szpiczak 21.03.05, 16:13 fajny prezent ale co z nim zrobic?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kags Re: mam pol kilo marcepanu :-( 21.03.05, 17:18 Za taki prezent, to ja chyba dam sie pokroic ;). Moze jakies ciacho oblozone marcepanem... tort... Mmmmm :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tooolka Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 17:19 jakto co? ;P pralinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.flatrate.dk 21.03.05, 22:07 Marcepan jest b.popularny w Danii i robi sie z niego rozne rzeczy. Najprostsze to sa jak pisala przedmowczyni -pralinki tzn. np. suszone sliwki nadziewasz masa marcepanowa i potem ta sliwke zanurzasz w roztopionej czekoladzie( najlepiej gorzkiej - bo marcepan jest slodkij), mozesz formowac marcepan w kulki i tez zanurzac w roztopionej ciemnej lub bialej czekoladzie, w srodek wkladajac no. kawalek orzecha. Marcepan po dodaniu cukru pudru i wyrobienu( robi sie miekki) daje sie rozwalkowac i tym mozna oblozyc tort. Po dodaniu do masy marcepanowej barwnikow mozna robic rozne fajne dekoracje ( jadalne zreszta) na tort. Modeluje sie je jak z plasteliny. Jak ktos jest dobry w lepieniu plasteliny mozna dzieciom zrobic frajde robiac rozne zwierzatka. Ciastka marcepanowe: 500 g marcepanu, 200 g cukru pudru, 1 bialko. Bialko troche rozbic widelcem, wyrobic razem, wziac woreczek foliowy, sciac rozek -1 cm x 1 cm - wlozyc mase i wyciskac ciasteczka jakiej chcesz dlugosci. Mase mozna formowac w rekach ale rece trzeba moczyc w zimnej wodzie bo sie klei do rak. Piec w piekarniku temp. 200-210 stopni C, 1o min. Powinny sie lekko zarumienic. Jak ostygna mozna np. jeden koniec maczac w rozpuszczonej czekoladzie. Dunczycy robia z tej masy ciastka w ksztalcie precli o roznej srednicy i sklejaja je czekolada budujac piramide, lub rozek obfitosci, napelniajac je slodyczami - jest to typowe dla uczty weselnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: mam pol kilo marcepanu :-( 21.03.05, 22:29 chcesz przekazać dalej? chętnie się z nim zaprzyjaźnię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: mam pol kilo marcepanu :-( 22.03.05, 09:09 o rany! uwielbiam marcepan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.zefa.pl 22.03.05, 12:02 chciałabym dostać taki prezent.... mmmmniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eni Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.icpnet.pl 22.03.05, 13:27 Już bym wiedziała co z nim zrobić...Wciągnełabym po kryjomu z nikim się nie dzieląc.To moja słabość od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.flatrate.dk 22.03.05, 15:12 Przyszedl mi do glowy jeszcze jeden pomysl na lakocie z marcepanu. Mozesz zrobic wielkanocne jajeczka z marcepanu. Podziel marcepan na np. 15-16 kawalkow, uformuj w reku jajka, przekroj je na pol. Lyzeczka od herbaty zrob dolek w kazdej polowce i napelnij niespodzianka jak np. posiekane migdaly wymieszne z rozpuszczona biala czekolada, albo herbatniki z gruboziarnistej maki pokruszone i wymieszane z rozpuszczona tez biala czekolada, moga byc tez bakalie namoczone w likierze. Potem polowki skladasz razem, znow nadajesz forme jajek i maczasz je w ciemnej rozpuszczonej czekoladzie. po wierzchu posyp siekanymi orzechami, migdalami, skorka pomaranczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nag Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.03.05, 18:54 A znasz może jego pochodzenie? Poluję na taki czysty marcepan ale nigdzie nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiecienka1 Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 22:04 :-))) a jak już zrobisz coś pysznego to możesz mnie zaprosić chętnie się poświęcę i pomogę Ci zjeść ten kulinarny eksperyment potem nawet mogę pozmywać... pozdrawiam marcepanowo Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: mam pol kilo marcepanu :-( 22.03.05, 22:41 wow! fajnie, tez bym tak chciala! zrob z niego rozne ciasteczka, teraz swieta to akurat:) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: mam pol kilo marcepanu :-( 22.03.05, 22:54 Może kostki orzechowo-marcepanowe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18787096 Zazdroszczę Ci ;) Odpowiedz Link Zgłoś