renia334 10.03.05, 19:30 Kupiłam bo moja córa od dawna ma chcice by sprawdzić jak smakuje,ale nie mam pojęcia jak się do niego dobrać i co z nim zrobić.Zjeść, mleko wypić czy co??? Poradźcie coś drodzy fachowcy od specjałów kuchennych! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Orzech kokosowy 10.03.05, 19:38 Reniu... jak wpiszesz |kokos" w wyszukiwarkę w "temat", to wyskakują 84 wpisy, a tu jeden ważny :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20015088&a=20027392 Odpowiedz Link Zgłoś
renia334 Re: Orzech kokosowy 10.03.05, 20:23 Dzięki za podpowiedź,rzeczywiście nie przyszlo mi to do głowy."Ciężki orzech" do zgryzienia mnie czeka z tym orzechem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Orzech kokosowy IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.03.05, 20:42 po otworzeniu (wg porad w rzeczonym watku) wode nalezy wypic miejmy nadzieje, ze orzech nie lezal zbyt dlugo w sklepie i zerwany byl jako mlody, choc juz dojrzaly. woda w kokosie najlepsza jest zanim miazcz stwardnieje, to znaczy w srodku skorupki powinna byc ok polcentymetrowa warstwa bialego miazczu o konsystencji lekko galaretowatej. Woda powinna byc lekko musujaca - z reguly jesdnak w sklepach sprzedaje sie orzechy bardziej dojrzale, wiec plyn w srodku raczej nie zachwyci bialy miazcz najlepiej zetrzec "jakos" (nie wiem jak, bo twardy dosc, troche sie trzeba bedzie pomeczyc ;) i wiorkow uzywac do gotowania, a jeszcze lep[iej wycisnac z nich "mleko" - tego"mleka" sie jednak nie pije, do potraw sie dodaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Orzech kokosowy IP: 65.38.217.* 11.03.05, 01:30 Dobrze jest mleczko kokosowe schlodzic!U nas takie chlodne kokosy sprzedaja z rurka do picia wlozona do kokosa. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Orzech kokosowy - coconut recipes 10.03.05, 22:18 homecooking.about.com/library/archive/blfruit19.htm Odpowiedz Link Zgłoś
renia334 Re: Orzech kokosowy - coconut recipes 11.03.05, 21:44 Szczerze mówiąc wcale mnie ten kokos nie zachwycił ale przynajmniej dziecko ciekawość zaspokoiło i mam święty spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Orzech kokosowy - coconut recipes IP: 65.38.217.* 11.03.05, 21:53 Tak, masz racje, mnie tez nie. Ale moi chlopcy jedli bialy, twardy miasz na surowo i im smakowalo. Ja wole platki kokosowe w deserach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Orzech kokosowy - coconut recipes IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 11.03.05, 21:59 Gość portalu: Hanna napisał(a): > Tak, masz racje, mnie tez nie. Ale moi chlopcy jedli bialy, twardy miasz na > surowo i im smakowalo. Ja wole platki kokosowe w deserach. no wlasnie, jak miazsz jest twardy to znaczy ze kokos byl zerwany zbyt pozno i woda w srodku jest jyz stara, niesmaczna Nic dziwnego ze nie zachwycil kiedy kokos jest zerwany w odpowiednim momencie to ta woda jest smaczna, no i oczywiscie miazsz lyzeczka mozna jesc :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f wiesz Senin, zasmucilas mnie... 11.03.05, 22:04 ... tzn, ze ani w Angli kiedys, ani na Krecie, ani nigdynigdy tutaj nie jadlem jeszcze dobrego/swiezego kokosa:-( Bo nigdy nie udalo sie łyżeczka naruszyć białego! Zawsze walczylem nożykiem ciężko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: wiesz Senin, zasmucilas mnie... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 11.03.05, 22:12 czy to taki mily sposob mowienia, ze zmyslam? ;DDDD wiesz Jacku, w Anglii, to nic dziwnego, ze swiezych nie ma Nie wiem tez, czy na Krecie rosna dzrzewa kokosowe ba nawet w Australi w Cairns (tropiki), gzdzie kokosy usuwa sie "rzadowo" z drzew bo moglyby na glowe komus spasc, w sklepach dostaniesz tylko twarde,i z kiepska woda w srodku Ale za to jak pojdziesz na ktorys z ryneczkow to dostaniez takiego prosto od krowy, w zielonej skorupie ze slomka wmontowana przez zrobiony maczeta otwor a jak juz te wode wypijesz, to po rozcieciu skorupy dostaniesz sie do miazszu, ktory ma konsystencje dosc sztywnej GALARETY, im orzech mlodszy tym galareta mieksza Nastepnym razem jedz na Sri Lanke, i popros tubylcow o takiego swiezego kokosa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f no co Ty?! ja poprostu chcechcechce tak: 11.03.05, 22:18 "dostaniesz takiego prosto od krowy" :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Orzech kokosowy - coconut recipes 11.03.05, 21:57 Reniu, jak mam orzecha, to tnę to biale na malutkie kawaleczki - koniecznie z tą brązową skórką (nie skorupa), bo tam najwiecej smaku - i pojadamy przez dwa dni, a raczej żujemy sobie.. No, jak sie dobrze uda rozlupac, to co raz wiecej popielniczek jest. Ale sprobuj mleczka kokosowego (z puszki tym razem:-)) do zaprawiania zup! Polecam naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
renia334 Re: Orzech kokosowy - coconut recipes 12.03.05, 11:37 Zaciekawiłeś mnie tym zaprawianiem.A do jakich np. zup można żeby nie popsuć smaku? Z popielniczki raczej nici bo pękło nieciekawie.Woda w środku -bez komentarza.Myslałam, że może bedzie na małego drineczka ale nie bardzo sie nadaje, mało słodka . Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Orzech kokosowy - coconut recipes 12.03.05, 11:47 Do zup kremów spokojnie - tam gdzie bys dala smietanę do zaprawienia/zabielenia/wzmocnienia - zreszt atyle sie dodadaje tego (pół szklanki, albo na talerz łyżkami...) Mam juz za soba pomidorowe zupy - rewelacja!, kalafiorową pikantną, i pieczarkową. Pewnie nie odwazę sie dodac do "kwaśnych" wszystkich - ogorkowa, kapusniak, zurki, barszze, cytrynowa.. Choc moze do cytrynowej? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Orzech kokosowy - coconut recipes IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 12.03.05, 12:31 mozesz do wszystkich pomidorowej , jarzynowej, barszczu ukrainskiego, do ogorkowej tez jedna dam Ci rade, mleko kokosowe wymaga nieco ostrzejszego przyprawiania, taka jest moja opinia zupy kwasne swietnie sie z mlekiem kokosowym komponuja przoponuje jednak zaprawiac w garnku, nie na talerzu, powinno byc choc przez chwile gotowane Odpowiedz Link Zgłoś