Dodaj do ulubionych

sami tego chcieliście- biała kiełbasa

18.03.05, 22:37
podaję przepis szczegółowy taki jak robię a nie skrócony na użytek ogółny.
skoro nie mogę zrobić żółtego sera WY zróbcie sobie dobrą białą kiełbasę na święta
Mięso wieprzowe łopatka albo szynka lub biobrówka ok. 3 kg
Boczek ok. 3 kg
Podgardle ok. 2 kg
Słonina ok. 1,5 – 2 kg
Wołowina z łopatki (daje klej i tylko takiej używam)ok. 1 – 1,5 kg
Łoptkę lub szynkę kroimy w kostkę ok. 1-2 cm
Boczek mielemy przez maszynkę o 2 – 4 oczek
Słoninę i podgardle mielemy przez maszynkę o 4 - 6 oczkach

Wołowinę mielimy 2 razy przez maszynkę o oczkach 2-3mm i dodajemy:
Ok. 20 – 25 dkg soli oczywiście NIE JODOWANEJ najlepsza kłodawska
Pieprz czarny ok. 15g ale lepiej późnie sprawdzić organoleptycznie i można
dodać więcej.
Główkę czosnku jeżeli ktoś lubi może dodać więcej lub mniej wasza wola
Majeranek to jest problem ja daję skolko ugodno czyli do obucha litrowy słoik
ale to może być dla innych przesada dla mnie jest akurat. Proponuję połowę lub
dla smakoszy ¾.
Teraz mieszamy wszystkie skłdniki i dodajemy ok. 0,5 – 0,7 l przegotowane i
ostudzonej wody. Mieszam ręcznie aż woda będzie wchłonięta.
Ja dodaję do soli ok. ¾ małej łyżeczki do kawy saletry potasowej jadalnej
dla lepszego koloru ale nie jest to konieczne w przypadku kiełbasy białej
Jeżeli dodacie saletrę to trzeba odstawić (oczywiście po dokładnym
wymieszaniu) półprodukt na 24 – 48 godz. W temp ok. 0-6 st. Celsjusza a nie
farenheita.
Ci którzy dodali saletrę mają dodatkowe zadanie jeszcze raz wszystko ręcznie
wymieszać uhh zimno w ręce ale czego się nie robi dla dobrego smaku i wyglądu.
Ci którzy nie dodali po dokładnym wymieszaniu składników mogą przystąpić do
napychania flaków. No i teraz kolejny problem jakie flaki wybrać???
Ja niestety kupuję flaki w makro biję się w piersi ale jest to jeden z
niewielu produktów które kupuję w marketach, ale żeby nie było tak różowo jak
myślicie to flaków NIE MA NA PÓŁKACH można zapukać do masarni i poprosić wtedy
jak mają to dadzą, cena ok. 11-12 zł za ½ kg, ale ja zamawia 5-7 dni wcześniej
z zaznaczeniem, żeby były delikatne do białej kiełbasy jeżeli posłuchają to
dadzą dobre delikatne a jeżeli nie to dadzą jak leci mówi się trudno . lepsze
w 100% są te delikatne. Przy pomocy mojego zelmera z rurką do napychania
kiełbas napycham wypłukane i wymoczone jelita, ale nie na maxa (ot tak średnio
na jeża) przygotowaną i wymieszaną masą, tak żeby powstały kiełbaski ok. 10 –
15 cm długości.
W połowie napełniania robię przerwe i dodaję do pozostałej masy 2 opakowania
papryki słodkiej i jedno ostrej i jeszcze raz masę dokładnie mieszam.
Teraz już do wykończenia masy napełniam flaki.
Gotowe kiełbaski wieszam na kołkach, żeby trochę obeschły ok. 1 – 3 godz.
Zostawiam ok. 2 – 3 kg do natychmiastowego spożycia. Resztę dzielę na porcje i
zamrażam. Po ugotowaniu zajadam z chrzanem ale sposobów przygotowania białej
kiełbasy na tym forum było już mnóstwo.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące wędlin własnej roboty to służę pomocą

Obserwuj wątek
    • roseanne poduszczam 18.03.05, 22:50
      to moze teraz cos o wedzeniu w warunkach domowych
      mam wielki grill na zewnatrz, jakby co, ale wedzarki brak
      • jarek_zielona_pietruszka Re: poduszczam 18.03.05, 23:30
        a co byś chciała na tym grilu zrobić mam kilka przepisów wypróbowanych i kilka
        zmodyfikowanych pozdrowienia
        • roseanne podpuszczam 19.03.05, 12:22
          grilowanie lubie bardzo, ale mi wpsnie o wedzenie chodzi najbardziej, czy da sie
          to jakos polaczyc?

kawalek miesa co to go mozna potem skanapkowac, znacy uzywac jako wedline

piers z indyka najchetniej z powodow dietetycznych
          • jarek_zielona_pietruszka Re: podpuszczam 19.03.05, 23:02
            przepraszam ale w natłoku umknął mi ten post. jeszca raz czy dobrze zrozumiałem?
            czy ta pierś z indyka ma być grilowana czy wędzona? bo postępowanie może być
            różne. a tak wogóle co do indyka to muszę skonsultować się z żoną ona jest lesza
            w pierzastych sprawach.chociaż wędzenia pozostawia mnie.
            • roseanne wedzenie mnie najbardziej interesuje :) nt 19.03.05, 23:09
              • jarek_zielona_pietruszka Re: wedzenie mnie najbardziej interesuje :) nt 19.03.05, 23:46
                Na 1 kg piersi indyka daję 4 dkg soli 2g saletry i 1/2 kapsułki wit c.
                To jest skład podstawowy. Dalej przyprawy gotuję w wodzie pieprz ziarnisty,
                ziele, liśc laurowy studzę. 4/5 mieszanki podstawowej dzielę na 2/3 i 1/3.
                trochę to skomplikowane . po prostu jeszcze raz napiszę 1/5 mieszanki
                podstawowej rozpuszczam w niewielkiej ilości wody letniej ok. 75 -100ml i studzę
                odstawiam na bok. Z pozostałych 4/5 biorę 1/3 łączę z ziołami rozmaryn bazylia
                majeranek lub co kto lubi i nacieram tym mięso. Pozostałe 2/3 rozpuszczam w
                letniej wodzie w której ugotowałem przyprawy i studzę. Teraz nabieram do
                strzykawki te 75-100ml i nastrzykuję cały kawałek mięsa i wkładam do kamiennego
                garnka i zalewam zalewą zrobioną z ugotowanych przypraw soli saletry i wit c.
                zalewa musi przykryć mięso w całości. A garnek dobieram do ilości mięsa ( mam
                ich kilka różnych rozmiarów od 1l do chyba 100l) tak żeby nie było zbyt luźno
                ale i niezbyt ścisło. Przykrywam talrzem odwróconym do góry dnem i trzymam ok. 7
                – 10 dni w zależności od wielkości kawałków, przewracam codziennie .trzymam w
                temp. Ok. 4-8 st celsjusza. na dolnej półce w lodówce lub gdy zimno to na
                balkonie. Po tym czasie wyjmuję płuczę i zawiązuję sznurkiem w ładne „
                szyneczki”. Wieszam do wyschnięcia na noc i rano wędzę ok. 2 – 4 godz w
                zależności od wielkości kawałków. Do wędzenia używam drewna gruszki, śliwki lub
                wiśni z dodatkiem olszy bo takie mam. Można używać buku, dębu i innych
                liściastych ale słyszałem, że niektóre lepsze są bez kory jak np. brzoza ale kto
                wędziłby na brzozie.
                Pozdrawiam odpowiem na wszystkie pytania lae już nie dzisiaj bo paluszki mam już
                nieco sfatygowane od stukania w klawisze. Jak tak dalej pójdzie zostanę mistrzem
                klawiatury.he.he.
                • roseanne Re: wedzenie mnie najbardziej interesuje :) nt 20.03.05, 16:41
                  wszystko wiem zatem
                  najpierw zdobyc kamienny garniec, potem rury do wedzarki
                  a potem juz miekstury w ruch

dziekuje
                  • jarek_zielona_pietruszka Re: wedzenie mnie najbardziej interesuje :) nt 20.03.05, 22:16
                    garniec nie musi być kamienny może być duży słój czy też inne naczynie w którym
                    pomieści się nasze mięso:))ja robię w kamiennym garnku bo zwykle od lat tak robię.
      • ampolion Re: poduszczam 19.03.05, 23:13
        Do wędzenia grill chyba nie wystarczy, potrzebna domowa wędzarka. Są instrukcje
        jak to wybudować lub kupić - mogę poszukać.
        • roseanne Re: poduszczam 19.03.05, 23:22
          wiem ze mozna kupic, w HOme depot widzialam ,ale ani funduszy, ani miejsca juz
          na to nie mam :(

myslalam, ze ktos zna jakies magoczne sposoby
          • jarek_zielona_pietruszka Re: poduszczam 20.03.05, 00:05
            ja zrobiłem z metalowej beczki i dwóch rur do piecyka jeśli chcesz podam szczególy
    • wedrowiec2 Honor białej kiełbasy 18.03.05, 22:54
      "Biała kiełbasa parzona z dodatkiem majeranku to jedna z potraw, z których
      słynie Wielkopolska. Przyznając certyfikaty wielkopolski Cech Rzeźników i
      Wędliniarzy chce rozpocząć walkę o poprawę jej jakości. - Markety pełne są
      taniej kiełbasy nie najlepszej jakości - tłumaczy Jacek Marcinkowski ze
      Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy. - Klient, widząc kiełbasę z
      certyfikatem będzie wiedział, że ma przed sobą wyrób któremu może zaufać.
      Zdaniem rzeźników, różnicę pomiędzy dobrą kiełbasą, a tą gorszą obecnie widać
      przede wszystkim w cenie. W hipermarketach jej cena zaczyna się od za 5 zł za
      kilogram. Tymczasem dobra kiełbasa, czyli ta zrobiona według starej receptury,
      powinna kosztować co najmniej 15 złotych. - Ta cena jest niestety wyższa, ale
      my zapewniamy jakość - mówi Aleksander Tecław, znany poznański producent wędlin.
      Tajemnicą jakości wielkopolskiej białej kiełbasy są przyprawy mieszane
      bezpośrednio przed dodaniem do mięsa. Do produkcji kiełbasy dodaje się tylko
      mięsa wieprzowego najwyższej jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli,
      pieprzu. I taka kiełbasa musi kosztować."
      Całość:
      www.biznespolska.pl/gazeta/article.php?cityID=warszawa&contentID=107075
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Honor białej kiełbasy 18.03.05, 23:33
        gratuluję ale ja nie robię wędlin na sprzedaż tylko dla siebie i rodziny oraz
        znajomych. bardzo przepraszam ale moje przepisy nie są na sprzedaż za 15 zł kg
        • Gość: kiki Re: Honor białej kiełbasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 12:29
          witam, podziwiam i bardzo dziekuje za przepis...narazie chyba nie zrobie...z
          braku czasu no i... talentu :)
          mam natomiast (coraz to wieksza) ochote aby kupowac i jesc tylko produkty
          naturalne, wedliny nie chemiczne, etc.
          pamietam ze pisales, ze kupujesz na bazarku szembeka, jest to dla mnie dosc
          daleko, ale jesli zdradzisz u kogo tam, to chetnie pojade.
          Za wszelki podpowiedzi bede szczerze zobowiazana,
          pozdrawiam,
          kiki
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Honor białej kiełbasy 19.03.05, 19:19
            na głownej hali stojąc tyłem do lomorskiej po lewej stronie jest małe stoisko z
            wędlinami niektóre są robione ekologicznie.
            ale przy trasie łazienkowskiej jak pisał giezik na ul międzynarodowej jest mały
            sklepik a w nim pyszne wędliny. sklepik jest chyba obok szkoły na przeciwko
            takiego dużego zielonego sklepu jakieś 100m od trasy łazienkowskiej
    • malaszaramysz Może być bez podgardla i słoniny? 19.03.05, 15:42
      Czy tak ma być i basta? Szykuję sarmackie śniadanko i domowa biała obowiązkowa
      ale tłuste to coś... dla mnie?
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Może być bez podgardla i słoniny? 19.03.05, 19:15
        jeżeli uważasz,że będzie za tłuste to zamiast podgardla lub słoniny możesz dać
        innego mięsa np karkówki lub więcej boczku.wyjdzie wtedy trochę inna w smaku.
        niestety bez tłuszczu będzie trudno, kiełbasa będzie sucha i wiórowata. pozdrawiam
        • malaszaramysz Re: Może być bez podgardla i słoniny? 19.03.05, 21:44
          Dzięki, zrobię jak w oryginale. W końcu święta są raz w roku i można poszaleć:-
          ))
    • dethy Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa 19.03.05, 21:28
      jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące wędlin własnej roboty to służę pomocą
      >

Dzieki za ten przepis ! Wlasnie takiego szukalam !
      Mam pytanie :) Ile kg kielbasy wychodzi z tej ilosci miesa,jakie podales?
      No i drugie ,moze idiotyczne,ale jak to sie robi,gdy chce ten caly flak
      podzielic na kielbaski np.10cm?Petelke sie wiaze czy jak?
      • jarek_zielona_pietruszka Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa 19.03.05, 22:10
        wychodzi ok 15 kg kiełbasy, zależy ile masa zabierze wody.
        gdy napełniam flak to gdy kiełbaska osiągnie żądaną długość zatrzymuję na moment
        naychanie i okręcam wzdłuż 2 razy. okręcanie robię na przemian raz w lewo raz w
        prawo. końce zawiązuję na supełki.
    • dethy Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa-saletra 19.03.05, 21:33
      jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Ci którzy dodali saletrę mają dodatkowe zadanie jeszcze raz wszystko ręcznie
      > wymieszać uhh zimno w ręce ale czego się nie robi dla dobrego smaku i wyglądu.

Jeszcze jedno pytanie:)
      Po co sie daje saletre? Dla lepszego wygladu?
      Jakbym chciala jej dodac,to ile?
      • jarek_zielona_pietruszka Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa-saletra 19.03.05, 22:16
        niektórzy uważają, że saletrę daje się tylko dla koloru mięsa. Ja uważam, że
        saletra w połączeniu z solą zmienia jednak trochę smak. ja daję na 4 dkg soli 2g
        saletry i 1/2 kapsułki wit c.
        pozdrawiam i życzę smacznego
    • jarek_zielona_pietruszka Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa 19.03.05, 21:50
      Ja robię kaszankę wyłącznie z kaszy gryczanej bo z inną nie lubię, ale gdy ktoś
      chce może wziąć kaszę jęczminną
      Bierzemy 2 kg kaszy
      ok. 2 kg gorszych kawałków mięsa różnego np. policzki wołowe i wieprzowe, ja
      daję trochę antrykotu lub łopatki wołowej i np. golonkę lub kawałek łopatki
      niektórzy dają wątrobę ja daję czasami i to w małej ilośći ok25dkg ale można dać
      nawet ¾ kg
      zależy od własnych upodobań
      daję natomiast płuca 1 komplet
      serce wieprzowe 1 szt.
      Podgardle słonina boczek otoczki razem ok 2,0 kg
      Skórki wieprzowe zbieram zawsze gdy skóruję słoninę na skwarki ok0,5 kg
      Krew ok. 1,5 do 2 l
      Mięsa i podroby oraz skórki do gara i ugotować do prawie miękkości dodać pieprz
      ziarnisty liście laurowe ziele angielskie no i oczywiście posolić.
      Tłuszcze pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki trochę tłuszczu zostawić na
      patelni i usmażyć ze 2-3 cebule pokrojone w drobną kostkę
      Gdy mięsa są prawie miękkie wyjąć a do wywaru wsypać opłukaną kaszę i ugotować
      na prawie miękką.
      mięsa gdy ostygną zemleć przez maszynkę o oczkach 2- 4 mm, ja część – te
      łdniesze kawałki kroję w drobną kosteczkę .max 1cm (wątroba dobrze się kroi na
      takie małe kawałeczki, a i golonka też) tak ok. ¼ całości mięsa.
      gdy kasza gotowa trochę trzeba ją ostudzić i dodać zmielone i pokrojone mięsa,
      skwarki i tłuszcz z nich wytopiony, usmażoną cebulę, krew
      teraz przerywnik dotyczący krwi:
      ja zwykle robię ze świeżej krwi dobrze roztrzepanej albo z mrożonej z suszonej
      też można ale
      słyszałem że wtedy jest trochę inny smak i trzeba ją trochę namoczyć i
      rozprowadzić w wywarze mięsnym . inny praktyk radzi, żeby dodać suszoną
      bezpośrednio do ciepłej masy i bardzo dokładnie wymieszać.
      Teraz kolej na przyprawy ja daję cały litrowy słoik majeranku bo bardzo lubię
      kaszankę z dużą ilością majeranku, ale gdy komuś nie pasuje może dać połowę tej
      dawki. Trochę suszonej bazylii, grubo zmielony pieprz no i oczywiście sól
      Mieszam wszystko dokładnie i napycham flaki. Robię w takich flakach jak do
      kiełbasy, ale można robić w tych z jelita grubego. Można i w innych to zależy co
      kto lubi.
      Napełniam flaki ale niezbyt mocno tak, żeby było miejsce na to, żeby masa mogła
      jeszcze napęcznieć. Robić kiełbaski o długości ok. 15 – 20 cm.
      Teraz najważniejsze wkładamy kaszanki do wrzącej lekko osolonej wody i parzyć na
      malutkim ogniu ok30 – 40 min. W zależności od tego jakich flaków używaliśmy. Ja
      parzę na oko do momentu gdy widzę że już są dobre. Po kilku własnych produkcjach
      nabiera się wprawy. Ważne żeby w trakcie parzenia woda się nie zagotowała, bo
      kaszanki mogą popękać.
      Gdy już sa dobre trzeba delikatnie wyjąć i szybko ostudzić najlepiej w zimnej
      wodzie lub w zimie na mrozie na balkonie rozwiesić luźno na kołkach. Gdy ostygną
      wyjąć z wody lub zdjąć z kołków .
      Ja zostawiam sobie porcję do zjedzenia przez 2-3 dni a resztę dzielę na porcje
      wkładam do szczelnych torebek foliowych (kupuję takie z plastykowym zameczkiem)
      i zamrażam
      Najdłużej leżały u mnie ok. 2,5 mies. Ale nie wiem ile można je przechowywać ale
      chyba niezbyt długo.
      Życzę powodzenia na masarskim polu. Pozdrowien9ia
      • jarek_zielona_pietruszka Re: sami tego chcieliście- kaszanka 20.03.05, 22:20
        oczywiście w poście powyżej
        • jarek_zielona_pietruszka Re: sami tego chcieliście- kaszanka 21.03.05, 21:45
          przepraszam jak zwykle o czymś zapomniałem do podsmażanej cebuli dodaję kilka
          ząbków czosnku drobno posiekanego przed końcem smażenia żeby oddał swój aromat,
          ale żeby się nie przysmażył za mocno bo będzie gorzki. pozdrawiam
    • Gość: GP Wiem gdzie w Gdańsku kupić flaki. IP: *.crowley.pl 20.03.05, 18:55
      W stoiskach z mięsem z uboju własnego 80 gr za kilka metrów.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Wiem gdzie w W-wie kupić flaki. 20.03.05, 22:19
        są na Szembeka na niektórych stoiskach mięsnych cena 80gr do 1 zł za 1 metr, ale
        ja kupuję w makro 1/2 kg ok11-12 zł jest tego przynajmniej z 50m albo lepiej
        nigdy nie mierzyłem.
      • dethy Re: Wiem gdzie w Legnicy kupić flaki. 21.03.05, 22:06
        W Dakarze na ul.Kawaleryjskiej,ale nie wiem po ile za metr.
    • Gość: dolnobrzezanin Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:37
      >"Po ugotowaniu zajadam z chrzanem ale sposobów przygotowania białej
      kiełbasy na tym forum było już mnóstwo.
      >Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące wędlin własnej roboty to służę pomocą"

Mi się nasuwa pytanie, czy zajadasz się tylko sam ?
      Przepis mi się podoba i szybko go zrealizuję. Ja uwielbiam takie nowości ale to będzie musiało się odbywać w ukryciu;-(
      Piszę że wykonam w ukryciu, bo mam problem, moje dorosłe dzieci. Widok wiadomo jakich składników doprowadzi ich do „odwrotu”.
      Mam pytanie, czy saletrę nie może zastąpić łyżeczka przyprawy do mięsa np. vegeta ?,
      Sadze, że może być podobny skutek.
      Nasuwa się też druga uwaga, ze wygledu na bezpieczeństwo, kiełbasa przed włożeniem do zamrożenia powinna być sparzona lub podpieczona.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: kielbasa norweska 22.03.05, 00:01
        po tym co tu przeczytałem jeszcze bardziej utwierdziłem się w swoich
        poczynaniach. pozdrawiam
        z różnych składników robiłem kiełbasy, ale żeby z dorosłego faceta to jeszcze mi
        się nie zdarzyło nie jestem kanibalem:)))
        p.s. ale tragedia jest tragedią i nie należy z niej, żartować sorry
        • jarek_zielona_pietruszka Re: kielbasa norweska 22.03.05, 00:02
          coś się znowu pomieszało to nie tutaj.
        • Gość: dolnobrzezanin Re: kielbasa norweska IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:51
          Kanibalem tez nie jestem:-), mialem na myśli taką dużą ilość tluszczu (slonina i boczk).
      • jarek_zielona_pietruszka Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa 22.03.05, 00:06
        możesz zrobić bez saletry pisałem o tym wcześniej. mrożę zawijając w folię
        bardzo szczelnie i do minus 28 st. wcześniej musi powisieć na kołkach kilka
        godzin do obeschnięcia
        • jarek_zielona_pietruszka Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa 24.03.05, 02:13
          a może przepis na salceson albo coś innego
          • Gość: a Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 08:53
            W jakim celu dodajesz "1/2 kapsułki wit c"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka