qubraq 20.03.05, 14:07 Dziś o 13:33 CET słonko minęło punkt Barana i rozpoczęła sie astronomiczna wiosna, a tu co pół godziny upalne słońce albo polarny śnieeeeeeg! Jakim specjalnym żarełkiem witacie Wiosnę? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 14:14 Kalafior gotowany na parze z oliwą i parmezanem, świeży szpinak duszony z czosnkiem, gałką muszkatołową i rodzynkami. Niestety wszystko z importu, ale wiosnę ufetować trzeba! Do tego po kieliszku białego wina :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! IP: *.chello.pl 20.03.05, 14:56 Upiekłam dziś chleb razowy na zakwasie (tym razem z pestkami dyni) a na obiad był udany eksperyment, czyli orecchiette z "pesto" z fasoli Jaś zmiksowanej z dużą ilością bazylii. Pozdrawiam wiosennie. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 15:01 Paluszki z ciasta francuskiego z anchois i kaparami, i drugi rodzaj - z suszonymi pomidorami. Terrine'a łososiowo - szpinakowa. Tarta z krewetkami i krabami. Na deser far breton. Haniu!!! Czy do tego może być Vernaccia San Gimignano czy lepsze będzie łagodniejsze wino? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 15:06 Do paluszków z anchois i kaparami nic nie podawaj, bo chyba żadne wino nie wytrzyma ;-) A później Vernaccia (IMHO) jak najbardziej. W ogóle bardzo lubię to wino! Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Dzięki, Haniu 20.03.05, 15:42 W mądrych książkach piszą, że Vernaccia di San G. to "wino dla turystów" i dopiero od niedawna się poprawia po poprzednim spsuciu, ale ja też ją lubię. I tak się ślicznie nazywa :) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Haniu, a jednak 21.03.05, 00:55 do paluszków poszła Vernaccia, bo musielismy się czegos napić :) a była najbardziej charakternym winem, jakim dysponowaliśmy. I wiesz, że całkiem pasowała? Do terriny i tarty było wino z Sardynii: Alghero, Santa Maria la Palma, chyba nie polecam, bo jego delikatność graniczyła IMHO z brakiem jakiegokolwiek smaku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 15:24 U mnie dzisiaj było spaghetti aglio olio e peperoncino,a na deser lody waniliowe z wiśniami z wiśniówki i rodzynkami w rumie Stroh :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 15:37 Nie widze wiosny za oknem, bo zamiec okrutna! Ale sznycle z indyka w sosie ziolowo-musztardowym po wczorajszej ofiarnej owieczce udawaly, ze sa nowalijkami:-)I Cachorro razem z Fronterą do porównania... Jswm, dzieki za Fronterę, ale jednak ona mocno mocniejsza niz lekkie Kaczorro...One takie bardziej dla nas uniwersalne do popijania. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Jacku 20.03.05, 15:44 jacek1f napisał: > Jswm, dzieki za Fronterę, ale jednak ona mocno mocniejsza niz lekkie > Kaczorro...One takie bardziej dla nas uniwersalne do popijania. Rozumiem, że masz na myśli cabernet sauvignon? To może przetestuj Fronterę - merlota? Niedawno pierwszy raz widziałam, ale jeszcze nie próbowałam. Ma fioletowy pasek zamiast czerwonego. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna u nas 16 stopni ciepla 20.03.05, 16:27 pierwsze liscie na drzewach i kwitnace czeresnie. I obiad sloneczny tez bedzie: bagna cauda do chrupiacego chleba, po tym bo baklazany zapiekane z pomidorami, duzo swiezutkiej bazylii+ surowka. Odkorkowana butelka rosso di sangrantino czeka. A na deser far breton. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Jacku 20.03.05, 19:28 Jak dla mnie i znajomych Frontera zarówno cabernet i merlot to ostatni hit. Polecam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 16:36 U nas dzis-hmm-w kuchni leniwie po wczorajszym urodzinowym balowaniu mlodszych smarkow:))Wiosna musi sie salatka zadowolic:))))No ale Merlotem powitamy tez:) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 17:18 wiosna dosc malo przekonala nas dzis do siebie. Odbywszy spacer po lesie - sniegu dalej z pol metra zalega, a na drogach lodowisko przepotworne - rozgrzewamy sie po wedrowce czarnym wedrowniczkiem. W ramach obiadu resztki wczorajszej pieczeni z indyka szpikowanej gozdzikami wg. receptury jacka. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es A ja tak pospolicie :) 20.03.05, 19:13 Miałam wspaniałą zupę ogórkową (z ogórków kiszonych z mojego ogrodu) ugotowaną na kawałku schabu z kością, z ziemniakami w kosteczkę. Na drugie bitki z polędwiczek wieprzowych z kaszą jęczmienną. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 20:47 U nas dzisiaj je sie przypadkowe rzeczy ponieważ jutro kolejna kolaudacja podręcznika mojej zony w redakcji u MacMillana a mnie wolno tylko podchdzić do komputera podczas krótkich chwil jej odpoczynku! Ale pogoda iście marcowa, czy to od tego pochodzi czasownik "się marcować"? Wiosne przywitałem nastawieniem nowej nalewki ze śliwki brazylijskiej - eriobotrii i południowo-afrykańskiej. Moze wiecie gdzie można kupić owoce czegoś ci sie nazywa Fejhoa albo Cyfomandra? Jacku nie kupuj dla mnie Marmite, dzieki !!! - żona przywiozła z Irlandii spory słoiczek, wiekszy niz ten który miałeś u Adama, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 21:02 Mniam ty lepiej nie pisz o swojskich sliwkowych nalewkach hehe:))Bo gotowa jestem na Latajacej Kolderce przyleciec w celu degustacji:)))))A Irlandia piekny kraj-ale nie ma to jak w domu,prawda?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 21:30 A u nas, jak na prawdziwą wiosnę przystało 22°C :) Przywitaliśmy ją penne w sosie szpinakowo-śmietanowym z dużą ilością młodego czosnku i orzechami laskowymi (pomysł zaczerpnięty z "Arsenału" w Warszawie), a do tego butelka czerwonego Beaummes de Venise (Côtes du Rhône Villages) - opróżniliśmy butelkę, a potem w stanie delikatnego upojenia wylegiwaliśmy się na wiosennym słoneczku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 20.03.05, 22:48 wiosna to wiosna ma swoje prawa. pojechaliśmy z żoną na działkę i zrobiliśmy skrzydełka kurczaka i pieczywo czosnkowe z grila do tego piwo Żubr. gril mimo śniegu udał się wspaniałe szkoda,że pogoda nie była typowo wiosenna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! 21.03.05, 12:18 A dzis jest pierwszy dzien wiosny i poszlabym na wagary ;-)) no i tradycyjnie jak to na wiosne, odchudzam sie ;-((. Bede witac serkiem wiejskim i chrupkim pieczywem i z wypiekami czytac o pysznosciach z FK ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Wiosna wiosna wiosna 2005! IP: *.access.telenet.be 21.03.05, 15:25 Ja dzisiaj powitalam wiosne pierwszym w tym roku sniadaniem na tarasie a wlasciwie to duza loggia Uwielbiam tam "sniadac" cale lato niezalenie od pogody , patrzec na zielen w ogrodkach , drzewa i wylegujace sie koty , sluchac ptakow... Dzisiaj jeszcze brzozki byly lyse ale trawa zielona i pare drzew iglastych koty tylko dwa a sniadanie pyszne! Salatka z ogorka z twarozkiem , czosnkiem , parowka i roznymi dodatkami smakowala wiosna Odpowiedz Link Zgłoś