Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 17:56 Jakie sa Wasze ulubione ciasta i ciasteczka? Jaka jest Wasza ulubiona ksiązka z przepisami na domowe wypieki? Skad czerpiecie inspiracje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bozena Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:23 Moje ulubione ciasto to Cycki Murzynki,moge jesc na okraglo,przepisy zbieram od znajomych albo wlasnie z internetu,chowam te karteczki do zeszytu a potem i tak pieke te ktore najbardziej mi smakuja,no i jeszcze rafaello tez uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pola.76 do bożeny 13.03.05, 22:20 bardzo, bardzo bym prosiła o przepis na rafaello, mam bzika na punkcie ciast z kokosem:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jedna z wielu "linek" 13.03.05, 22:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19252028&a=20466005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Magdo, moze zerknij do Galerii? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 06:41 Dziekuje za propozycje. Przejrzałam Galerię i nabrałam ochoty to pieczenie. Ale mam nadzieję że pojawi się tu jeszcze kilka opinii. Pieczenie to moja pasja i wciąż szukam nowych pomysłów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.chello.pl 14.03.05, 07:53 Szarlotka forever. Odpowiedz Link Zgłoś
uechtatch TARRRRTY!!!! 14.03.05, 09:10 bo nie sa za slodkie, w ten weekend eksperymentowalem z pomaranczowa wg przepisu znalezionego na tym forum - no i udalo sie osiagnac cos jak orgazm w ustach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.chello.pl 14.03.05, 10:29 Najbardziej lubię dobre ciasto kruche. Więc: kruchy placek ze śliwkami i kruszonką (sezon nie ten!), mazurek z kajmakiem, klasyczne ciastka kruche 3 2 1 i tarta z cremem brulee - przepis na nią podaje Dziuunia w galerii. Ta tarta to jest połączenie dwóch rzeczy, które lubię najbardziej na świecie. Uwielbiam też sernik. Inspirację czerpię głównie z książek kucharskich, dużo piekę, dużo eksperymentuję, często coś zmieniam choć mam parę przepisów na ciasta, które, moim zdaniem, nie wymagają żadnych modyfikacji bo są po prostu doskonałe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 11:18 Najbardziej na swiecie- szarlotka. Na drugim miejscu: sernik wiedenski,tuffi (zwane inaczej plesniakiem) i kruchy, maslany mazurek z kajmakiem i pomaranczami lub mazurek polany roztopiona czekolada i jeszcze snickers (znam 3 wersje- uwielbiam dwie z nich) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.303.krakow.pl 14.03.05, 14:26 Miszam, czy możesz podać przepis na ciastka kruche 321? POzdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Proszę IP: *.chello.pl 14.03.05, 15:05 Kruche ciastka 30 dag mąki 20 dag schłodzonego masła 10 dag cukru (w tym cukier waniliowy) 2-3 żółtka albo 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli Szybko zagnieść wszystkie składniki (żółtka posolić). Można schłodzić 30 min. Wałkować, wykrawać, wykładać na papier do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku (200C) do zrumienienia (zazwyczaj kilkanaście minut). Uważać, żeby nie przypalić. Również pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam A IP: *.chello.pl 14.03.05, 15:12 Prawie zawsze trzeba dosypać trochę mąki, bo ciasto jest miękkie i trudno wałkować. Można robić bez żółtek/jajek, też wychodzą wspaniałe ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: A IP: *.303.krakow.pl 14.03.05, 15:49 Dziękuję! Napisz jeszcze, proszę, czy przed pieczeniem nie smarujesz ich niczym? Po upieczeniu nie trzeba lukru, cukru pudru? Nie przekładasz ich? Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: A IP: *.chello.pl 14.03.05, 22:01 Bajeczko, najładniej będą wyglądały, jeśli zlepisz dwa ciastka jakimś gęstym (odparowanym) dżemem albo marmoladą, wycinając w tym górnym (przed pieczeniem oczywiście) fantazyjne otwory (np. dwie dziurki jak oczy albo małą gwiazdkę). Moim zdaniem, najsmaczniejsze są bez niczego albo tylko posypane cukrem pudrem, ale oczywiście można smarować lekko ubitym z łyżką wody jajkiem (albo tylko białkiem, które pozostanie) i posypać brązowym cukrem albo cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Można nie smarować i udekorować je lukrem, polewą czekoladową z torebki, można przed pieczeniem wymieszać ciasto z łyżką kakao albo łyżeczką cynamonu lub ziarenkami sezamu. Teraz jemy wersję z przyprawą do piernika, sezamem i 1 łyżką tahiny. Upiekłam ciastka wielkości orzecha laskowego. Wyszły bardzo dobre, ale - moim zdaniem - przegrywają z tą wersją saute:) Rewelacyjne efekty daje mieszanie różnych rodzajów mąk, np. krupczatki i mąki ziemniaczanej lub ryżowej. Eksperymentuję z tymi ciastkami od przeszło 20 lat. Teraz do bólu eksperymentuje z nimi także mój syn (przedostanim razem wszystkie ciastka do złudzenia przypominały psie kupy):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: A IP: *.303.krakow.pl 15.03.05, 01:41 Miszam, ślicznie dziękuję i życzę pysznych wypieków świątecznych! :-)) Pozdrawiaam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Dziękuję, Bajeczko:) IP: *.chello.pl 15.03.05, 10:20 W podziękowaniu za życzenia wpiszę jeszcze przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym, galaretką i owocami. Babeczki te zawsze robię na Wielkanoc. Ciasto jest bardzo podobne do tego z kruchych ciastek. Potrzebne będą foremki na babeczki (można kupić tanie - polskich producentów), lub trochę droższe Fackelmanna (chyba warto). Ciasta z tego przepisu wystarcza na 18 małych foremek. Kruche babeczki z masą budyniową (lub nutellą), galaretką i owocami. 30 dag mąki krupczatki 15 dag masła 10 dag cukru pudru lub miałkiego cukru 4 surowe żółtka Przesianą mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić. W tym czasie bardzo starannie wysmarować foremki masłem. W książce (Kuchnia Polska pod red. Bergera) proponują, by ciasto rozwałkować i przenieść nad babeczki na wałku a później ręcznie wcisnąć. Ja zawsze wylepiam foremki ręcznie (należy to zrobić starannie i niezbyt grubo, ciasto urośnie). Wstawić babeczki do nagrzanego piekarnika (ok. 190C) i piec aż się przyrumienią. Jeszcze ciepłe babeczki należy wziąć przez ścierkę kuchenną, obrócić dnem do góry i ostrożnie wyjąć. Babeczki powinny wyjść bez trudu, jeśli nie chcą należy lekko ścisnąć boki foremki albo puknąć (lub nacisnąć) dno. Powinny wyjść bez problemu. Zostawić do wystygnięcia. Właściwie babeczki są już gotowe i można napełnić je bitą śmietaną i udekorować owocami albo zalać owoce tężejącą galaretką (zmniejszając ilość wody do galaretki o 1/4) i udekorować bitą śmietaną. Galaretką nie należy wypełniać wcześniej niż 2-3 godz przed podaniem, bo babeczki lekko namiękają (co absolutnie nie wpływa negatywnie na ich smak) ale i na to jest sposób. Żeby nie namiękły należy wysmarować je nutellą albo kremem budyniowym (doskonale się do tego nadaje krem z karpatki) i dopiero na tę warstwę wylać galaretkę. Można też posunąć się do perwersji;) i najpierw wysmarować babeczki nutellą, na tę warstwę nałozyć krem budyniowy, na krem owoce i zalać tężejącą galaretką. Krem można też zrobić samemu. Krem budyniowy do babeczek i tart 80 gr cukru (w tym cukier waniliowy) 2 duże czubate łyżki mąki pszennej 400 ml mleka 4 żółtka Zagotować 300 ml mleka z cukrem (zamiast cukru waniliowego można dodać przeciętą i wyskrobaną laskę wanilii). Osobno w misce roztrzepać żółtka z mąką i pozostałym zimnym mlekiem. Do masy jajecznej dodawać stopniowo gorące mleko cały czas mieszając. Przelać całość do garnka, w którym gotowało się mleko i podgrzewać, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania, aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu nakładać do babeczek, nałożyć owoce i zalać tężejącą galaretką (galaretkę rozrobić w mniejszej ilości wody). Najwięcej zachodu jest z samym myciem i wycieraniem foremek:) Te babeczki są wspaniałe. Pozdrawiam bardzo serdecznie, życzę samych udanych prób i smacznego:D Odpowiedz Link Zgłoś
nina321 Re: Wasze ulubione ciasta 14.03.05, 14:11 ja jednak chyba lubię najbardziej drożdżowe , z powidłami, z kruszonką. A i może w sezonie krucze ciasto z truskawkami i bezą na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie o tak, tak, posmarowane IP: *.portnet.pl 14.03.05, 15:53 powidlami sliwkowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metal_fish Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:11 drożdżowe drożdżowe drożdżowe!! niektórzy uważaja je za prostackie ale ja je uwielbiam :D piec go niestety nie umiem ( może jakiś przpis dobry? :> najlepsze z rabarbarem a jedynie z makiem lub twarogiem odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.303.krakow.pl 14.03.05, 14:40 Spróbuj upiec ciasto drożdżowe dwufazowe. Jest pyszne i zawsze się udaje. :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.303.krakow.pl 14.03.05, 14:41 Sorki, zapomniałam podać link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20506330&a=20522804 Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Wasze ulubione ciasta 14.03.05, 14:16 Uwielbiam ciasto orzechowe - po prostu spód kruchy a na wierzchu orzechy w miodzie, okolo miliona kalorii, ale warte grzechu. 2 miejsce ciasto czekoladowe - takie polplynne w srodku, kalorycznosc podobna do orzechowego, ale co tam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 21:46 -makowiec -sernik z rosą -Jarosławski -szarlotka na cieście kruchym -babka ajerkoniakowa i dużo dużo innych;)) Odpowiedz Link Zgłoś
monis23 Do @nety! 15.03.05, 18:58 Jarosławski i babka ajerkoniakowa - mozesz podac przepisy, z ktorych skorzystasz. Ciekawa jestem jak to smakuje. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iz@ Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.ghnet.pl 16.03.05, 19:56 prosze o przepisik, nazwa taka apetyczna...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anamej Re: Wasze ulubione ciasta IP: 213.227.80.* 15.03.05, 11:11 KREPARZ! KREAPRZ!im starszy tym lepszy-przekładany masą grysikową i dobrymi powidłami, znany również jako miodowe, królewiec itp. mmmmmmmmiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiTTy.DK Re: Wasze ulubione ciasta IP: 212.130.112.* 15.03.05, 19:13 Zdecydowanie plesniak....!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Wasze ulubione ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 07:00 Babka drożdżowa, tort orzechowy z masą waniliową/ tzw. lodowy/, placek z truskawkami i pianką, torcik ormiański, ciasteczka gawroszki, ciemne ciasto czekoladowe z tego forum udoskonalone masą- coś pysznego. Odpowiedz Link Zgłoś
globtroterka Re: Wasze ulubione ciasta 16.03.05, 13:46 Zdecydowanie drożdżowe i biszkoptowe w różnych wariacjach. Na drożdżowe zawsze narzekałam, że pracochłonne i nie zawsze mi się udaje, ale odkąd wypróbowałam przepis z mikserem - zawsze wychodzi i jeszcze szybciej znika: Podaję: ok. 1 kg mąki ( w zależności od rodzaju nie wsypuję wszystkiego, żeby nie było za gęste) 2 jajka całe + 3 żółtka masło roślinne 1 szkl. cukru 2 opakowania suchych drożdży Oetkera 1/2 l mleka Mleko + masło roślinne podgrzewam, drożdże łączę z mąką, żółtka i jajka całe miksuję z cukrem na pulchną masę. Do żółtek zmiksowanych dosypuję i dolewam na zmianę mąkę oraz rozpuszczone i cieple (nie gorące) mleko z masłem. Na koniec dodaję startą skórkę ze sparzonej cytryny i odstawiam w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce (grzejnik, kominek). Ciasto tam sobie rośnie, musi mieć lekką konsystencję, bo przecież mieszam wszystko ręcznym mikserem. Gdy podwoi swoją objętość wykładam na blaszkę, rozkładam na wierzchu wiśnie ze słoika (robione w sosie własnym), na wiśnie kruszonka i do pieca w temp. 170 - 180 stopni. Nigdy nie patrzę na czas, piekę "na oko" aż zacznie odstawać brzegami od formy. I juz ! Smacznego! Moje dzieci nigdy nie mogą się doczekać, żeby przestygło! Odpowiedz Link Zgłoś
paula45657 Re: Wasze ulubione ciasta 24.04.26, 10:18 Moją nową obsesją, ostatnio jest owsiany sezamowiec z chmurką :) Jedyna rzecz, o którą trzeba się martwić, to żeby mieć dobre ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
filippp5454 Re: Wasze ulubione ciasta 24.04.26, 10:31 o to coś dla mnie, uwielbiam domowe ciacha, ale nienawidzę piec. Mogę prosić przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
paula45657 Re: Wasze ulubione ciasta 24.04.26, 10:58 Jasne :) Przygotowanie bazy budyniowej Z litra mleka odlej szklankę i rozpuść w niej proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej mieszankę budyniową i gotuj intensywnie mieszając, aż powstanie gęsty krem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia (przykryj folią spożywczą "w kontakt", żeby nie zrobił się kożuch). 2. Ucieranie masy Miękkie masło ubij mikserem na puch. Dodawaj po jednej łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. 3. Układanie warstw Blachę (ok. 25x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ciastek owsianych. Jeśli są bardzo twarde, możesz każde na sekundę zamoczyć w mleku. Na ciastka wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugą warstwą ciastek i wyłóż resztę masy. Przykryj trzecią warstwą ciastek. 4. Wykończenie (Chmurka) Ubij zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną, gęstą masę. Wyłóż ją na wierzch ciasta. 5. Dekoracja Pozostałe w paczce ciastka owsiane połam w dłoniach na mniejsze kawałki i nieregularnie posyp nimi wierzch ciasta. Dzięki temu, że ciastka mają w składzie sezam, góra będzie ładnie wyglądać i chrupać. PS. Ja kruche ciastka kupuję od iga.com.pl/. Odpowiedz Link Zgłoś