Dodaj do ulubionych

mam pol kilo marcepanu :-(

21.03.05, 16:13
fajny prezent ale co z nim zrobic??
Obserwuj wątek
    • kags Re: mam pol kilo marcepanu :-( 21.03.05, 17:18
      Za taki prezent, to ja chyba dam sie pokroic ;).
      Moze jakies ciacho oblozone marcepanem... tort... Mmmmm :).
    • Gość: tooolka Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 17:19
      jakto co? ;P pralinki
      • Gość: Maria Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.flatrate.dk 21.03.05, 22:07
        Marcepan jest b.popularny w Danii i robi sie z niego rozne rzeczy.
        Najprostsze to sa jak pisala przedmowczyni -pralinki tzn. np. suszone sliwki
        nadziewasz masa marcepanowa i potem ta sliwke zanurzasz w roztopionej
        czekoladzie( najlepiej gorzkiej - bo marcepan jest slodkij), mozesz formowac
        marcepan w kulki i tez zanurzac w roztopionej ciemnej lub bialej czekoladzie, w
        srodek wkladajac no. kawalek orzecha.
        Marcepan po dodaniu cukru pudru i wyrobienu( robi sie miekki) daje sie
        rozwalkowac i tym mozna oblozyc tort. Po dodaniu do masy marcepanowej barwnikow
        mozna robic rozne fajne dekoracje ( jadalne zreszta) na tort. Modeluje sie je
        jak z plasteliny. Jak ktos jest dobry w lepieniu plasteliny mozna dzieciom
        zrobic frajde robiac rozne zwierzatka.

Ciastka marcepanowe:
        500 g marcepanu, 200 g cukru pudru, 1 bialko.
        Bialko troche rozbic widelcem, wyrobic razem, wziac woreczek foliowy, sciac
        rozek -1 cm x 1 cm - wlozyc mase i wyciskac ciasteczka jakiej chcesz dlugosci.
        Mase mozna formowac w rekach ale rece trzeba moczyc w zimnej wodzie bo sie klei
        do rak.
        Piec w piekarniku temp. 200-210 stopni C, 1o min. Powinny sie lekko zarumienic.
        Jak ostygna mozna np. jeden koniec maczac w rozpuszczonej czekoladzie.

Dunczycy robia z tej masy ciastka w ksztalcie precli o roznej srednicy i
        sklejaja je czekolada budujac piramide, lub rozek obfitosci, napelniajac je
        slodyczami - jest to typowe dla uczty weselnej.
    • lunatica Re: mam pol kilo marcepanu :-( 21.03.05, 22:29
      chcesz przekazać dalej? chętnie się z nim zaprzyjaźnię :-)
      • agnie_szka9 Re: mam pol kilo marcepanu :-( 22.03.05, 09:09
        o rany! uwielbiam marcepan!
        • Gość: Mycha Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.zefa.pl 22.03.05, 12:02
          chciałabym dostać taki prezent....
          mmmmniam
          • Gość: eni Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.icpnet.pl 22.03.05, 13:27
            Już bym wiedziała co z nim zrobić...Wciągnełabym po kryjomu z nikim się nie
            dzieląc.To moja słabość od lat.
            • Gość: Maria Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.flatrate.dk 22.03.05, 15:12
              Przyszedl mi do glowy jeszcze jeden pomysl na lakocie z marcepanu.

Mozesz zrobic wielkanocne jajeczka z marcepanu.
              Podziel marcepan na np. 15-16 kawalkow, uformuj w reku jajka, przekroj je na
              pol.
              Lyzeczka od herbaty zrob dolek w kazdej polowce i napelnij niespodzianka jak
              np. posiekane migdaly wymieszne z rozpuszczona biala czekolada, albo herbatniki
              z gruboziarnistej maki pokruszone i wymieszane z rozpuszczona tez biala
              czekolada, moga byc tez bakalie namoczone w likierze.
              Potem polowki skladasz razem, znow nadajesz forme jajek i maczasz je w ciemnej
              rozpuszczonej czekoladzie. po wierzchu posyp siekanymi orzechami, migdalami,
              skorka pomaranczowa.
    • Gość: Nag Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.03.05, 18:54
      A znasz może jego pochodzenie? Poluję na taki czysty marcepan ale nigdzie nie ma...
    • Gość: kwiecienka1 Re: mam pol kilo marcepanu :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 22:04
      :-)))
      a jak już zrobisz coś pysznego to możesz mnie zaprosić
      chętnie się poświęcę i pomogę Ci zjeść ten kulinarny eksperyment
      potem nawet mogę pozmywać...
      pozdrawiam marcepanowo
    • caprice83 Re: mam pol kilo marcepanu :-( 22.03.05, 22:41
      wow! fajnie, tez bym tak chciala!
      zrob z niego rozne ciasteczka, teraz swieta to akurat:)
    • dziuunia Re: mam pol kilo marcepanu :-( 22.03.05, 22:54
      Może kostki orzechowo-marcepanowe:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18787096
      Zazdroszczę Ci ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka