to jest bliższe polskiej tradycyjnej kuchni niż śródziemnomorskiej.
                Ale świadomi tego dzisiejsi Niemcy mają w repertuarze również masę sałatek i
                zieleniny.
                Stąd popieram opinię Ampoliona.
    • marghot może 08.03.05, 09:49
      wynika to z faktu, że kuchnia śródziemnomorska jest w mairę łatwa i szybka w
      przygotowaniu. Nasze bigosy, zupy, kluski wymagaja wiele pracy, a makaron z
      soem można szybko po pracy przygotować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka