Dodaj do ulubionych

nadzienie do rogalików

IP: *.baligrod.sdi.tpnet.pl 09.03.05, 09:37
Prosze o jakis fajny pomysł na nadzienie do rogalików drożdzowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: nadzienie do rogalików IP: *.algser.fcroc.nl / 81.175.86.* 09.03.05, 09:48
      Ja robilam kiedys z nadzieniem orzechowym. Przepis znalazlam przez
      www.google.com. Nadzienie bylo z orzechow wloski.
      Wierzch rogalikow polukrowalam i posypalam posiekanymi orzechami. Byly bardzo
      dobre.
      • pimpek_sadelko Re: nadzienie do rogalików 09.03.05, 09:50
        rozane dla mnie jest najlepsze i do drozdzowych i do kruchych:-)
        • bedada Re: nadzienie do rogalików 09.03.05, 09:56
          A ja rogaliki najbardziej lubię z moim dżemem truskawkowym.mniam,mniam
          szkoda ,że w tym roku tak szybko się skonczył....
    • dziuunia Re: nadzienie do rogalików 09.03.05, 10:05
      Ugotuj bardzo gęsty budyń waniliowy(z połowy ilości mleka),ostudź go i utrzyj
      dokładnie z kostką sera białego,cukru dodaj do smaku.Albo utrzyj 2-3 kwaskowe
      jabłka na tarce jarzynowej,wymieszaj z cukrem i cynamonem,dodaj trochę
      podpieczonej na patelni bułki tartej i możesz tez dodać trochę zmielonych albo
      pokruszonych tylko orzechów włoskich.Albo zrób z migdałów marcepan i kładź
      kulkę marcepanu i trochę konfitury lub dżemu morelowego do środka rogalika.

MASA MARCEPANOWA:

200 g migdałów
      1 białko
      200 g cukru pudru
      ew.1/2 olejku migdałowego

Migdały zalać wrzątkiem,odstawić do namoczenia,zdjąć skórki,osuszyć w
      piekarniku nie przypiekając ich.Jak ostygną zemleć jak najdrobniej,wymieszać
      z cukrem pudrem i utrzeć z białkiem na jednolita masę.Schłodzic w lodówce.
    • Gość: goska Re: nadzienie do rogalików IP: *.gizycko.mm.pl 09.03.05, 10:07
      Może spróbuj z nadzieniem z ugotowanego skondensowanego mleka(słodzone,jak do
      mazurka lub wafli)-łyżeczka na rogalik,albo bardzo proste-kostka mlecznej
      czekolady(tak nadziewałam pączki na tłusty czwartek).
      • Gość: Cynamoon Re: nadzienie do rogalików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:11
        Dla mnie kultowym nadzieniem do rogalikow sa tzw 'pestki z malin'
        czyli po prostu dzem malinowy ;) Poniewaz pestki w nim dominuja tak go w domu
        nazywamy ;)
        Rogaliki powinny byc krucho-drozdzowe i posmarowane bialkiem czy jakiem i
        posypane cukrem krysztalem.
        Uwielbiam je.
        • allexamina Cynamoonie prosze o przepis! 10.03.05, 22:18
          > Rogaliki powinny byc krucho-drozdzowe

Przejrzalam juz wszystkie przepisy na 'krucho-drozdzowe" ciasto i zauwazylam ze
          albo bardzo luzno traktuje sie sama nazwe bo przepisy roznia sie od siebie
          ogromnie, albo ciasto krucho-drozdzowe rozni sie od normalnego drozdzowego duza
          iloscia tluszczu ktory dodawany jest, w zaleznosci od przepisu, na zimno, na
          cieplo, roztopione - a wogole albo sie nie czeka na rosniecie ciasta albo sie
          czeka, tylko ciasto musi byc pod woda... ????!!!

Pytanie: na czym polega prawdziwe ciasto 'krucho-drozdzowe'? No i tez jak w
          tytule...
          • Gość: Cynamoon Re: Prosze bardzo :-) IP: *.it-net.pl 11.03.05, 15:29
            przepis oryginalny

Rogaliki drozdzowe
            W polowie szklanki mleka rozmieszac 5 dkg drozdzy (swiezych)
            zagniesc z :
            1 zoltko
            1 kostka masla (margaryny)
            1/2kg maki

Ciasto ma byc jak na kluski, rozwalkowac placek, ciac w trojkaty, smarowac
            dzemem, zwijac rogaliki, posmarowac jajkiem lub bialkiem , posypac cukrem
            (najlepiej krysztalem)
            Piec w 180 stopniach , az beda rumiane (ok 20 min).
            • allexamina Re: Prosze bardzo :-) 11.03.05, 19:10
              Czyli, ciasto krucho-drozdzowe to po prostu ciasto kruche (robione tak jak
              kruche) z drozdzami? Nie potrzeba zeby roslo? Na przyklad nie wstawiac do
              lodowki na noc przed rozwalkowaniem (tak jak francuskie-drozdzowe)?

P.S.: Dzieki za odpowiedz! :^)
              • Gość: Cynamoon Re: Prosze bardzo :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 19:23
                Nie potrzeba. Od razu sie zagniata i piecze.
                Szybko i latwo :-)
                • allexamina Re: Prosze bardzo :-) 11.03.05, 21:15
                  Dzieki!
        • Gość: wini3 Re: nadzienie do rogalików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 09:09
          Dla mnie kultowe to z konfiturą z wiśni. Może jeszcze z powidłem albo makiem.
          Lukier obowiązkowy, bo ciasto mało słodkie, za to dużo żółtek, leciutkie ,
          takie z malutkimi dziureczkami po drożdżach, jakby łuszczące się. Ciasto
          dzieciństwa jakiego już nikt nie piecze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka