Dodaj do ulubionych

PRZEPIS NA PIECZEŃ(KLOPS) Z MIĘSA MIELONEGO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:03
Moi drodzy niezawodni,
poszukuje przepisu na cos pomiedzy pasztetem a klopsem z miesa mielonego. nie
mam w domu maszynki do mielenia więc muszę polegać na tym co mi pani zmieli w
sklepie. Może ktoś ma jakiś pyszny, niezawodny przepis w sam raz na
świąteczny stól. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • paczka111 Re: PRZEPIS NA PIECZEŃ(KLOPS) Z MIĘSA MIELONEGO 21.03.05, 11:25
      Przede wszystkim kup mięso i niech Ci baba zmiele na Twoich oczach!Nie pozwól,
      żeby wyszła na zaplecze. W wielu sklepach są maszynki do mielenia i to żadna
      łaska. Ja robię tak - kilogram wieprzowiny, 40 dkg wołowiny, ze 20 dkg słoniny
      albo tłustego boczku. To mi mielą w sklepie. W domu doprawiam - sól, pieprz,
      ew. troszkę majeranku, na tę ilość mięsa dwa jajka i duża buła namoczona. B.
      dobrze wyrobić, podzielić na 3 części. Z każdej zrobić cienki placek, położyć
      na nim dwa jajka na twardo, zwinąć i do pieca. Piekę na oko, ok. godziny, nie
      używamżadnego tłuszczu, tylko kładę na pergaminie.
    • bir.ke polpettone freddo con le olive 21.03.05, 12:25
      przepis wg Tessy Capponi-Borawskiej z 'dziennika toskanskiego':
      50 dag mielonej chudej wieprzowiny
      50 dag mielonej piersi indyka lub kurczaka
      10 dag pieczywa chrupkiego
      2 lyzeczki czarnych oliwek bez pestek
      1 lyzeczka orzechow pinii lub pistacjowych
      15 dag wedzonego boczku lub szynki pokrojonej w kostke
      1 lyzeczka swiezego rozmarynu
      1 lyzeczka 'tandoori'
      2-3 jajka, sol, pieprz, szczypta galko muszkatolowej

wymieszac miesa, dodac pokruszone pieczywo chrupkie, jajka, oliwki, orzechy,
      galke i tandoori.boczek podsmazyc z rozmarynem i dodac do miesa.dokladnie
      wymieszac.forme do keksu wylozyc papierem do pieczenia, wlozyc klops i wstawic
      do 180 stopni na 45 min.nastepnie odstawic do ostudzenia.podawac z salata lub
      peperonata.

nie robilam jeszcze, ale brzmi prosto i smakowicie, wiec pewnie na swieta sie
      skusze,
      pozdr
      • Gość: nola Re: polpettone freddo con le olive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:16
        Rzeczywiście brzmi bardzo smacznie - może właśnie na to się skuszę. Ta pieczeń
        z jajkiem też atrakcyjna. Dziękuje - jeśli ktoś jeszczma ciekawy przepis to
        proszę o niego.
    • Gość: agullas Re: PRZEPIS NA PIECZEŃ(KLOPS) Z MIĘSA MIELONEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 14:32
      jeśli ktoś lubi marchewkę, to można zrobić taki klops z ugotowanymi w całości
      marchewkami i jajkami /lub bez jajek/ i zioła prowansalskie do smaku i trochę
      czosnku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka